Iklan! Iklan! Sila Click!

22 October 2013

Bilis Tetap Bilis, Takkan Jadi Jerung

Sejahteralah ke atas kamu...




Warna Warni Kehidupan.
Jika benar warna warni color blocking akan menarik perhatian dia, then kenapa;
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
remote jugak yang dia berebut dengan mama, kotak tisu juga yang dia main hempuk-hempuk kat lantai, buku-buku di dalam kabinet juga yang dia berusaha nak ambil dan bekas berpenutup hijau itu juga yang menjadi pilihan. Mainan canggih yang mama beli..... babai je la.

Nakei lettew.

Sekarang Luth dah pandai merayap. Kalau mama dalam bilik laundry, sidai kain tinggal dia sorang kat ruang tamu.... kejap lagi kang tetibe je ada makhluk merayap jenguk mama.


57 comments:

  1. sbb luth dh xberminat dgn mainan budak2 kot...nk cari brg utk org dewasa pulak hehehehe dh jemu main kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. padahal barangan dewasa langsung tak menarik warnanya. Kalau dengan henfon kemain excited dia. So, mama terpaksa le tunjuk gmbr2 dia yg mama ambil.

      Delete
  2. budak zaman sekarang mahukan permainan mencabar mindanya...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin le kot. Patung kura2 dengan mainan yg bentuk 8 tu bukan taraf dia kot. Hahah.

      Delete
  3. hehe.. comel sangat! :-) dia dah tak mau mainan kanak-kanak la tu.. tak sabar nak dewasa.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa... sabar la luth, biar la kecik lama2 skit. Mama tak puas lagi buli luth.

      Delete
  4. Hahahah! Baby umur mcm tu mg suke main menan meraban. Sama mcm Aydin dulu. Kite dah beli toys baik punye, tp remote tu gak fav die. Ceh!

    Tgulah bila die dah bsr t. Jgn smpi merengek berguling dpn kedai nak toys. Parah ooo! =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa, kan? Saya rasa biasa baby mcm tu kan.

      Mak aihh... ni nervous ni bile fikir masa depan yg berguling depan kedai ni. Huhuh.

      Delete
  5. Budak2 sekarang memang main gadjet riban2 kak. Setakat mainan biasa tak pandang dia. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kotak tisu tu tak payah ribu riban pun. Dia memang suka barang2 yg bukan mainan.

      Delete
  6. tuler akak tak paham mainan mahal2tu laku lak yerk.. anak2 akakpun tak mainpun ngan benda2 canggihni.. suka benda yang orang dewasa gunakan.. dulu pernah tinggalkan dia kat rumah orang sebab mak mertua ada hal.. balik ambiktu orangtu kata anak akakni suka beno gi dapur nak ambik periuk.. ha.. ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laku sebab parents tak tau yg mainan tu anak dia tak minat pun. Suka memasak tu maknanya kak. hahaha...

      Delete
  7. suka dengan entri ni.. salam ! saya baru pertama kali menyinggah ke sini dan sy suka blog ni :)

    ReplyDelete
  8. gitu ler...kadang mainan berlambak tapi langsung tak menarik perhatian dorang..yang kita tak kasi tu la yang dier nak main..geram kan..
    remote kat umah tu dah bape kali rosak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak faham kan? Padahalnya remote tu dah la tak cantik, pastu kalau gigit bukan sedap pun. Saje nak tinggalkan dna dia banyak2 kat remote.

      Delete
  9. Replies
    1. Betul tu awak. Gusi dah gatal. Semua benda dia nak gigit.

      Delete
  10. hahaha..comel jer, saja nak nyakat mama dia lettew.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jugakla nak nyakat mama. Sebab bila dia tgk mama terkejut, muka dia mcm ada senyuman kepuasan. Kalo mandi pon gitu. Dia kocak air guna kaki *ini makcik jah dia ajar*, lepas tu dia tersenyum nakal.

      Delete
  11. Luth nie memang advance lar..blom apa2 lg dah minat yg mamanyer punyer..sikit lagi abes lagi laptop mamanya..cakap psl merayap, arissa skrang dah blh melonjak..bila tidur, bgn jer lonjakkan kepala..ya Allah hari tu lonjak jauh jgk..dekat dah nak jatuh katil..subnallah tergezut takut nak mampuih..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laptop mama memang dia kejar kalo mama letak kat lantai. Kalo laptop tu tertutup, badan dia dah separuh naik atas laptop.

      Uih, arissa dah buat umi dia cemas. memang cemas la kalo dia tetiba je melonjak. Luth pun penah jatuh katil. Kena hati2 lepas ni ummuarissa.

      Delete
  12. hai mama luth.. assalam..
    oooooo dah pandai jejak nana iye ni.. cerdik betul luth.. luth suka bekas hijau, fiyya lak suka benor remote tv.. mainan dia bo layan sangat.. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai mama fiyya. Assalam. Mmg budak2 macam tu kot kan Nani? Mainan tu dia main la, tp kejap je dia letak tepi.

      Delete
  13. Tak main lah menan mama, luth nak gadjet...ahaks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Pandai je Fiza. Nak gejet tunggu besar skit lagi.

      Delete
  14. sama ngan dak syukrii.. gitulah.. kang masuk mulut.. gggrrr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masuk mulut tu, bila org suap makanan atau bagi pegang makanan, dia tak mau plak masuk mulut. Haih..

      Delete
  15. ni mesti ikut mcm mama ni..kaki rayap..tp luth xpndai jalan lg..so badan rayap jela dulu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama dia supan santun tau. Dia ikut papa. Hahah.

      Delete
  16. hehehe makin lasak dier... moment2 yg KA rindukan sebenarnyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA kena tunggu cucu la, tapi lama lagi. Heheh.

      Delete
  17. Mikhail pun sama..suka main remote astro dengan senduk nasik..sabar je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senduk nasik cemana dia boleh ambil tu? Dah reti memanjat ke mikhail? Atau pun kakak dia yg bagi.

      Delete
  18. Usia baru pandai2 merayap hingga baru dapat kaki (baru boleh berjalan) sangat tinggi cabarannya. Pernah terjadi kat kampung saya dulu bayi memaut peti ais dan akhirnya peti ais itu tumbang ke atas badannya. Selain itu pernah juga terbaca dalam akhbar bayi yang terkena renjatan letrik ketika bermain dengan peralatan letrik di rumah. Oleh itu ibu bapa jangan terlepas pandang memerhatikan bayi pada usia di mana mereka sangat lasak ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nauzubillah la JR. Ibu bapa ni memang sentiasa kena alert dgn baby ni. Risau betul kalo berlaku kecuaian.

      Delete
  19. zaman JJ dah berlalu, and sampai sudah I tak faham kecenderungan minat mereka terhadap barang2 seumpama yang u sebut ni. Tu pasal I malas beli menan, ko main la ngan botol air kosong tu sampai lunyai muahahaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I beli ari tu pun konon2 untuk teething. Tapi tak layan plak dia. Ada satu je teething toy dia yg paling dia suka. Itu pun warna putih jernih yg langsung tak colorful. Tak faham haku.

      Delete
  20. Hahaha... lain kali mama tak yah beli mainan yg canggih baby tak nak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg mama takde hati dah nak beli menan ke dia. Main le ko dgn kotak tisu tu.

      Delete
  21. Memang budak2 suka dengan remoote kot kan :D

    Nanti cari remote jenis mainan punya tengok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat nak cari jgk. Tapi biasanya budak2 ni dia kenal barang tu mainan ke barang betul.

      Delete
  22. suka dia selongkar barang2x..hahaha, budak2xkan memang macam tu kan..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul tu bahrain. Sekarang dia dah boleh capai barang2 dari atas rak kecik. Akak dah pindahkan barang2 tu naik atas.

      Delete
  23. budak kecik sekarang pun demand dgn permainan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la... kecik lagi tu. kalo besar idak la ku tahu.

      Delete
  24. assalamualaikum lyd....http://maszull.blogspot.com/2013/10/segmen-12-jam-bloglist-5-mialianacom.html

    ReplyDelete
  25. lady rasa kan.. maybe baby/ kanak2 sukekan perkara yang kite selalu guner.. maka.. berkongsilah.. hehehehe.. bebi lady br jer boleh pegang2 kak.. tu pun terkial2 tangannye.. x sbr2 nk tengok perkembangan seterusnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin juga kot. Dia rasa nak tau kenapa la object tu selalu mak ayah dia guna. Best Lady, nnt setiap satu perkembangan dia kita tengok.

      Delete
  26. Apa kene mengena bilis dgn jerung pulak lyd?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde kena-mengena pun kak Sal. hahaha.. Saya kan memang selalu buat tajuk entry yg takde kaitan dgn isi kandungan.

      Delete
  27. remote tu luth nk ajak nengok rancangan tibi bersama dengannya tu
    buku tu pula luth nak blaja la tu

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...