Iklan! Iklan! Sila Click!

11 January 2013

Doktor

Sejahteralah ke atas kamu...

Tahun 2012 adalah tahun yang paling banyak saya pegi klinik. Klinik yang saya pergi plak ada banyak. Selalu tukar-tukar klinik. Klinik-klinik yang saya pergi tu plak bergantung mengikut keadaan. Tapi biasanya sebab doktor la. Kalo doktor kat klinik tu saya rasa dia tak best, next time saya tak pegi la situ. Bila dah banyak kali bertukar-tukar klinik, ramai la doktor yang saya jumpa. Doktor pun manusia jugak. Ada perangai sendiri. Bukan doktor je yang pening dengan perangai pesakit. Pesakit pun boleh pening dengan perangai doktor tau. 



Saya pegi Klinik A sebab sakit kepala. Mungkin migraine.

Doktor A : Sakit apa?....
Saya        : Sakit kepala. Mata kanan rasa senak.
Doktor A : You makan ikut time tak?
Saya        : Kadang-kadang ikut. Kadang-kadang tak.
Doktor A : You gastrik ni. I bagi you ubat gastrik. *sambil tekan dan ketuk-ketuk perut saya, dan bunyi kembung.
Saya        :  Owh... Ada gastrik ke? Apa kaitan dengan kepala?
Doktor A : Bila perut kosong, kepala u akan sakit. So, i akan bagi ubat gastrik.
Saya        : Ok. [Dalam hati, mak aihh.. terer gile doktor ni... tak check apa benda pun terus bleh detect aku ada gastrik.]


Seminggu lepas tu saya pergi Klinik B plak. Sakit yang sama. Sebab dah makan ubat gastrik pun sakit gak kepala.

Doktor B : Kenapa dengan u hari ni?
Saya        : Saya sakit kepala doktor.
Doktor B : Sebelah mana sakit?
Saya        :  Kanan
Doktor B :  U kerja bahagian mana?
Saya        :  Bahagian ICT.
Doktor B :  U migraine ni. Nanti I bagi ubat migraine.
Saya        : Saya ada pergi ke Klinik A minggu lepas. Doktor A kata saya gastrik. Sebab tu saya sakit kepala.
Doktor B :  Eh, mana boleh. Sakit kepala, sakit kepala la. Sakit perut sakit perut. Doktor apa tu? Mungkin dia bomoh ke apa.
Saya        :  Oooo... Okay.... Takpe la. [Dalam hati aku, pulak dah. Cemana plak takde kaitan sakit kepala dgn sakit perut?]


Bulan depan sakit kepala lagi. Pergi Klinik C yang dekat je dengan rumah. Baru tahu yang Klinik tu adalah klinik panel. Bleh jalan kaki ke pegi situ. Takyah mintak suami mithali hantarkan.

Doktor C :  Ye sakit apa?
Saya        :  Saya migraine.
Doktor C : Mata you ada pergi check tak?
Saya        : Tak ada.
Doktor C : Elok you pegi check mata. Nowadays aaa... Ramai orang kata sakit kepala-sakit kepala, tapi sebenarnya mata rabun. 
Saya         :  Ooo.. tak tau plak saya. Saya dah lama tak check rabun saya.  Saya ada tidur lambat semalam. Saya rasa macam tekanan darah saya rendah.
Doktor C  :  Saya check tekanan darah awak lah. *selepas check, semuanya okay*. You ada pergi kerja hari ni?
Saya         :  Tak. Saya tak pergi kerja. 
Doktor C  :   Sakit kepala sikit pun malas pergi kerja.*Sambil geleng kepala*,
Saya         :  Terus melompat atas meja doktor then cakar muka doktor... *dalam hati je la perbuatan itu aku lakukan. Huhuhu... * Ko ingat aku saje je taknak gi keja. Deng!



Pegi Klinik D pulak selepas dah lama tak sakit kepala tetiba sakit kepala balik.

Doktor D  :  Sakit apa?
Saya         :   Sakit kepala doktor.
Doktor D  :  Ada rasa mual atau muntah?
Saya         :  Tak ada.
Doktor D  :  Ada alami perubahan susut berat badan?
Saya         :  Tak ada. Naik lagi ada la. Heheh.
Doktor D  :  Ada rasa mata kelabu atau susah nak melihat? 
Saya         :  Tak pulak.
Doktor D  :  Okay, biasanya sakit kepala ni ada 4 sebab, pertama darah tinggi, kedua gastrik, 3 migraine dan 4 barah/tumor otak. Yang paling biasa sebab darah tinggi dan gastrik. Saya dah check tekanan darah awak normal. Jadi kita cuba bagi ubat gastrik dulu. Kalau masih jadi lagi, datang balik kita akan buat further inspection. Yang pasti bukan barah otak la. 
Saya         :  Cemana doktor begitu pasti yang saya tiada masalah dengan brain tumor? [ada hati nak pertikaikan kewibawaan doktor]
Doktor D  :  Sebab yg paling jelas, sebab tak ada turun berat badan. Kalo brain tumor mesti berat badan akan turun.[Haaa... kan dah malu.....]

So, korang rasa.... Saya sebenarnya sakit apa? Hehehe. Dan doktor mana yang paling hancho sekali pada pendapat korang?

Masa ni sebelum pregnant..... Bila pregnant je.... makin kerap la saya jumpa doktor masa awal-awal dulu. Problem utama ialah gastrik yang menyebabkan alahan yang terlebih. Bila dah hilang alahan tu, datang plak sakit baru ialah sakit pinggang dan punggung bila kandungan dah makin besar. Tapi bila dah makin sarat, makin senang dapat MC. Muka saya pun mmg 'muka insan lemah yang tiada tenaga' mengalahkan wanita Afrika tak cukup makan je gayanya. Pahadal makan banyak. Huhu. Jadi, lagi senang le nak dapat MC. Eh, tapi muka insan lemah tu bukan buat2 tau. Mmg naturally bila tak sihat je airmuka seposen tu muncul.





31 comments:

  1. hahhahahaha..... doctor memang suka main agak agak dan main cuba dan salah...

    ReplyDelete
  2. betul....... time mula2 sakit gastrik sbb tak lalu makan.. asyik muntah.. sampai kena gastrik.. lepas tu sakit pale wek wek lagi... lepas tu sakit tulang kangkang ngan sakit tulang pinggang.. lepas dah beberapa abis azab sakit... alhamdullillah.. tak lama lagi kan.. awak punya turn plak.. sabar ye..

    ReplyDelete
  3. Betul la fidza.. Bole plak main try & error ngan pesakit kan..hihi.

    Lyd, mamavogue pun selalu sakit kepala dulu. Migrain kate nyer. Bagi paracetamol sajek..

    ReplyDelete
  4. Ada masa nak caya kata doc ni pun was was gak...

    ReplyDelete
  5. Hahaha..klakarlah lyd nie...kalo sy jd doktor sy cakap sakit kepala sbb panas kot..heheh
    kadang susah jgk bagi doktor nak buat rumusan kan sbb byk kaitan antara sakit & tanda n hampir sama lak tuh tanda2..apapun lyd.berehatlah..

    ReplyDelete
  6. Masa saya sakit kepala (sblh je), Alhamdulillah jumpa doc yg betul. dia check tekanan darah, check penglihatan. then baru dia kata mybe sbb mata. siap bukak buku terangkn mcmana kaitannya. Lps ikut nasihat dia & mkn ubat diberi..terus ok!

    ReplyDelete
  7. Sakit hati aku membacanya.. keh keh keh

    ReplyDelete
  8. as-salam...hahhaa..sebab tu la kita panggil dorang doktor kan..

    kadag 2 ciksu rasa diri kita sendri yg doktor.ye la bila pergi jumpa doktor, doktor akan tanya dulu..
    "ye cik sakit apa"..
    "sakit bla.. bla.."..

    doktor just nk pastikan aje pastu bagi obat..

    ReplyDelete
  9. doktor no 4 tu bg penerangan detail..

    ReplyDelete
  10. Hehehe...mentang²doctor yer. Tapi doctor kat klinik D tu detail skit.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum lyd...doktor mcm ni pun ada ke...:)

    ReplyDelete
  12. hehehe.. macam2kan
    sebab saya ada juga buat partime kat klinik so rasanya doktor D tu betul sikit. Selalunya kalau saya sakit kepala Doktor kat tempat saya kerja tu tanya saya dah makan ke belum..memang betul gastrik juga punca migraine, mata rabun pun ada kaitan jugak. Stress pun boleh bawa kita gastrik serta migraine.
    Selalunya kalau sakit kepala makan ubat gasrik sekali dengan migraine cuma sekarang ni sebab pregnant Doktor hanya bagi ubat gastrik yang cecair tu dengan setamol jep. ubat lain bahaya buat kita yg pregnant ni kalau tak berkesan memang kena sabor jelah jawapnya..kesiankan..

    ReplyDelete
  13. nampak doktor D tu smart..

    dari gaya dia cakap, macam dia tak tau kau sakit apa..tapi dia x kata yg dia xtau..dia cuma terangkan kemungkinan, pastu suggest utk pemeriksaan lanjutan..

    walaupun mungkin dia tak tau, tapi cara dia tak menampakkan yg dia tak tau..tapi sebaliknya nampak macam dia tau semua benda..bagus la doktor camtu..hehehe

    ReplyDelete
  14. memang nani tak de apdet pasal kelahiran.. blom ada masa nak create story.. jadi sblm masuk wad ade apdet.. weeks 36: and lepas kuar wad pun ada apdet weeks 37.. itu dah kuar baby.. :) nani operate.. sbb baby macam nani beritahu sblm ni songsang.. jadi licking air ketuban skali.. so doktor bagi date 2.1.13 utk operation.. 1/1/13 nani admit kat wad.. after 8 days dlm wad baru leh kuar.. sbb baby kena kuning.. nani plak demam infection.. so kena tahan lama kat sana.. alhamdullillah.. after 3 days kat rumah dah makin baik.. beransur kuat.. dan mula berjalan dengan baik.. baby pun dah mula nampak aktif.. baby kuar cuma 2.2kg je.. tapi sihat.. sbb tu tak kena masuk wad baby.. terus dapat peluk baby.. alhamdullillah.. lepas ni turn shine plak.. semoga semuanya berjalan dengan lancar ye.. doa untuk shine ngan baby.. :)

    ReplyDelete
  15. salam sis
    Ta tertarik pd doktor no4 tu.
    Lawatan di ptg jumaat.
    Pekabar sis

    ReplyDelete
  16. Kalau lyd datang ke "klinik" JR, JR tanpa was-was akan berkata,"Eh..you kena penyakit 'buatan orang' ni...lepas bersalin nanti OK lah tu.." Hihihihi...

    ReplyDelete
  17. saya tahu, saya tahu.. sis ada gastrik...kihkih.. :P

    Ahlam suka la yg doktor D 2...hehehe *dia lelaki ker prempuan? klu lelaki dh kawen ke blum...hohohoh *tibe2..









    ReplyDelete
  18. Hahaha... tak taulah pulak gastrik tu de kaitan ngan sakit kepala ke tak sebab pak ustad pun gastrik tapi dia takde le plak saket kepala, hrmmm... ku pulak memang ade migrain dan senang nak cam dia sakit kat belakang kepala dan atas mata. Pastu kalau tunduk dia punye berdenyut cam dengar bunyi orang cina main drum tarian naga tu ha.. (wah macam doktor je aku ni membuat penilaian sendirik kan ekeke...)

    ReplyDelete
  19. Pengalaman PKU saya pun begitu. Tengok jenis doktor. Bagi pesakit seperti kita, pengalaman mengajar kita doktor mana yang serius diagnosis sakit kita dan mana yang main agak sahaja.

    Dulu kerap kali juga saya sakit kepala. Alhamdulillah kini jarang-jarang. Saya amalkan apa yang orang Cina selalu amalkan - minum air kosong banyak. Saya minum lebih 2 liter sehari. Petanda saya minum ok, bila saya pergi bilik air, warna air kencing saya warna jernih.

    Namun ia tertakluk kepada orang itu sendiri. Yang penting, sentiasa berfikiran positif.

    ReplyDelete
  20. aku pernah jumpa doktor psl demam. x sampai seminit dah keluar bilik. laju x dia check. keh3...

    ReplyDelete
  21. hahahha.. lawak la pulak lyd...

    mcm2 ragam doktorkan ^_^

    ReplyDelete
  22. HAHAH ntul laa kakLyd..Dr suka mainkan2 perasaan kitaaaaaa kakak
    na pun sama jugak pernah alami benda yg sama KakLyd ;D

    ReplyDelete
  23. Memang pun, lagi banyak klinik kita p lg macam2 pendapat keluar dari mulut doktor

    ReplyDelete
  24. huhu.susah gak ni.masing doc mberikan jawapan y blainan.. tp dalam byk2 lya lebih kuat pd doc D.. atas palaman sendiri,..

    biasa sakit kepala disebabkan:-
    ** gastrik --> pnh alaminya..sakit kepala +muntah

    ** mata rabun--> mmg leh sakitkan kepala

    ** kdg2 punca sakit kepala disebabkan cahaya..contoh cahaya matahari.. lampu & terlalu lama hadap skrin komputer.. jd senak mata hingga sakit kepala

    **sebab tumor otak..lya alami masa form3, tp ia disertai dgn mata cam rabun2, silau, nak muntah, loya2, sakit kepala y amat, selalu demam & paling ketara muka sembab..alhamdulillah.dh selamatpon operate tumor tahun 2000..

    ** darah tinggi mmg sakit kepala.. tp rsa sakit dialain drp sakit kepala biasa..

    sbnarnya byk lai nak bebel.. tp cam bterabur dah tulis ayat.. apa2 pon better jumpa y pakar.. y ceritakan secara detail..

    ReplyDelete
  25. yg tak brp nak check terus detect sakit tu yg tak tahan tu. D kira berhemah sikit sebab bg penerangan ada 4 sbb sakit kepala.

    ReplyDelete
  26. tu klinik swasta la kan....mcm pelik je semua result lain...huhuh
    check lebih kurang pastu terus bagi keputusan..pastu bayaran bole tahan mahal kan..

    kalau gi klinik kesihatan gomen pun sama..menunggu je dekat 4 jam...jumpa doktor x sampai 5 minit...check acuh x acuh...pastu bg keputusan,,gi amik buat tp sib baik uabt free....huhu

    ReplyDelete
  27. ada macam-macam doc n mcm2 assumption...dtg blog sy...and follow...hehe

    ReplyDelete
  28. makin teruklah migrain bila jumpa doc2 yg macm ni kan

    ReplyDelete
  29. dimalaysia ni memang la semua main2 jer,kesihatan pun dr main2.agama pun ulamak main2,,,,,

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...