Iklan! Iklan! Sila Click!

01 November 2012

Ini Kisah Makan : Kelantan Delights.

Sejahteralah ke atas kamu...

Petang itu saya ke Klinik Bakti di Sooka Sentral. Selsema dan demam. Selesai urusan di klinik, perut pulak rasa lapar nak mampsss... Nak beli makanan kat food court, nampak cam dah tutup dah. Kalo nak kirim dgn suami saya nanti lambat plak makanan tu tiba. Sedangkan saya dah lapar secara kronik dah masa tu. Nak beli kat area Pantai Dalam tu plak rasa macam dah jemu sangat dah nak makan kat situ. 

Oleh sebab saya malas nak fikir, saya terus singgah Kelantan Delights kat tingkat 1 Sooka Sentral tu. Rasa nak makan tom yam. Walaupun dah tau mesti mahal, saya bajet mahal tomyam tu dalam RM9.90 dan kalau nak beli nasik goreng dalam RM7.90 macam tu. 

Pastu masuk, tengok menu then saya terus je berkata, "mahal giler". Tapi cakap dalam hati jek la. Huhu... Oleh sebab dah masuk, order jugak la. Actually, ini kali ke 2 saya makan kat situ. Tapi dah lupa range harga dia cemana sebab tu saya selambe je masuk. Ataupun mungkin sebelum ni, masa saya pergi kali pertama tu, saya tak berkira sangat kalau nak makan mahal-mahal. Agaknya sebab saya belum pandai menghargai duit dan belum rasa bersalah nak makan mahal-mahal sedangkan tempat murah ada. Nanti kena soal di akhirat nanti pengsan nak jawab. Huhu.

Saya order Nasi Goreng Kampung dan Tom Yam Campur. Niat nak beli sekali untuk suami terpaksa la dibatalkan [malas masak], memandangkan harga yang dah macam tu. Nanti balik umah kena tazkirah dengan suami. Huhu.

Sorry jugak sebab gambar makanannya tak ada. Saya cuma take away. Tak kuasa la nak makan kat situ sorang-sorang je [actually berdua dengan anak dalam kandungan. Heheh.]. Sampai umah tanpa berlengah lagi, terus je makan tak sempat nak amik gambar ye. 

Nasi Goreng Kampung tu, diberikan sekali dengan 2 ekor udang goreng celup tepung, telur mata dan kerabu mangga. Jadi, harga RM19 tu bagi saya agak okay la. Cuma nasi dia seciput je. Nak kongsi dengan husband pun memang tak cukup. Tom Yam Campur plak memang boleh buat saya naik hangin. Isi yang boleh dimakan hanya 2 ekor udang yang saiznya hanya besar sikit je daripada kuman. Pastu sotong pun yang besar sikit jugak daripada kunang-kunang yang dah dipotong 4 bahagian [okay mmg aku propa, tapi boleh bayangkan la saiz dia kecik je]. Cauliflower beberapa ketui, carrot pun beberapa ketul. Pastu isi ayam 4 ketul. Yang lain, daun limau purut. Yang pastinya bawang besar sebenarnya adalah watak utama dalam drama tom yam campur tu. Setambun nkau. Girlfren dia plak serai. Pun setambun jugak. So, tomyam tu saya memang tak puas hati la. Mahal yang bagi saya takde point pun nak buat mahal. Tapi sebab dah beli, saya makan le jugak sampai habish.

27 comments:

  1. amboih lyd..asik entry jalan2 cari makan je ko..makin gemuk la mak buyung ni..hahaha..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum...
    mak yong ngidam nak makan tak per.. tapi next time mesti fikir banyak kali nak makan lagi kat situ kan.. saya pun kalau makan kat luar sanggup tapau.. tak kose nak dok sorang2.. (berdua skali dlm perut)... kalau mkn kfc pun tapau balik opis makan depan pc.. hehehehe.. lagi santai.. :P
    mahal giler makanan tu.. biasa la.. diorang kata diorang kedai top ten.. so harga top ten la.. makanan mmg ciput.. tekak org malaysia ni mana da makan ciput2.. heheheheh tul tak.. sama cam saya gak.. :) kalau nak makan luar fikir banyak kali wooo.. kodukut ka? tak lah.. cuma berhati2 dlm menjaga hal ehwal akaun je.. :D

    ReplyDelete
  3. mahal tuuu....
    aku boleh makan bertia di kedai mamak.

    pasal tomyam, aku mendisiplinkan diri untuk TIDAK beli sebab mahal je labih sedangkan bawang dan serai je yg banyaknya.... selain air....
    kalau aku nak makan tom yam, aku sanggup buat sendiri guna rencah dah siap je...

    ReplyDelete
  4. pengsan mahal :O

    tapi sesekali boleh (kot)

    ReplyDelete
  5. Sy mmg tak suke pegi mkn makanan remeh kat restoran mhl sbb dah boleh agak mcm ne kesudahannya.

    =(

    ReplyDelete
  6. Kat menu tu ayat tak abis..
    Sepatut nyer "Tomyam campur bawang dan serai" :)

    memang mahal sangat, kat area opis ni ade gak Kelantan Delights. Patut la tak penah terpikir nak masuk..hihi

    ReplyDelete
  7. hambooiii.... tak masuk air lagi tu... masuk air presh oren, mau jangkau 50 inggit....

    ReplyDelete
  8. Ish. Kalah pulak menu Sha dan Kak Dee semalam. Yelah, kami mungkin makan keropok lekor dah pisang goreng yg mahal, tapi kuantitinya taklah teruk dan kualitinya Alhamdulillah.

    Dan tpt makan pula? Memang agak menarik jadi tak ralat langsung membayar.

    Terima kasih sebab buat review ni Lyd. Haaa...Lyd dekat Sooka Sentral ke? Eh, ntah2 tanpa disedari kita ni dibawah payung yg sama...? Jeng...jeng...jeng...

    Tapi Sha jarang makan kalau dah sampai sana. Sebab ramai dah pesan makanan ada yg harga bukan2.

    Mungkin prinsipnya ialah ikut standard mat salleh: onion, lemongrass and kafir lime leaf are expensive. Authentic!

    *kalaulah*

    Memang drama betul tomyam tu.

    ReplyDelete
  9. pengsan tgk rege... baek drive thru mcd je...

    ReplyDelete
  10. sewa kat kl sentral memang dh mahal jugakkk.. uhhhUu

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum lyd....aduhhhh mahal nyer apa yg buat dia jadi semahal tu ek tak berbaloi betul....cekek darah namanya tu...:)

    ReplyDelete
  12. salam.. hi lyd.. dah berapa bln peknen tu??

    wahwahwah.. mmg boleh mendatangkan kemarahan la harga vs isi kandungan tom yam tu.. x patut betul!!

    ReplyDelete
  13. bagi saya RM17 ringgit sy buatkan tom yam yg mana hero dan heroinnya adalah sayur2an. tengah masak tomyam sebenarnya. ngeee...

    ReplyDelete
  14. Pehhhh... mahal gilos! Kalau daku memang tak langkah kaki masuk kedai ni deh hahaha... cam haritu masuk Seoul Garden sekali tengok menu mahal terus keluar balik. Terpinga2 waiter tu agaga... ate ade ku kesah? Ngeh2... Udang kecik dari kuman? Hmmm... agak bermasaalah disitu. Nasi goreng dimaapkanla bak kate anda sebab anda berbagai side dish yg baca je pun dah wat leleh. Tapi tomyam tu mungkin bawang ngan serai tu diimport dari Uganda, sebab tu mahei ;P
    My latest Entry :)
    JJCM: Chengal d'Garden Cafe-iii

    ReplyDelete
  15. salam lyd...heh memang cekik darah..agaknya sbb dok kat tpt eksklusif sket tuh yg jd mahal tuh..kalau kat gerai..pantai dalam ker, bangsar ker dengan amount yg dibayar byk tuh dah puas dah menikmati...lain kali jgn pie lagi yer..

    ReplyDelete
  16. kak lyd mesti ctu mmg tempat branded kan????? biasa laa tu kak lyd. grgrrr tp kan kak lyd kat sne tomyam bukan ke patut lebih murah?

    ReplyDelete
  17. Pergh...mahal kalau puas ati takpe.
    Tapi itulah idup..kdg2 terkena dgn keadaan cam gini..sabo jelah.

    ReplyDelete
  18. Agaknya budak dlm perut tu minta mkn yg mahal2 nak uji kesabaran ibu nya....

    ReplyDelete
  19. anggap saja sbg pengalaman...ekekeke...bende da jadi...xleh nak buat apo la... >_<

    ReplyDelete
  20. ayoll. yeay ! akak dah ngandung> hehe. nanti namakan anak, jannah tau ! kalau perempuan.

    ReplyDelete
  21. pernah cuba dulu x x pernah pergi2 lagi.... marah & geram sampai hari ini

    ReplyDelete
  22. mahalnya..

    kalau sedak takpe la jugak kn..ni so so je..

    meh dtg umah aku..aku masak tom yam utk kau nak kak..

    ReplyDelete
  23. Makan makanan di KL, memey la mahal.

    kalu nak murah betul2,mai Kelantan betul2 la.. Makan cinie..

    Nasi lemak 80 posen.
    Air teh o ais 50 posen.
    Makan meehoon goreng sama air kopi o panas.. rm 2.10.

    Saje je pakai jenama "Kelantan" tu. maklumlah, Kelantan kan popular skarang. Wahaha~

    (btw, gua breakfast utk 2 orang dgn abg gua kat Ostolia baru2 ni pon sampai 90 hinggit lebih taw. Padhal kapochino dengan sandwich ayam jew taw. Rilek sudah.).

    ReplyDelete
  24. Kelantant dh jadi mcm kuala lumpur,kedai dlam hutan pon buat mcm dlm bandaraya,
    Nk kaya jgn tipu org,kalau x caye boleh pegi sendiri duduk lah dlm semingu,korang boleh lah tahu,.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...