Iklan! Iklan! Sila Click!

23 October 2012

Paranoia : Anak

Sejahteralah ke atas kamu...

Lama dulu... sejak saya masih bujang, belum berkahwin saya sudah mula ada perasaan takut untuk mempunyai anak. Pertama dah tentu la sebab proses nak buat anak tu saya takut [takut utk pertama kali, sebab sape2 je yang saya tanya mesti akan kata sakit. Saya ni memang penakut dgn kesakitan.]. Kedua pulak, takut nak melahirkan anak yang lagi la takde orang pun yang pernah kata "beranak tu sedap rasanya, macam rasa kena urut dengan kerusi urut elektric Takasima". Takde. Tak pernah. Never. Semuanya akan kata itulah sakit yang paling sakit, [tapi bila dah lama-lama boleh lupa rasa sakit beranak tu then beranak lagi]. Takutnya. Ngerinya rasa.

Tapi itu hanya 2 ketakutan yang hanya sekejap. Yang saya yakin walaupun saya takut, tapi saya mesti mampu terutamanya sakit pertama tu. Kehkeh.. Oppss.. Sila bersopan. Apa yang lebih saya takuti secara berlebihan dan melampau ialah ketakutan nak membesarkan anak-anak di zaman yang penuh godaan nafsu dan syaitonirrajim ni.

Waktu itu dalam 5 tahun dulu, bila saya berfikir tentang masa depan saya... hati selalu tertanya-tanya... Bagaimana agaknya bakal suami saya. Siapalah yang bakal menjadi suami saya, ayah kepada anak-anak saya yang berwajah keAraban nanti. Saya selalu risau, jika suami saya nanti jenis yang tidak kisahkan agama, terlalu open minded, nanti cemana nak didik anak dan tunjukkan teladan yang baik kepada anak? Saya risau juga jika bakal suami saya itu garang suka pukul ke. Nanti anak-anak yang jadi mangsa. Dan yang paling penting, saya risau cemana nak handle pergaulan anak-anak bila dia dah mula dewasa. Dengan siapa dia berkawan. Apa aktiviti dia kat luar. Cemana perangai dia bila bersama kawan-kawan. 

Aduhh.. cukup merunsingkan. Sebab apa? Sebab dunia sekarang. Apa yang didedahkan kepada anak-anak. Di TV drama atau filem asyik tunjukkan orang terlanjur pastu ada anak, kes dadah, kes rogol.  Di internet pula sibuk dgn pornografi. Yang terbaru, ada satu couple yang tanpa segan silu memaparkan aksi seks mereka di blog. Dan permainan video pun tak kurang ganasnya bila permainan berunsurkan tembak menembak, kalau nak menang perlu membunuh. Menakutkan kan?. Even kalau kita larang macamana sekali pun, dia bukannya akan 24 jam ada kat rumah. Bila keluar pegi skolah, jumpa ramai org kat luar,macam-macam la bahan baru yang dia akan jumpa. Itu belum kira bahaya-bahaya yang menanti anak2. Nak bermain di padang pun bahye. Nak pegi kedai pun bahye. Pegi skolah pun kena berhati-hati. Perompak, penjahat, penyamun, penyangak sentiasa standby je nak buat kejahatan.

Sampai sekarang... rasa takut tu masih ada. Hanya yang boleh melegakan rasa runsing itu hanyalah doa dan kebergantungan saya kepada Allah. Bersyukur kerana  suami yang dianugerahkan oleh Allah kepada saya, membuatkan saya rasa lebih yakin untuk membesarkan anak-anak. 

Anak mama, mama doakan kamu akan dilindungi dan dirahmati Allah sentiasa. Agar kamu akan menjadi pembela umat Islam dan penegak agama Islam pada suatu hari nanti. InsyaAllah.

32 comments:

  1. Disebabkan hal ni, sy kurangkan baca Harian Metro....sbb klu baca paper tu, mcm2 benda menakutkan akan reveal. Huhuhuhu....

    ReplyDelete
  2. semoga kita semua dibawah lindungan tuhan...amiin...

    ReplyDelete
  3. all is correct!!(all is??)

    serius aku sedang menghadapi cabaran membesarkan anak walaupun belum umur 3 tahun..seriously jugak budak2 zaman sekarang adalah sgt advance dan pantas...

    seriously aku jugak dah rasa takut nak bersalin walau kali kedua ni..memikirkan procedure2 nak bersalin tu lagi..hehhe..saja menakutkan ko..tp takpe..masa tu ko hadap je..xyah takut2..doa doa doa..

    ReplyDelete
  4. memang menakutkan... kena banyak doa... semoga ALLAH pelihara anak-anak kita semua...

    kadang kadang memang kita keliru... dan anak kita 10 kali keliru... bila kat rumah kita ajar "sumayyah, jangan tengok ni... gangnam style ni tak bagus... geli mama"... pastu anak yg berumur 3 tahun tu jawab "tapi saya tengok ni kat sekolah... cikgu ajar buat macam ni masa exercise"... terus saya peluk sumayyah.... sedih.... anak saya jadi mangsa persekitaran... dan mungkin menjadi mangsa saya yang keluar bekerja dan meninggalkan anak di taska.... tanpa sedar membiarkan unsur unsur tak senonoh diserap kepada anak saya...

    *owh.. terpanjang meluah perasaan pulak kat sini.... maaf, saya tak boleh control diri bila bercakap pasal ni... rasa macam nak berenti kerja je... pastu nak bukak sekolah sendiri untuk anak saya... saya sorang je cikgu... anak saya sorang jemurid*

    ReplyDelete
  5. InsyaALLAH.. semuanya akan selamat.. berdoa dan bertawakal lah pada allah.. hanya itu je yg mampu kita wat... mmg sakit branak tu adalah kesakitan yang terAMAT sakit yang penah saya rasanya.. ooohh tak terkata dan tak dapat di gambar kan dengan kata2.. memang nyawa di hujung tandok.. hmmm..
    ape pun.. semoga kita berdua selamat nanti.. insyaALLAH.. aminnnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  6. Tk perlu rasa takut yg berlebihan, pelan2 belajar mendidik anak ikut landasan yang betul dan berasaskan islam insyaAllah semuanyer akan ok. Bab sakit tu, for KA mmg xde sakit bersalin (memang jenis tahan sakit kot!) yang peningnyer masa berpantang dan menjaga baby yang payah nak tidur hehehe. Apapun KA doakan yg terbaik for u yek

    ReplyDelete
  7. rasa tu sentiasa ada. buat masa ni tak ada tv lg kat rumah. akan dtg mungkin sbb husben ada plan nak beli.

    ReplyDelete
  8. insyaAllah banyakkan doa..mudah2aN baik2 aja yer..
    lyd sehat ;)

    ReplyDelete
  9. pregnant kali ketiga ramai yg berkata..harap2 yang ni dapat yang perempuan...saya sebenarnya takut nak dapat anak perempuan...takut bila baca berita anak gadis dirogol seawal usia 3 tahun, anak gadis diculik, anak gadis dilarikan orang, anak gadis dilarikan ke Lombok..yang kena bakar lain..huh... nau'zubillahiminzalik

    ReplyDelete
  10. Sokong faraherda.razalan
    Sokong aida
    Sokong fidza :) sian sumayyah keliru..
    Sokong Kesuma Angsana
    Sokong Nafisa81

    *tak kira la anak lelaki atau perempuan, same pening dan sama risau nyer.

    ReplyDelete
  11. kita pun takut sebelum kawen dulu...takut proses nak buat anak tuh (haha)...and takut nak melahirkan anak tuh...uuuu...
    tapi, proses nak membesarkan anak tu paling takut kan...inshaAllah semoga dipermudahkan urusan kita...

    ReplyDelete
  12. proses membesarkan ank lebih mencabar dari kedua proses sebelumnya..

    ReplyDelete
  13. Betul tu, dunia sekarang penuh ranjau dan pancaroba, memang takut kita sebagai IbuBapa.
    Takut tersilap beri bimbingan dan asuhan.

    Moga mereka menjadi anak yang soleh.

    ReplyDelete
  14. awal2 ko dah pikir kan..tipikal orang pompuan..hahaha..aku ni tak pernah pon terpikir nak kawin ke, nak jadi ayah ke, nak bla..bla..no no...

    aku takda masa depan untuk bahagiakan anak orang.sebab tu taknak komitmen.tau nak enjoy je..alih2 balik umrah terus terbukak hati nak kawin..hahaha..

    tujuh bulan lagi insya'allah
    aku akan jadi ayah gak..haha..harap anak aku nanti tak nakal cam aku dengan mak dia udah la..

    ReplyDelete
  15. Wahhh dasat eh, masa blom de suami pun bleh pikir sampai cenggituh? Kite dulu lansung tak pikir, janji ade orang masuk minang je, yiehaaa! Agaga... tp mmg betullah zaman skang ni macam2 hal kena jaga. Kite ni dah la ade sorang anak dara tu haa... tapi yg 2 teruna tu pun blom tentu gak tu camne besornya besok. Yang selalunya terjadi anak2 dah dididik baik oleh mak apak tapi bile terjebak ngan kawan yang bengong, dorang pun sama jadik bengong. So, doa ibu jelah taim tu yg bleh pakai sebab doa mak ni mujarab! Thee... (Tak caya nanti cer terai heee...)

    ReplyDelete
  16. Lyd...
    sakit mmg sakit kali pertama..tp mmg kena lalu jgkla...tp lps bayi kuar tgk muka baby hilang sakit tuuu..hehe
    dah tu bila dpt sorang..wpun dah rs sakit mesti nak lagi...tak akan puas..
    tentang mendidik anak..suami & isteri mestilah bersatu & ttpkan hala tuju nak anak nanti jd camaner...byk2kan doa ms kehamilan mahpun ms mrk dah lahir & besar...

    ReplyDelete
  17. takde la takut sangat . cuma taknak ada anak perempuan kot . susah jaga orang kabor

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum lyd....insyaAllah amin...:)

    ReplyDelete
  19. Hoho... betul... bergantung dan mohon perlindungan dari Allah. kawen mmg best tapi tanggungjawab tu sgt2 besar esp nk membesarkn anak2.

    ReplyDelete
  20. Sebenarnya bila Lyd takut, itu yg buat Lyd lebih alert pasal perkembangan luar. Dan paling penting mengkaji.

    Rasanya Lyd dah cukup paham, kalau setakat risau dan bergossip...tak akan selesai masalah.

    Tapi kalau risau, kaji baik buruk dan akar umbi...mungkin ada pencegahannya.

    Lyd, kita hanya mampu mencegah, ataupon cuba menyelesaikan. Kalau jadi, nak kata apa. Tapi kalau dah mencegah, dengan kerisauan yg berasas...insyaAllah...ada caranya:)

    ReplyDelete
  21. aku x ingat kat mana, tapi aku ada la baca yg sakit ppuan nak melahirkan anak ni sama macam sakit bertarung dgn nyawa..kalau anak ada 7 orang, means 7 kali la sakit bertarung nyawa tu..

    sebab tu la agaknya ibu lebih diutamakan 3 kali daripada bapa..wallahualam..

    ReplyDelete
  22. setuju sgt2..
    bdk2 sekarang makin advance kan...
    lg2 kalo ank prempuan..lg risau... takut sgt2.. itu lah y alaminya.mudahkan... ank lya y satu ni dilindungi Allah swt & dijauhi drp segala muslihat dunia.. begitu gak buat bakal ank awk ye....

    psl sakit bsalin tu.. dulu mmg, bila dgr cerita..lya sndiri takut nk beranak..tp nk anak.. tp bila melaluinya.. serius lya xserik.. sbb melahirkan ank sikit pon x myakitkan..tp ianya membri nikmat x thingga.. bila awk melaluinya nnti..pasti awk akn faham maksud nikmat tu..dan insyallah..awk xkan serik.. sakit y mbawa nikmat

    ReplyDelete
  23. InsyaAllah semua akan selamat nanti...best tau ada anak...trust me Lyd..

    ReplyDelete
  24. Kalau terlalu dipikir masa depan memang sakit kepala, apa lagi bagi yg ada anak ramai spt saya... Tapi biasanya bila dah sampai masanya tau sajalah kita bagaimana nak menghadapinya. Apa yg penting jgn putus berdoa kpd Allah agar keluarga kita selamat...

    ReplyDelete
  25. insyaALLAH kak. kita tunjuk contoh yang baik dari kita. biar jadi ikutan.

    ReplyDelete
  26. betol tu..saya yg blm pregnant pun slalu ckp2 dgn suami, camnelah nak didik anak nanti. Ngeri je tengok anak skrg..

    pendek kata, dari awal sampai akhir mmg ada je yg kita takutkan.

    ReplyDelete
  27. Usah takut utk memiliki anak. anak lahir bersama rezeki yang dijanjikan Allah. www.suarapemikir.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. Amin..semoga dpt apa yg dihajati na doa tok kak lyd! wlapun na masih bujang cewah~! tp bila org cita pasal anak na suka sgtttt sbb na mmg suka bdk2 tp bila fikir mampu kah na utk menjadi seorg ibu yg baik atw bole ke na menjaga nya dgn sempurna "oh mmg tidak" sbb na xde rasa keyakinan dlm diri na ni masih kuat!! na tabik kat smua ibu2 akaw bakal jd ibu..keyakinan dlm diri meraka tersgt laa na kagum..

    utk lyd- na doa kan yg terbaik utk sgalanya ;)

    ReplyDelete
  29. Setiap orang rasanya akan punya perasaan yg sama tentang ini...biar pun dia ada pengalaman mengandung 10 kali..tapi setiap kali hampir waktu ingin melahirkan..perasaan berdebar dan takut tetap ada...itu normal... cuma kita perlu pandai mengurus dengan sebaiknya perasaan yang hadir tu...

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...