Iklan! Iklan! Sila Click!

20 September 2012

Perasaan Ibu Hamil : Nak Beli Barangan Bayi

Sejahteralah ke atas kamu sahabats...


Kandungan saya sekarang sudah 14 minggu. Lagi 2 minggu insyaAllah dah boleh skodeng jantina anak mama ni. Buat masa sekarang ni, saya dah mula rasa excited nak beli barang-barang bayi. Cuma, tak dapat nak beli lagi sebab tak tahu dia boy ke girl. Heheh.. Comel je kalo ada baby nanti. Mesti bau dia wangi je. Saya selalu terbayang saya cium kepala baby saya. Mesti lembut rambut dia masa dia baru lahir tu. Kulit dia pun mesti halus sangat. Pastu sarung tangan kecik. Baju kecik. Barut dia. Hehehe. Comelnya. Saya sendiri tak dapat imagine cemana kaedahnya nanti masa saya dah jadi mama. Setakat ni, kalau saya dengan anak-anak buah, saya suka buli derang. Bukan buli apa. Buli yang suka suruh derang buat apa-apa sebab rasa comel. Kalau Amaluddin dulu selalu suruh dia korek hidung. Comel giler. 

Tapi tak tau la kot-kot bila dah ada anak nanti saya totally berubah jadi seorang mama yang langsung takkan buli anak sendiri.

Lemari
Okay, berbalik kepada barang-barang tadi... Perkara pertama yang saya rasa nak beli untuk persediaan menyambut anak saya ialah..... almari untuk letak barang-barang dia. Tak kisah la almari ke, drawers ke. Asalkan ada space untuk letak barang-barang dia. Nanti bila dah setat beli baju kang, senang. Boleh humban semua dalam lemari. Takyah nak bersepah sangat.


Tilam Kekabu
Lepas tu, saya nak beli kain untuk jahitkan sarung tilam dia. Mula-mula rasa nak beli tilam kekabu untuk baby. Tapi bila tengok anak kawan saya, bila dia dah pandai melaju, terus dah tak berfungsi pun tilam kecik tilam baby tu. Kena guna tilam biasa pastu kena block dgn bantal kat sekeliling. So, saya mendapat idea, nak lipat 4 comforter yang masih belum pakai kat rumah tu, pastu nak buat sarung je sebesar saiz comforter lipat 4 tu. Nanti bila dia dah besar sikit, boleh le bawak kuar comforter drpd sarung then lipat 2 je. Pastu bila dia besar lagi, terus buka semua. Tapi still kena beli satu untuk letak umah pengasuh.

Pengasuh
Setakat ni saya belum cari lagi pengasuh untuk anak saya yang bakal lahir ni. Kalau boleh nak pengasuh yang kat rumah tu hanya ada sorang 2 je budak lain. Atau lagi baik kalo dia jaga anak saya sorang je. Hehehe. Nak cari pengasuh yang menjaga anak orang sebab dia memang minat jaga budak bukan senang. Biasanya sekarang jaga budak sebab nak duit je. So, cemana tu. Terfikir juga nak hantar kat pusat asuhan kanak-kanak. Tapi nanti anak saya tak dapat perhatian lebih plak. Huhu. Cuma bagusnya kalo hantar pusat asuhan, waktu bekerja mereka lebih berjadual. Kalau pengasuh nanti kang tetiba dia nak cuti, mana plak aku nak hantar anak aku. Haih... Malay dilemma plak rasa. Mudah-mudahan dipermudahkan oleh Allah. 

Breast Pump

Ok.. Yang ni tak perlu ulas panjang. Hehehe. 

Okbai.

30 comments:

  1. Dulu2 kakcik suka beli pakaian bayi yang berwarna putih saja. Selamat - walau tak tahu apa jantina bayi yang bakal lahir. :)

    ReplyDelete
  2. stuju ngan kakcik KA dulu2 beli putih or coklat muda sebab x tau jantina bby. dun worry x join Bloglist KA, ttp akan KA jgk juga demi sokongan sesama kawan blogger ye

    ReplyDelete
  3. morning lyd..
    bak mai kat ciksu jaga..hihi

    nak tau tak..masa ciksu cuti arwah adik meninggal hari tu kt kg..
    pokok kabu berbuah lebat..tetibe terdetik dlm hti nk kutip kekabu tu nk buat tilam bb..padahal sebelom ni pemalas ya ampun nk kutip kabu ..tahu saje lah bila kutip kabu tu..menusuk hidung..

    niat ciksu mana tau kot2 buat tilam nnti bleh pregnant..hehe
    alhamdulillah dh siap tp blom pregnant lagi..(pjg pla komen baik buat n3 je kan..hahaha.)

    ReplyDelete
  4. hmmm.. 14 weeks ye.. :) moga terus sihat ye.. :) saya dah 21 weeks.. tapi blom skodeng lagi jantina baby.. saja tak nak tau lagi.. ehehehe.. bulan 11 nanti dengar cerita pureen akan buat jualan gudang skali lagi utk tahun ni.. jom terjah sana...

    ReplyDelete
  5. Kakcik : Ha ah kan. Good idea. Saya ada terfikir nak beli warna yang neutral mcm coklat dan oren atau hijau. Tapi putih langsung tak teringat. Tah hapa2 kan?

    Kesuma Angsana : Heheh. Takpe KA, kalo KA tak letak kita dlm bloglist pun, bila saya selalu lawat KA, mesti KA balas jejak jugak kan? Exictednya bila dengar cdgn kakcik dgn KA. Beli baju putih.

    Qasehnya Rania : Ala... mintak la 1. Heheh. Nak cari kekabu yang ori dah agak susah skrg. Kalo ada pun yg import thailand kan? Boleh tengok tilam tu cemana? Share la kat blog. Kot2 saya boleh tiru paternnya. Takpun Ciksu ajar la saya cemana nak buat tilam tu. Saya ni jenis yang excited semua benda nak buat sendiri.

    ReplyDelete
  6. persiapan memang sangat penting... akak dulu bab baju memang tak beli banyak ... tilam baby memang emak akak akan buatkan untuk anak sulung dari setiap anak dia...
    pengasuh paling utama ... akak dulu nasib dapat yang ok.. tapi memang tak caripun, ada orang tawar diri...

    ReplyDelete
  7. Jassnani : Ye ke? Kat mana? Kat mana jualan tu? Bersinar-sinar plak mata.

    ReplyDelete
  8. CHo Zila : Untungnya ada org offer jadi pengasuh. Harap2 nanti saya dapat pengasuh yang okay. Nak didik anak jadi pembela umat Islam ni.

    ReplyDelete
  9. benti keje je lyd..fulltime housewife..hehe..

    ReplyDelete
  10. Shine... nani datang follow blog ni plak.. :) tadi singgah jap.. lupa nak follow.. :)
    memang elok tunggu alahan tu ilang... nani pun dah ilang alah tu.. skrg ni asyik makan je.. bela badan.. ehehehe..
    >> sales gudang pureen tu kat PJ.. tapi hari tu nani call pejabat pureen dia kata bulan 11.. nanti bulan 11 kena call dia balik untuk tau tarikhnya.. kadang2 kita tak bape nak tau.. sbb dia tak letak pamplet merata jalan kan.. cuma yg berdekatan je yg tau kot.. so nani siap simpan no phone tu.. utk call bulan 11 nanti.. nanti shine cuba search google.. jualan gudang pureen.. amik no telephone kat pamplet tu.. so simpan la.. bulan 11 nanti call dia ye.. kot2 nani terlupa ke.. boleh shine kabor2 kan kat nani sama.. ehehehe

    ReplyDelete
  11. YM BUndle : Aku mmg nak jadi fulltime housewife. Tapi cabaran hidup di dunia moden berteknologi ni, aku mcm takdpt nak berenti lagi. Fulus kureng la.

    Jassnani : Okay.. InsyaAllah. Nanti saya google. mekasih for the info.

    ReplyDelete
  12. semangatnye mama...hehe...masa 1st time pregnant dulu pun gini jugaklah kekdahnye saye. now, baby dlm perut saya dah 18weeks. masih xtau jantina jugak. so dlm 7 bln nnt baru nak beli brg baby. excited jugak sbb dah 4thn x pregnant...just like the 1st time la :)

    Breast pump yg org dok pakai sekarang ialah brand Medela. Kawan sy ada jual kat blog dia. Try la http://sweetbonda.blogspot.com.

    ReplyDelete
  13. Aii bab breastpump tu takleh ulas panjang plak. Okehlah redha... pasal pengasuh tu kena kaji betul2 tau. Taujelah skang ni memcm lahabau ngaku boleh jage anak org pastu wat cam mainan. Kalau x silap skang ni kalau nak jadik pengasuh dorang kena ade sijil tau, better mintak dorang tunjukkan sijil tu dulu kalau tak say no to itu pengasuh!... Hmmm tingat bau baby sedapnyaaaa... nanti dah beranak pinjam sehari dua ye nak cium pastu dah penuh ngan air liur kite pulang balik. okbai!
    My latest Entry :)
    Saya trauma kat Encik Jamban

    ReplyDelete
  14. kan..sangat teruja nak beli barang2 baby.saya dulu teruja punye pasal, mengandung 4 bulan setengah dah siap beli baju,huhu

    ReplyDelete
  15. Mrs R : mekasih bg link tu. Medela org ckp mmg le baguih. Tp mahal kan? Harap2 ada rezeki utk beli yg terbaik.

    Farah Deeb : Ada ek sijil pengasuh? Boleh lah try tanya nanti. Heheh, nak pinjam boleh, tapi part airliur tu tak sangguppp... huhu.

    ReplyDelete
  16. hehehe lyd...memg seronok buat persiapan...tp kena tggu jantina dulu kot sb senang nak cari warna tema ;)

    ReplyDelete
  17. kalau mak alin srh beli baju putih...senang...

    ReplyDelete
  18. sales barang baby kat sogo sampai weekend ni lid..aku rasa bahagia gila beli baju baby kat sogo waktu sales sebab byk no0o0 pilihan n murah la kott...

    ReplyDelete
  19. Mass: dah rasa nk beli warna putih. Tema tu nnt dia besar skit la.

    Aswadz : itulah pasal. Mmg harus kena buli nnt.

    Alin : mmg bercadang nk beli putih selepas dpt suggestion kat komen ni.

    Aida : alamak. Sogo tu time aku tk peknen pon aku tak suka pegi. Time peknen ni tak tau le cemana.

    ReplyDelete
  20. Mass: dah rasa nk beli warna putih. Tema tu nnt dia besar skit la.

    Aswadz : itulah pasal. Mmg harus kena buli nnt.

    Alin : mmg bercadang nk beli putih selepas dpt suggestion kat komen ni.

    Aida : alamak. Sogo tu time aku tk peknen pon aku tak suka pegi. Time peknen ni tak tau le cemana.

    ReplyDelete
  21. wahh kemain lagi cik kak kite ne eksaited kan..hehe..sweety pun hepy jek baca n tumpang eksaited sekali..moga semuanya selamat yea kak..(^___^)

    ReplyDelete
  22. Itu baru persediaan sebelum lahir. Bila dah lahir nanti masalah paling besar bagi ibu bapa yg punya kerjaya sendiri ialah mendapat pengasuh. Hantar pusat jagaan kanak2 dari pengalaman saya memang banyak masalah. Terpaksalah cari pengasuh, tapi pengasuh pun bukan semua boleh harap. Ini yg paling pening nanti...

    ReplyDelete
  23. hehehe..
    bestnya nak dapat anak..
    kalo akak nak anak laki ke pompuan?..
    hehehe.
    semoga kandungan dalam keadaan sihat sejahtera..
    amalkan surat Luqman, INSYAALLAH, anak dalam kandungan akan jadi orang yang pandai lagi bijaksana dan sentiasa taat kepada ibu bapa.

    ReplyDelete
  24. Cik Sweety ; Yey, cik sweety dah kembali berblog. Lama ilang. Excited tu biasa la sweety. Tapi tak la mula membeli belah lagi. Baru terlintas di fikiran je.

    JR : Pengasuh tu yang merisaukan saya. Kalo kat kg, senang boleh mintak tolong nenek jaga. Kehkeh.

    bahrain90 : Kalo ikutkan, akak lagi suka dpt anak pompuan utk anak sulung. Sbb anak pompuan kalo dia nakal pun, nakal pompuan. So, nanti bila dah besar skit, kalo dpt anak lelaki, kakak boleh tolong jaga adik. Tapi kalo anak lelaki pun, syukur alhamdulillah. Anak lelaki boleh jaga mama. Thanks utk tips tu. InsyaAllah sedang berusaha utk amalkan.

    ReplyDelete
  25. kalo hntr kat pengasuh, yg lecehnya bila dia nak cuti..kita pun kelam kabut. yg terbaik rasanya..hantar pengasuh utk beberapa bln awal sbb baby kecik perlu tumpuan penuh, lps2 tu baru hntar nursery.
    (hehe..ckp mcm ada pglmn sendirik je)

    ReplyDelete
  26. Ujie : Apa salahnya ujie bagi cadangan tu. Tak semestinya nak ada pengalaman sndiri baru bleh bagi cdgn ye tak. Betul jgk la.. MUla2 hantar pengasuh, then dah besar baru htr nursery... good suggestion. Thanks ujie.

    ReplyDelete
  27. akak buat lady eksaited plak nak dpt baby cepat2.. mcmn nk dpt baby cepat2 ni kak :(.. sob3x..

    ReplyDelete
  28. time anak2 semuanya beli baju kaler selain daripada pink dengan biru. hijau, coklat, kelabu, orange. cuma kebetulan jumpa satu baju fiffy yg ada two tones. baju pink keliling leher dengan lengan biru. seluar pun biru. anak lelaki perempuan blh pakai.

    ReplyDelete
  29. insyaAllah.. ada masa ciksu upload gambaq k..n buat n3 ;)

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...