Iklan! Iklan! Sila Click!

09 August 2012

Perasaan Saya Je Kot

Sejahteralah ke atas kamu....

Saya yakin suami saya tak busuk. Sebab selama setahun sebelum ni saya tak pernah pun bau dia busuk. Dia itu seorang yang wangi walaupun tak mandi. Tak tau la apa karamah dia sampai jadi macam tu.

Tapi sekarang semua tu hanya sejarah yang mungkin berulang je. Setiap kali suami saya dekat dengan saya, saya mula terbau macam belerang atau lampu kabait. Korang tau lampu kabait tu apa? Kalo tak tau tolong la gugel. Saya penat nak gugel ni, serious. Kali ni tak dapat nak spoon feed maklumat untuk you olls the ohsem readers sekelian. Biasanya belerang ni warna dia kuning yang kita guna untuk halau ular bila pergi camping. Kabait pulak digunakan untuk menyalakan lampu. Kalau tak dapat imagine jugak bau kabait tu macamana, boleh bayangkan bau kolam air panas. Itu je clue yg mampu mak bedah bagitau kat korang.

Kalo suami dekat je saya dah mula rasa mual, loya. Sian kekasih saya tu. Dia tak bersalah pun. Hehehe. Saya tau itu bukan salah dia. Tapi hormon preknen ni yg mensensitifkan deria bau saya. Ye saya tau ini normal. Tapi saje je la nak kongsikan dengan korang. Kot-kot suami nanti bila isteri mengalami benda macam ni, jangan le kecik hati. Dan isteri pulak, kalo jadi macam ni, kena la explain baik-baik pada suami.

Kekasih saya tu, alhamdulillah. Dia sangat faham. Beruntung sungguh saya. Sebab dia memahami perkara-perkara pelik ni semua. Termasuk la perkara pelik bila isteri dia ni jadi super extra pemalas. Muehehehe. Dialah yang membantu semuanya. [Biasanya saya pemalas jugak. Tapi time preknen ni jadi bertambah-tambah malasnya. Mungkin segala sifat rajin saya yang sedikit itu sedang diserap oleh anak dalam kandungan ni. Maka bila lahir-lahir je dia nanti, dia akan jadi seorang anak yang super rajin menolong mamanya yang super malas ni. Aminnnn... Amin ya robbal alamin]. 

Itu aje la entry untuk kali ni. Pendek kan? Haaa.. ini lah penangan wanita mengandung yang tetiba idea jadi susah nak muncul. Redha je la ye.

Sorry untuk kawan-kawan blogger sebab saya dah jarang BW. Sbb saya online pun 2, 3 hari sekali. Huhu... Nak tengok blog pun bau belerang.


29 comments:

  1. best la kau sbb Ngah faham kau... mak ni faham sensorang diri..

    "fahammm?"

    "fahammm..."

    saiko ok!

    ReplyDelete
  2. simtom2 yg biasa terjadi pd mak buyung..hehehe...

    ReplyDelete
  3. apa kata coletkan sikit minyak wangi kat hidung?

    ReplyDelete
  4. salam;
    Biasalah..aku fikir semua lelaki yang dah kawin dan ada anak faham akan situasi ini..tapi tak boleh malas2 sangat tak baik untuk kandungan takpun lipat kainbaju jadilah..

    ReplyDelete
  5. QutaQ : Kefahaman ko tinggi. Sbb tu ko terpaksa faham sorang-sorang. Itu juga menguntungkan.

    kyo : itu la. Adakah awk juga mengalami benda yg sama?

    Nizam Ariff : Kalau semudah itu... selesai semua masalah. Huhu. Tapi perkara ini tidak semudah itu.

    YusufLaili : Huhu.. Ye saya tau. Kena juga rajin. Mungkin lepas trimester pertama ni saya akan berusaha menjadi rajin. Oyeahh.. InsyaAllah. *lipat kain pun suami buat. Heheh.

    ReplyDelete
  6. ok faham. Cer buh minyak angin ke minyak wangi ke sikit kat tepi2 hidung tu , x lah bau belerang je.. apapun jaga diri yek, KA doakan yg terbaik for u!

    ReplyDelete
  7. Asal sama2 dh paham..oklah kan.

    *eh..kalau suami dh mndi guna limau purut pun tetap terbau belerang eh?

    ReplyDelete
  8. pembawakan budak mmg akan jd pelik2...bau pun xsdp...kwn sy ckpla..=)

    ReplyDelete
  9. kihkih.. tergelak saya baca ni. mmg mcm2 perangai wanita mengandung ni kan. xpe lah tu tak pelik sgt kot. nnti lepas trimester pertama InsyaAllah jadi normal balik la. hehe.. take care lyd!

    ReplyDelete
  10. takpe-takpe. sementara suami faham ni boleh manja2 nak malas2. nanti baby dah kuar nak tak nak terpaksa rajin juga. hehehe. siang malam tau. biasanya 3 bulan pertama ni memang aneh-aneh sikit. dah masukbulan ke-4 nanti insya-Allah ok sket. take care ye Lyd :-*

    ReplyDelete
  11. SAYA MENGANDUNG 2 KALI DAH TAK PERNAH BAU BUSUK KAT SUAMI.MELEKAT JE KAT SUAMI ADA LA.SAMPAI KADANG2 SAYA PERASAN DIA NAIK RIMAS..HAHAHAH..

    ReplyDelete
  12. macam mana nak tgk blog tapi keluarnya bau belerang? adeh... ok memahami tapi alhamdulillah... tak pernah jadik lagi. cumanya masa 1st pregnant mmg tak boleh nak cium bau shower gel pamolive. ooo... rendang pun sama. husben suka makan. last2 kena makan jauh2. jgn smp saya terbau. nnt keluar segala isi perut.

    ReplyDelete
  13. lyd: pnh .. bau masa org tgh masak pun tk suka.. deria bau waktu mengandung tu sgt superlah.. tido dekat2 ngan suami pun x mau.. tp x lama la.. sebulan je.. plg x thn..muntah2 ngan gastriklah.. seksa betul.. tp bila dh bersalin dn tgk muka anak... bahagia rasa..hehe

    ReplyDelete
  14. alahamdulillah masa aku pegnen x jadik cam ko...tp kalau dia pakai minyak wangi je otometik aku ckp dia busuk heheh...so terpaksa la dia angkut minyak wangi g opis...

    ReplyDelete
  15. Yeay!! ada geng super pemalas. haha...same to me la. Tapi skrg dah rajin sikit kot...takut nnt dpt anak pemalas pulak. mintak dijauhkan lah...patut pun dah jarang2 tgk citer Lyd...dah malas nk update gak rupenye...take care ye.

    ReplyDelete
  16. segala bau memang tak leh baulah kalau pregnant..dulu2 saya pregnant suami pun saya bau kayu..sangat2 kesian kat dia...memang tak leh dekat he he he..tu belum kira bau minyak masak kat dapur..waaa...lagilah...

    ReplyDelete
  17. Nak tgk blog pun bau belerang tu melampau la tuuu.. bidaah sungguh! Tp mmg slalu ade je mende pelik bile preggy ni kena2 yg 1st taimkan sbb dia cam ngade sikit akaka... (kecik atilah tu! Takper raya mintak mangap ye!) Tapikan tak semestinya betul gak... cube spy dia memalam ade tak dia main mercun atau meriam buluh? Itupun boleh menyebabkan badan berbau kabait ke kuwait tu! Dengarlah cakap mak jemah ni haaa...

    ReplyDelete
  18. salam awk.. lya ru datang sini..lya pon seminggu x b'update n bw...

    rasanya ini perkara y normal..ada org tu jnis xleh bau mende y bergoreng+minyak..

    alhamdulillah..suami faham kan.. insyallah..lps ni ok la tu ...

    lya dulu xde pegalaman ni semua.. sebab mmg terbaring koma je.. apa2 pon lya doakan moga awk sihat & kuat serta baby dlm perut tu sihat2 saja.. amin..

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum lyd...betul la anak mama masa mula2 pregnant pun mcm tu juga tak boleh bau badan hubby dia bila dekat je terus muntah...tapi anak mama bagitahu dgn hubby dia mungkin pembawakan bb kot tu yg jadi mcm tu nasib hubby dia faham n x kisah pun apa yg anak mama ckp...tapi skg dah okay n nak bersalin pun...berkemungkinan bb nanti pun jantinanya pun sama mcm anak mama juga kot..insyaAllah...:)

    ReplyDelete
  20. nak tengok blog pon bau belerang. akak melampauuu... hahahaha

    ReplyDelete
  21. haha..faham2x..
    orang mengandung macam tu la..
    bau wangi kata busuk..hehe..
    tetiba nanti ngidam plak..hehe

    ReplyDelete
  22. huhuhuhu...kesiannya akak... kakak ipar sy dulu pn cam 2 jgk tapi awl2 jer pas perut dia bsar dia ok dah... sabar la akak... ^-^

    ReplyDelete
  23. kesian kt cik abg,,tp x pa ..dia fhm tu

    ReplyDelete
  24. Aduh...kesian encik suami Lyd... takpe3x... first trimester je rasanya. Bila dah 2nd trimester ok la tu. ;)

    ReplyDelete
  25. akak dah mengandung? oh, ketinggalannya saya. tahniah kak ! :)

    maaf lama tak jenguk blog akak. saya terpaksa jauhkan diri dari blog. sibuk sangat

    ReplyDelete
  26. biasala tu..harap2 suami faham kan la yer ..

    nnti ciksu upload k..tempoyak udang galah..memang sedap..tp yg penting simple..sbb ciksu mmg simple ..tunggu k

    ReplyDelete
  27. blog bau belerang hahaha lawak laa akak..apa pun skrg ni akak kena jaga kesihatan tau makan makanan yg berkhasiat ok..sorry saya pun lama x singgah sini.blog sendiri pun tak berupdate..blog berehat di bulan posa hehehe

    ReplyDelete
  28. agak nyer laptop pun bau belerang gak.

    ReplyDelete
  29. wlpn xde idea.. tp tetwap best.. waduh.. udh byk lady bebel dan komen kat blog ni.. alang2 dtg kjan, komen semua.. dah lama ekpom ldy x kemari.. lady dah nak chow.. tata kak lyd..

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...