Iklan! Iklan! Sila Click!

27 June 2012

Squid Punye Sotong

Sejahteralah ke atas kamu...

Saya rasa kalau saya tulis panjang2 orang tak baca. So, malas nak cerita banyak. Letak gambar je. Kalau ada apa-apa nak tanya angkat tangan.







Sushi style. Ada nasi, seaweed dan cheese inside.Yang ni guna squid biasa je beli kat kedai. Saiz biasa2 je.

Sotong bapak besar tu orang bagi. 3 kali masak baru habis. Semoga Allah membalas kepadanya dengan yang lebih baik.

Tapi sotong itu memang very the sedap and delicious ever. Nahh... cukup setakat ini sahaja ayat2 dalam entry ini.

29 comments:

  1. kalau yang fresh memang sedap...masak apa-apa pun sedap...kalau saya dapat yang besar macam tu,saya goreng tepung je...rezeki ye..

    ReplyDelete
  2. we besarnya.. klu saya besar cam ni.. buat bakar je cicah air asam or kicap pedas purhhhhhhhhh sedap

    ReplyDelete
  3. best laa ada orang bagi sotong besar..rezeki namanya tu..buat sambal atau goreng tepung tersangat laa sedap

    ReplyDelete
  4. dalam tu ade pulut ke?aku tak lalu la mkn style tu..siap ade kuah putih apa tah dulu aku makan..kembang tekak aku..haha..

    tpi kalau buat masak lain sotong memang best..buat kerabu pon sedap..next entry nanti aku buat resepi..hahahaha...

    chef bundle..

    ReplyDelete
  5. Cik Mimey : Memang sgt sedap.

    Ummiarissa : Saya potong 3. 1 bahagian grill, lagi 2 bahagian masak sambal sotong.

    Kesuma angsana : Ha ah, saya ada bakar. tak cicah apa2 pun sedap. Manis rasa dia.

    Saffiya : Akak buat sambal. tapi tak goreng tepung la. Tak cukup nanti kalo goreng tepung.

    YMBundle : Itu bukan yg manis tu. Yg manis ada pulut tu, aku pun takleh makan... Hanyir bercampur manis mmg takleh gi. Ni aku buat style sushi. Ada seaweed dan ada cheese. Biasanya kalau sushi, lauk dia gulung dalam nasik, ni aku letak lauk dia kat luar. Konon2 kretif je ni. Hehehe. Haa..bleh nanti bg le resepi.

    ReplyDelete
  6. Besornya lyd..free pulak tu. best!

    Pndai mensushi ya. Saya tak penah try mkn/buat.

    ReplyDelete
  7. besarnyaaaaa!puas hati makan ni kan..alahai..tak tahan tengok..kalo beli mesti mahal kan..alhamdulillah murah rezeki k.lyd..

    ReplyDelete
  8. Semalam sy pun dpt sotong fresh. Besar gak. Diorang baru mencadat sotong kat Trengganu hari tu :)

    ReplyDelete
  9. Murah rezeki..
    Besar sotong ni...goreng tepung pun sedap ni..~

    ReplyDelete
  10. Ujie : hantam saja. Asalkan ada nasik dan seaweed pastu sejenis lauk pun dah bleh buat sushi. Ehehe.

    Prettywrite : Yang ni orang bagi sbb pegi mencandat sotong kat TIoman. Kita tumpang je. Heheh.

    Mrs R : sedap kan sotong fresh? Yang baru lepas candat tu mmg manis rasa dia.

    MakweKintan : Ha ah besar. Apsal lama tak update blog?

    Lily Mummy Qistina : Sedap goreng tepung. Tapi tak pandai nak buat tepung dia tu. Heheh. Lagipun lambat la nak masukkan 1 demi satu.

    ReplyDelete
  11. pendeknya tulis harini. hihi..
    mcm sotong kat jepun ni, byk jual jenis mcm ni tp ni rasanya lagi besar kot. biasa sekor dptlah buat lauk siang dan mlm. saya suka goreng tepung kurang sikit meletup dia. hehe..

    ReplyDelete
  12. tu kalau digoreng dengan tepung...perghhhh....sedap sehingga menjilat jari!heheh XD

    ReplyDelete
  13. beso bebeno sotongnye.. buat kerabu sedap tuh,,

    ReplyDelete
  14. mmg bear la.. msti sedap..
    eyhh kretip la awk..guna sotong wk sushi g2..eyhh..k mmg ada r?? huhu..lya ktingalan..bb biasa mkn ushi y ikan j dulu.. itu pon thn 2005 kot last...

    sotong celup tepong sedakkk... tp nk goreng takut meletop

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum lyd....alamak beso nyer ...:)

    ReplyDelete
  16. salam..

    errr.... sushi maknanya sotong tu mentahlah? erkkk!!

    ReplyDelete
  17. tiba2 macam malas nak tulis panjang2 ye lyd? hehehe... sotong ni stim ke bakar? aleh... tanya je la. tadi suruh tanya kan...

    ReplyDelete
  18. Dah lama tak makan sotong besaq ni..

    Sedapnya ;)

    ReplyDelete
  19. Asmara : Tak dapat sy bayang betapa besarnya sotong kat jepun. Kalau boleh masak 2 kali utk 5 org makan... Amazing.

    Nafisa81 : Itulah.. Saya pun jarang jumpa sotong besar2 ni. *nampak sgt muka tak gi pasar. Beli lauk kat kedai je... Mana nak jumpa.

    QuTaQ : Aku grill. Tapi tak lama la...

    Ardini : hehehe... mana ada terrer. Terrorist ada lah.

    Mr Clive : Nak jugak goreng tepun, tapi tak cukup kang. Goreng tepung lagi sedap kalau makan begitu sahaja.

    Kyo : Kerabu sotong cemana? Mcm kerabu mangga ke?

    Lya : Saya tak penah tgk lagi sushi yg macam ni. Tak pasti betul2 ada atau tak. Goreng tepung mmg best awk. Kat Ganu mesti sedak makan sotong fresh2 musim mencandat kan?

    Maszull : Besar sikit drpd biasa... Hehehe..

    Nizam : Tak mentah la... Saya bakar tu. Kalo tak warna dia tak putih susu mcm tu... Heheh. kalo mentah, saya pun tak makan.

    AnisAlya : Takpe..takpe...boleh tanya. Cikgu tak marah. Sotong ni saya grill.

    Myra Jay : Sedap... Fresh. Manis. Hehehe. Over kan?

    ReplyDelete
  20. wah... besar betul sotongnye yee.. patutla 3 kali baru habis yee...

    ReplyDelete
  21. fuyyoo, besar tuu!! kat umah biasa saya buat sambal tumis sotong untuk suami, masak kejap je isinya masih lembut dan manis. wow! tapi saya lagi suka goreng tepung. rangup diluar lembut didalam. WOWW!!
    (nanti nak korek esbok la, nak masak sotong. uhuhuhu..dari esbok je T__T)

    ReplyDelete
  22. perggghhh.. basaunya... klu buat sotong sumbat or ketupat sotong sedap 2...yummm3.. lamanya xmkn 2...huhuhu

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...