Iklan! Iklan! Sila Click!

16 December 2011

Couple Bergaduh!

Sejahteralah ke atas kamu... *cerita ni takde kaitan dengan saya. Hanya rekaan. :D


Suasana di dalam kereta menjadi hening. Tiada sepatah kata pun yang muntah daripada mulut kami berdua. Dia membisu. Saya pun membisu. "Ah, biarlah.". Detik hatiku. Siapa suruh dia cari pasal dengan aku. Nak sangat menang kan? Tapi jangan harap aku nak bagi dia menang.

Perjalanan ke rumah sahabat karibku Natrah, masih lagi jauh. Kira-kira dalam 2 jam lagi. Hari ni, Natrah membuat kenduri kesyukuran. Kenduri naik rumah bak kata orang-orang Melayu. Kesunyian yang ada memang cukup utk membuat mataku semakin berat. Seperti memakai bulu mata palsu yang diperbuat daripada bulu merak sahaja perasaannya. Suamiku juga diam. Setelah masing-masing diam, suamiku menghidupkan pemain cakera padat di dalam kereta. Hanya irama muzik daripada cakera padat kumpulan Air Supply sahaja yang berkumandang di dalam kereta. Biasanya jika kami berdua di dalam kereta, pemain cakera padat atau radio hanya akan mampu berkecil hati dengan kami. Langsung kami tidak pandang. Langsung kami tidak mainkan lagu. Mungkin kerana suara kami berbual sudah cukup menghiburkan masing-masing. Ye. kami adalah die-hard pemborak.

Aku lawan rasa mengantuk. Fikiranku mula melayang. Terkenang memori daun pisang di antara aku dengan suami. Dulu bukan tidak biasa kami bertengkar. Sebelum berkahwin dulu, kami musuh. Setiap kali berjumpa, kami akan bergaduh. Aku cukup benci melihat wajah romeo yang macam buaya awet di Taman Buaya Sarawak. Semua perempuan dia ayat. Semua perempuan jatuh hati dengan dia sebab tersalah faham dengan ayat-ayat manis dia, kecuali aku. Aku memang sejak awal dah tau perangai ulat bulu dia tu. So, kalau dia bercakap dengan aku, aku pasti akan buat tak dengar kemudian aku akan berlalu pergi. Sampai la satu masa, entah bagaimana kami boleh berbaik dan bercinta kemudian berkahwin. Selepas berkahwin, muka buaya awet tu terus je ternampak seperti muka kucing Scottish Fold berbulu lebat warna putih. Kawaiii... Comel sangat. Dan dia sebenarnya bukanlah romeo seperti yang aku sangka. Salah faham je banyak. Hurmm.. Kenangan..kenangan...

Namun, sejak kami berkahwin, ini adalah kali pertama kami bertengkar. Mula-mula kami bergaduh mulut. Kemudian kami melancarkan perang dingin. Masing-masing diam sebagai tanda protes dan mengharapkan salah seorang mengalah. Diam lagi.

Kami sampai lewat di rumah Natrah. Semua tetamu nampaknya sudah mula beredar meninggalkan rumah Natrah. Tinggallah Natrah di luar pagar bersama suaminya menghantar tetamu yang meninggalkan rumah mereka dengan ekor mata. Secara tak langsung, mereka juga menyambut kedatangan aku dan suami.

"Natrah! Tahniah. Dah ada rumah baru dah ko kan? Cantik rumah ni". Aku bersuara memuji sahabatku lalu memeluknya. Suaminya Imran, tersengih-sengih kerang sahaja di sebelah Natrah sambil bersalaman dengan suamiku yang bermuka ketat seperti legging bersaiz S dipakai oleh perempuan bersaiz XXL. Comel juga muka ketat dia. Hihi. Tapi takpe. Jangan senyum kat dia. Nanti dia menang.

Natrah dan Imran perasan dengan ketegangan diantara kami. Mereka sedar kami dalam mood bergaduh. Natrah mula bertanya dengan muka sardin,"korang ni.... kenapa? Kelat je muka sorang-sorang. Sos nasi ayam ni pun lebih manis kot daripada muka korang tu". Natrah dan Imran tersengih-sengih kerana mereka sangat tahu tentang hubungan aku dengan suami, yang sejak kami berkahwin kami tidak pernah bergaduh. Aku dan suamiku masih lagi bermuka serius. Soalan Natrah kami biarkan ditelan waktu. Sehinggakan Natrah dan suaminya juga terdiam. Tiada lagi sengih-sengih. Haaa.. tau pun takut. Cubalah lagi main-main. Hatiku bagai sudah digeletek. Tapi masih control senyum. Jangan senyum. Jangan senyum. Perempuan perlu menang dalam pertengkaran ini...

Suami Natrah memecahkan keheningan suasana, "Korang berdua duduk le dulu kat sini ye. Aku dengan Natrah nak ke dapur kejap utk prepare makanan untuk korang makan. Kalau kami layan perangai korang ni, nanti korang gak yang lapar. Korang belum makan kan?". Aku tak menjawab, hanya angguk perlahan. Suami aku pun angguk juga.

Bila Natrah dengan suaminya hilang daripada pandangan, suamiku membuka mulut, "Love, orang tak suka kita macam ni. Takkan la sebab hal kecil tu pun, Love nak merajuk macam ni?". Aku masih mengeraskan badan. Duduk tegak, tiada reaksi apa-apa. "Apa yang orang cakap tu betul la. Orang tak tipu. Kenapa Love tak boleh terima?", sambung suamiku lagi.

"Orang pun tak suka kita macam ni, Love. Tapi orang tak leh terima bila Love kata dalam hubungan kita ni, Love yang sayang orang lebih. Sebab bukan macam tu. Orang yang sayang Love lebih tau", aku tak sampai hati untuk membiarkan suamiku bercakap dengan kertas dinding. Sebab tu aku bersuara juga.

Suamiku menyambung, "Ok lah, ok lah.. Orang bagi Love menang ye? Betullah tu, Love yang sayang orang lebih daripada orang sayang Love okay?". Dia tersenyum sambil mengetuk kepalaku perlahan dengan remote TV yang ada ditangannya. Kemudian kami pun tergelak bersama-sama sehingga menarik perhatian Natrah dan Imran. Mereka datang ke ruang tamu dan tersenyum sambil Natrah berkata, "Haa.. dah berbaik. Korang ni kan... memang buang masa kiterang je. Ingatkan bergaduh pasal nak berebut balik kampung ke, atau ada salah seorang curang ke. Rupa-rupanya pasal siapa sayang siapa lebih banyak. Korang dua orang ni memang gatal bercampur gedik nak mampus.". Kami semua ketawa terutamanya aku dan suami. Rupa-rupanya Natrah dan suaminya bukan ke dapur untuk prepare makanan, tapi mereka mengintai daripada dapur gelagat kami.

"Lapar la wei. Korang taknak pelawa kiterang makan ke Im?", suami aku memang muka tebal. Selamba je mintak makan. Nasib baik Imran memang dah lama kenal suami aku. So, dah faham sangat perangai dia memang begitu. "Jom...jom.. kita makan. Kami pun belum makan lagi. Tadi layan tetamu lepas bertahlil, tak sempat lagi makan.", Natrah yang membalas.

Semasa ingin pulang ke rumah, suamiku sempat berbisik di telingaku sewaktu kami berjalan untuk menuju ke kereta, "sebenarnya... orang yang lagi sayangkan Love. uwekkkk" dia menjelirkan lidah kepadaku. Aku hanya tergelak melihat aksi kurang matang suamiku itu. Dia ingat aku nak kejar dialah tu.
_______

Hahaha.. Cemana cerpen pertama saya? Gedik bukan? Nanti nak tulis novel ni kena banyak berlatih.

12 comments:

  1. saya bagi 5 bintang untuk gedik2 itu..heheheh

    ReplyDelete
  2. ahhaa...jgn merajuk lama2 k..hehhe..follow me back k

    ReplyDelete
  3. weee! ada cerpen di sini..lenkali bole tulis lagi. :)

    ReplyDelete
  4. bes ,,.. tapi
    kejap saya kejap aku .. mana satu ni ..

    ReplyDelete
  5. ooo nak berjinak2 tulis novel ekk..haa ok laa tu berlatih banyak2leh buat novel cerita meletup punyer

    ReplyDelete
  6. boleh tahan..buat yang lagi romantik lagi....hehe..

    ReplyDelete
  7. 10 tahik bintang wani kasik...patut la..dr awl bace..dlm hati.."betul ke ni cerpen? tp mcm kak lyd nyer stail je.." rupe2nye kak lyd nyer 1st cerpen..best!! sbb kak lyd nyer stail mmg lain dr yg lain..hoyeh!!

    ReplyDelete
  8. couple yang cut n gedik.. seb bek xmuntah darah td... hahaha

    ReplyDelete
  9. Gedik la baru cerpen + novel. Heheh. Mcm tu la perasaan saya bile baca novel. Sbb tu saya tak minat baca novel.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...