Iklan! Iklan! Sila Click!

08 December 2011

Coklat Cadbury Gold - Halal Ke Tidok?

Penting ke entry ni? Owh. Sudah tentu tak penting untuk kamu. Tapi penting untuk diri saya sendiri.

Kamu suka coklat? Jenis apa? Perisa apa? Patern macamana?

Saya, suka dark coklat. Dan kalo boleh biar dia combine dengan rasa mint atau peppermint. Juga bersama kacang hazel kegemaran En Stormpong. Luv u bubi. *Ceh tetiba. Takde kaitan dengan coklat.

Semalam saya beli coklat Cadbury Old Gold - Dark Chocolate Peppermint di The Cocoa Trees cawangan KL Sentral. Ini dia budak coklat itu.


Harge dia Semilan belas hingget semilan posen untuk 220g. Agak mehei untuk orang tak berapa kaya macam saya ni.

Kat kotak coklat ni memang takde simbol halal daripada JAKIM. Malahan daripada AFC pun takde. Tapi saya beli jugak. Untuk kategori coklat dan makan dalam package, saya boleh compromise untuk beli walaupun takde tanda halal. Sebab? Saya gunakan option kedua untuk check ingredients yang dinyatakan dibelakang kotak. Kita boleh membaca kan? So, baca la. Bahan-bahannya kalau takde yang mengcurigakan, silakan beli dan makan.

Coklat ni yang part dark coklat tu ok. Sedap. Tapi part peppermint tu sesangat manis. Saya tak tahan walaupun saya ni memang kuat manis. Well.. tengok senyuman la. Manis bukan... [kelipkelip mata dengan bulu mata palsu].

So, cinta saya tetap pada dark coklat Beryl's. Untuk Cadbury pula, milk coklatnya lebih sedap daripada dark coklat. Sekian. Wassalamu.

5 comments:

  1. kite tak suke dark chocolate..apesal ramai org suke ea?pahit!!!

    nyway,,sal haram n halal..

    jgnlah syubhah..kalo rase haram,,jgn makan...kalo rase mende tuh halal,,mkn lahh..betul la tindakan lyd check ingredients..

    ReplyDelete
  2. Farashe : Dark chocolate ni biasanya org yang mmg betul-betul suka coklat sejak kecik. Masa kecik makan coklat susu yang manis tu. Makin lama, dos coklat tu perlu makin tinggi. Sbb tu nak yg makin pahit. Sama gak mcm penggemar coffee. Makin lama nak yg kaw-kaw.

    ReplyDelete
  3. bkn penggemar coklat atau sebarang makanan yg manis..heheeh

    ReplyDelete
  4. Diana : ALa.. tak geng la camni. Sy plak mmg desserts lover. :)

    ReplyDelete
  5. http://www.halalchoices.com.au/sub_pages/cadburys.html

    assalam...bleh cek kat sini brg2 cadbury yg halal...yg ne trmasuk gak :)

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...