Iklan! Iklan! Sila Click!

22 November 2011

Ustaz Penceramah Suka Menyanyi Semasa Berceramah

Sejahteralah ke atas kamu....

Saya tengok sekarang ni, ustaz-ustaz kalau berceramah bukan main suka lagi menyanyi. Sama ada berlagukan ayat Al-Quran atau bacaan hadis [itu boleh diterima la walaupun bacaan yg berlagu mendayu-dayu semasa orang tgh fokus nak dgr point utama ustaz tu kadang-kadang agakkkk annoying], malahan ada juga yang betul-betul menyanyi lagu artis-artis semasa. Saya boleh faham kalau lagu tu hanya dinyanyikan sebaris sahaja untuk dikaitkan dengan topik, mungkin sebagai misalan. Ini... ada yang bantai menyanyi 2,3 jenis lagu pastu siap satu rangkap plak tu.


Bayangkan la betapa serabutnya orang yang dengar. Orang dtg nak dengar ceramah, nak dengar point dia. Nak dengar ilmu. Bukan nak dengar nyanyian dia. Kalo nak dengar lagu, orang tak datang ceramah. Orang akan dengar radio, tengok tv, dengar mp3, tgk youtube atau sebagainya, betul tak? Sampaikan saya terdetik dalam hati [which is saya tahu ianya berdosa], ustaz ni nak riak dengan suara dia ke? Nak tunjukkan pada orang yang suara dia merdu? Memang tak dinafikan, ustaz-ustaz pandai berlagu. Sebab mereka belajar baca Al-Quran. Jadi, kalo bab-bab berlagu, memang confirm sedap. Semua orang pun tahu. Tapi.... Tolong la jangan menyanyi atau berlagu banyak sangat semasa berceramah. Baca betul-betul ye ayat saya. Saya kata 'jangan menyanyi atau berlagu TERLALU BANYAK'. Maksudnya... kalo nak juga menyanyi, sikit-sikit sudah.

Sebab apa saya begitu tak supporting saya pun tak tau. Saya tau ramai jugak orang yang terhibur dengan nyanyian ustaz-ustaz. Tapi bagi diri saya, ceramah akan jadi meleret. Point utama dalam ceramah kadang-kadang tak sampai pun sebab tak cukup masa. Dan bagi orang-orang gersang ilmu macam saya ni, saya tak perlukan nyanyian-nyanyian itu semua. Saya hanya nak ilmu yang dia ada, dikongsikan. Itu sahaja.

Lagi satu, saya perasan sekarang ni, penceramah suka sangat buat kelakar yang berlebihan. Sampaikan setiap patah perkataan yang keluar daripada mulut dia menjadi bahan ketawa. Kadang2 saya rasa ustaz tu dah jadi mcm Maharaja Lawak Mega plak. Dan orang ramai suka mendengar ceramah dia sebab dia kelakar je. Bukan pasal ilmu yang disampaikan tu. Mesti ada yang kata saya ni lame atau membosankan sebab tak suka ustaz buat lawak, taksuka ustaz nyanyi-nyanyi. Bukan tak suka langsung. Saya pun manusia biasa. Perlukan humor juga sekali sekala. Tapi humor itu kena tengok tempat jugak. Dan kalau sikit-sikit tu saya suka. Maksudnya bila ustaz buat kelakar, sebab nak pecahkan kesunyian, atau bila audience dah mula mengantuk, tapi jgn la sampai orang ketawa berdekah-dekah sepanjang waktu ceramah. Nanti lain pulak tujuan orang mendengar ceramah tu.

Pastu dengar ceritanya, ustaz dan ustazah sekarang demand mintak bayaran tertentu dan tetapkan berapa orang kena bayar mereka kalau nak dengar ceramah mereka. Hal ni tak berani nak komen la. Sebab nanti mereka akan kata, "bayar artis mahal2 untuk buat persembahan boleh, tapi bayar ustaz untuk dapatkan ilmu berkira". So, stop sini.

*Saya ni suka complaint kan? Heh heh. Hobi la rasanya.
*Ustaz yang kelakar yang saya rasa okay contohnya, Ustaz Azhar Idrus. Dia kelakar, tapi point dia ada dan gayanya bersahaja. Erm, tu je la yg popular dan baru yg saya suka buat masa skrg. Daro Ismail Kamus pun saya suka. Tapi dia pun suka buat kelakar. Cuma dia memang jarang menyanyi. So, saya suka la. Dato' Abu Hassan Din dan Dato' Harun Din pun saya suka. Mereka ada point tapi tidaklah mengantuk bila dengar.

4 comments:

  1. salam;
    penceramahlah katakan!!..sekurang2nya Phd,..diaorang ni mesti buat mcm2 cara agak semua org minat ceramahnya..sbb ceramah nilah periuk nasi diaorang..walaipun kadang2 cara mereka sedikit keterlaluan dari pandangan sesetengah masyarakat..

    ReplyDelete
  2. ; penceramah sekarang mmg ada cara mcm tu untuk tarik minat golongan remaja :)

    ReplyDelete
  3. Salam. Saya terjumpa post ni agak lambat. Hehehe. Tapi saya setuju. Saya kurang suka dengar penceramah agama sibuk menyanyi sebab bagi saya, saya tidak dapat fokus kepada poin utama yang hendak disampaikan. Dan saya kurang suka apabila mendengar doa2 dibacakan dengan gaya lenggok lagu Hindustan. Kalau ni dah ada lagu Hindustan, esok akan ada doa dalam lagu K-Pop pula. Walaupun, niat adalah baik tapi bagi saya kurang sesuai.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...