Iklan! Iklan! Sila Click!

21 November 2011

Intonasi

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...

Saya selalu tersilap tafsir intonasi SMS yang dihantar kepada saya. Contohnya soalan, "Kenapa ko ni?". Saya boleh tersilap baca dengan intonasi kasar di dalam hati sendiri. Saya rasa mcm dia tanya dengan nada , "KENAPA KO NIIII?!!!!". Padahal sebenarnya orang tu tanya dengan nada lembut macam mak tengah mengusap kepala anak kesayangan dia, "kenapa ko ni......".

Itu yang bahayanya komunikasi dalam format text. Orang lain boleh salah tafsir maksud sebenar message tu. Intonasi ni kan penting. Satu soalan yang sama boleh membawa maksud yang berbeza jika disebut dengan intonasi berbeza. Itu yang kekadang sampai boleh bawak bergaduh tu. Hanya sebab salah interpret intonasi SMS @ email @ comment. Biasanya yang selalu bergaduh ni couple-couple la kan. Maklumle. Orang bercinta. Termasuk le saya. Tapi dulu-dulu la. Masa cinta cimpanzi, gorilla, babun dulu-dulu.

Sama juga dengan komen di blog atau email atau chatting. Jadi, ambillah pelajaran. Perkara-perkara penting, tak boleh dibincangkan melalui medium text. Perlu bersemuka atau jika terlampau sibuk, paling tidak pun telefon. Kena dengar suara masing-masing. Sebab melalui suara, kita dapat meneka perasaan orang itu daripada nada suaranya tanpa perlu melihat muka.

3 comments:

  1. betul3... kadang2 orang salah tafsir maksud kita padahal kita maksudkan lain

    ReplyDelete
  2. Kadang2 bleh jadi bergaduh kalo salah faham.

    ReplyDelete
  3. keh..keh..

    memang selalu pun jadi..

    kalo kita yg salah paham, nk gak org pujuk..

    tp kalo org salah paham kt kite, lantak ko laa situ..kakaka..

    xreti nk pujuk..wuu~

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...