Skip to main content

Wood Vinegar : Episode 1/Cuka Kayu : Episod 1


Sejahteralah ke atas kamu.

Pernah dengar nama Wood Vinegar? Well, saya pun baru je dengar. Itu pun sejak jual Detox Patch sebab dalam Detox Patch Gold yang saya jual tu mengandungi wood vinegar ni. Apa benda wood vinegar ni? Dalam bahasa melayu saya rasa mungkin cuka kayu. Kot.

Ok, memula dalam episod 1 ni biar saya jelaskan apa itu wood vinegar. Wood vinegar ini adalah sejenis cecair yang terhasil daripada proses pembakaran kayu yang banyak dengan jumlah oksigen yang sedikit. Maksudnya.. kalau nak buat pembakaran untuk menghasilkan wood vinegar atau cuka kayu ni, perlulah dilakukan dia dalam kebuk yang tertutup. Alaa..mcm kebuk wasap tu. [Kebuk wasap la sangat. Aku pun dah tak ingat kebuk wasap tu camana rupa dia. Yang aku ingat hanya dialog iklan raya yang anak dia bawak balik menantu orang negro rapper, "wasap! wasap! Yo!".]Pembakaran ini tidak boleh dilakukan ditempat terbuka [open air] sebab di dalam udara banyak oksigen maaa...

COntoh kebuk yang tertutup tu macam ni; Gambar telah dikelepet dengan elegantnya daripada Web Budak Josh ni hah.

Inilah rupa paras yang ayu tempat pembakaran kayu tu. Nampak salur asap yang kurus tu?

Bila kayu-kayu itu sedang dibakar dan mengeluarkan asap, asap yang banyak itu terperangkap dan hanya boleh keluar melalui corong asap yang saya nyatakan di atas itu sahaja. Semasa proses inilah asap tersebut bertukar menjadi cecair yang mengandungi wood vinegar atau cuka kayu itu. Sebenarnya ini adalah cara membuat arang. Kamu tentu pernah tengok arang bukan? Sape tak pernah tengok arang, meh saya conteng arang di muka kamu.

Proses ini sebenarnya bukanlah pembakaran[burn], tetapi bake [macam memasak kek] tu. Sebab itulah kalau kamu perhatikan arang, struktur tubuh badannya tidak hancur dan tidak seperti abu kayu yang dibakar betul tak? Sebab dia dimasaklah, sebab tu semua air yang terkandung di dalam kayu itu dapat mengewap ke atas dan menghasilkan wood vinegar atau cuka kayu ini. Paham? Ada faham?


Macam ni la corong asap tu. Nanti perlu tadah cecair cuka tu macam gini la.

Ok, untuk kelebihan dan semua faedah-faedah wood vinegar ni, sapa tak sabar, bleh Google sendiri. Kalau sabar, tunggu saya publish Episode 2 plak. Daaaaa...

Comments

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panggilan Manja Geli-geli Sewaktu Bercinta

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini... Pernah bercinta kan? Bleh tanya skit? Kamu panggil pasangan kamu dengan panggilan apa? Nama dia? Atau nick name mcm 'Bunny', 'Cutie', atau 'si comel' atau 'handsome'? Hehehe... Best kan bercinta ni. Sebab boleh tergedik-gedik dan ada orang layan. [Owhh..miang nya statement ku ini....] Ada banyak panggilan-panggilan manja untuk pasangan-pasangan bercinta. Dan semuanya terpulang la kepada tahap gedik dan miang masing-masing kan? Ok, meh la baca apa benda yang aku merepek tentang panggilan-panggilan manja ni; 1. Sayang - Panggilan yang paling tipikal dan paling banyak orang guna utk panggil pasangan mereka. Kadang2 kalo orang melatah pun, panggil kita sayang gak kalo kita dah buat dia terkejut. Kehkeh... Tapi best je kalo org panggil kita sayang. Rasa mcm lembut dan disayangi... Tahap gedik : 80% 2. Ayang - Ni lebih kurang mcm panggilan 'sayang' gak, cuma dlm versi pelat dan lebih manja lagi. Saya