Iklan! Iklan! Sila Click!

19 September 2011

Tutti Fruitti La Sangat Konon...

Semalam dating dengan En Stormpong kat Taman Tasik Shah Alam. Takdok keja betul kan? Alaa.. kasi can la kat orang tua ni nak bercinta. Dulu sebelum kawen mana penah pegi dating. Nak kena bebel sekarung dengan En Stormpong bleh la. Sedangkan saya hantar sms sweet-sweet cakap 'i miss you' pun kena marah, inikan pulak nak ajak berdating. Harus keluar api ikut mulut dia.

Sejahteralah ke atas kamu. Punya la eksaited nak cerita pasal pegi dating, sampai lupa nak bagi salam. Tak senonoh akak Sunshine ni. Sila jangan contohi sikap tersebut.

Memula kami makan kat satu restoran Cina Muslim ni. Tajuk besarnya ialah Restoran Al Munawarah. Relevannya kenapa kami berdating di Shah Alam sedangkan rumah di PJ ialah En Stormpong nak ajak saya pegi kat area dia kerja. Lagipun kami bukan tau tempat lain nak dating. Saya ada snap gambar lauk-lauk tu semer, tapi ari ni tak bawak plak kemre tu utk diupload gambar tersebut. So, hanya tulisan je la yg dapat menceritakannya.

Lepas dah mentekedarah dengan rakusnya sampai habis segenap ruang ruang kosong di perut kami yg dah semakin gendut ni, saya request nak pegi Tutti Fruitti plak. Padahal dah kenyang nak pengsan. Tapi En Stormpong layan je la. Kalau bukan dia, siapa lagi nak layan kan?

Secara jujur honestly dan honesty, saya nak mengaku yang saya tak pernah ke Tutti Fruitti tersebut. Bila masuk tu dah macam termangu-mangu jgk le, sampai le ada sorang makcik [saya rasa dia pemilik kot] sound direct je kat kiterang dengan suara yang sungguh petir, "1st time ke dik???!!" ~oh mak aiiii... terpanjat haku. Kami angguk je la. Pastu dia ajar le cara-cara nak keluarkan eskrem daripada mesin eskrem tu dan suh pilih flavor yang ko rasa mcm nak berkenan, dengan suara yang juga tak kurang petirnya. Dalam hati saya, "oooo... cenggitu ye...".

Saya ni kan pompuan gemuk. So tau-tau je la perasaan pompuan gemuk yang disorongkan aiskrim macamana kan? Seumpama perasaan beruang polar apabila dihulurkan dengan ubat gigi Fresh and White. Flavor yang ada semalam ialah guava, strawberry-banana, blueberry dan lemon. Semua saya amik. Lagi 4 flavor tetap kat situ iaitu Chocolate, Vanilla, Original dan Red Velvet plak En Stormpong yang amik. Saya mmg sengaja pilih perisa buah-buahan. Dah nama pun 'fruitti' kan? Lagipun perut saya kan dah terlampau buntal sgt pada waktu itu dan pada kebanyakan waktu juga. hahaha.... Jadi, kena makan sesuatu yang masam dan tak memuakkan.

Saya takde la tambah banyak sangat toping, sbb toping dia tak berapa menarik. Yg menarik cuma almond flakes. Stakat biskut oreo tu, lain kali bleh bawak bekal biskut oreo dari rumah pastu lepas bayar, tabur sendiri. Coklat rice plak dah tentu la rasa dia tak berapa coklat walaupun nama dia coklat kan? Cuma saya tonggengkan coklat syrup hersey tu la yang berlanar*.

Harganya sudah ditampal iaitu RM5.30 setiap 100 gram. Jadi bila ditimbang cup kecik [yg paling kecik okey..] yang telah saya amik itu dengan muatan 4 flavor airkrim, harganya RM19.60. Hoorrey!!! Tak pernah lagi aku makan aiskrim mehei cenggitu. En Stormpong punya plak murah skit RM16.45. Hehehe.. That's really ohsem! Baskin Robin pun mehei cenggitu jugak. Tapi sbb cup dia ada yang lebih tiny, so possibility untuk kita mengambik banyak itu sangat kurang huhu.. Lepas beli, kami pergi makan eskrem kat Taman Tasik Shah Alam sambil bersembang hal-hal dunia dan masalah negara. Ecey... Konon je lah.

Jadi kesimpulannya, Tutti Fruitti itu sedap dan sesuai jika ingin mengepau bf atau suami atau sesiapa saje yang berniat murni nak belanja kita. Tapi tidak sesuai dijadikan makanan ruji kanak-kanak kerana kita boleh bengkrap dalam masa yang lebih awal. Tapi kalau kat MidValley buka Tutti Fruitti nanti, senang la skit. Bleh selalu pegi situ. Kehkeh..


*berlanar = banyak melimpah.

4 comments:

  1. huih..kak..agak tamak haloba disitu.. i punya favourite adalah TF original...ada akak tanye? takde.. biasalah..nak komen..sebab saper komen, dia best!!

    ReplyDelete
  2. Aku mmg agak tamak. Sbb menuju nak mjadi pompuan gomuk ni. Akak tpaksa bersikap begitu. Original best ke? Alamak. kena try ni. ~alasan nak pegi lagi la tu. Heheh.. Ko mmg best sbb ko komen!

    ReplyDelete
  3. salam..ada satu je yg lupa d ceritakan kat sini..jeng..jeng..jeng..
    masa tgh makan eskrim tu..letak la eskrim yg ada lagi dalam bekas tu kat atas bangku..konon2 nak makan balik lepas tu,tgk2 ada la org tu yg tukang habiskan kekekeh sambil menikmati permandangan tasik yg cantik d sertakan buih menggelegak macam ada godzila nak kluar dari tasik tu hehehe

    ReplyDelete
  4. eh aku lagi bes la sebab aku komen kan (nak jugak kan)...
    aku 1st time org blanje jugak kak..amik tak hengat..pastu tekejut harga cenggitu *pengsan*..
    kesimpulannya sila jgn amik banyak..

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...