Iklan! Iklan! Sila Click!

09 September 2011

Pompuan Bawak Beg Besar-besar Letak Apa?

Sejahteralah ke atas kamu.... yang membaca.. Entry ni menjawab persoalan daripada satu blog, tapi mcm biasa... saya tak ingat blog mana. Banyak sgt blog yg saya followed.

Fakta yang bukan auta ni memang dah tak perlu disangkal lagi. Rasanya semua orang akan setuju bahawa bila traveling, kaum pompuan la yang bawak beg paling besar mcm nak pindah dan mulakan hidup baru di planet Marikh. Padahal kaum lelaki bleh relax je bawak satu beg galas macam galas notebook bawak pergi ofis je lagaknya. Ini adalah suatu ketidakadilan!!!

Orang lelaki selalu condemn org pompuan bila pompuan bawak beg besar. Kadang-kadang diri saya sendiri yang pompuan ni pun tak faham kenapa saya selalu bawak beg besar-besar kalau pegi traveling, inikan plak orang lelaki. Tapi bila dikaji-kaji balik, memang logik pun kalau beg pompuan bESAR.~DAH AKU TERTEKAN CAPS LOCK PLAK.

Pompuan ni barang-barang asas untuk diri dia ada banyak. Dari hujung rambut sampai ke hujung kaki tau. Barang-barang tu plak bukan hanya aksesori semata-mata, tapi memang keperluan yang betul-betul penting. Start daripada kepala; getah ikat rambut @ sepit rambut @ atau cucuk sanggul dan anak tudung. Setiap pompuan mesti perlukan benda-benda ni. Paling tidak pun sepit rambut. Kalau pompuan free-hair mungkin tak perlukan anak tudung tapi still perlukan getah ikat rambut atau pun hair-band.. Yang berambut pendek pun mesti nak juga sepit rambut sekali sekala time nak study tanak kasi otak serabut ke. Ala... lelaki apa tau. Ni hal orang pompuan. Kalau yang bertudung plak, dengan tudung dia skali. Travel 5 hari, maka 5 helai tudung. Karang kalau pakai tudung tak matching dgn warna baju, yang akan gelakkan pompuan siapa? Lelaki jugakkkkk... dan pompuan pun jugak. Hahaha... CUma tudung ni mungkin ada yang akan bawak warna paling selamat seperti putih@hitam@krim utk dipadankan dengan semua baju. Tapi masih juga perlu bawak spare, mana la tau kot-kot tengah-tengah makan mee udang, kuah mee tu terpelanting melekat kat tudung kan?

Part badan plak... Pompuan perlu dan tidak boleh tidak daripada memakai bra. Dan ada juga yang betul-betul menjaga aurat dia, siap pakai camisole [anak baju mcm singlet tu]. Camisole mungkin bleh recycle, pakai banyak kali sebelum basuh, tapi tidak pada bra. Tak macam lelaki. Lelaki takyah pakai bra. Senang je kan? Utk luaran plak, baju perlu ikut situasi. Kalau lelaki boleh pakai T-Shirt yang sama je utk bersukan dan menghadiri taklimat, tapi pompuan tak boleh. Masa taklimat atau kuliah, pompuan pakai baju formal seperti baju kurung dan kebaya... Pastu masa sukan takkan nak pakai baju kurung jugak? Nnt yang akan pandang pelik siapa? Lelaki jugak kan dan pompuan jugaaa... hahaha...

Bahagian pinggang ke bawah... Lelaki boleh pakai seluar yang sama je utk T-shirt atau kemeja yang berlainan. 1 seluar bleh match dgn 5 baju lain. Tapi pompuan kalau pakai baju kurung mesti sepasang. Kalau pompuan bawak 1 je kain baju kurung dan 5 baju lain, habis la kena gelak bila pakai kain dgn baju tak sama corak. Lagi pompuan kena pakai panties. Juga panty liner. Dan perlu juga prepare tuala wanita jika keuzuran. Lelaki lainlah... Boxer bleh pakai 5 hari ulang-ulang sampai dah balik rumah pun masih bleh sambung pakai lagi sebulan. [Perggh... habat* sungguh.. ada ke lelaki cenggitu? Euww...].

Pastu bahagian kaki plak.. Perlu stokin. Stokin sukan lain. Sarung kaki lain plak. Sandal utk pegi toilet lain. Sandal utk pergi berkasual lain. Kasut utk dengar taklimat atau kuliah lain. So, pompuan ni... persiapan utk seluruh tubuh dia sangat banyak dan detail. Katakan pompuan bertudung yang paling sempoi sekali pon... Untuk berpakaian lengkap sepenuhnya perlukan 6 pieces pakaian yg berasingan tapi perlu dipakai dalam satu masa yg sama iaitu; anak tudung, tudung, baju, bra, kain dan spentot. Tu pon kalau dia tak pakai sarung kaki. Katakan dia travel utk 5 hari dan dia pakai baju yang sama je sepanjang hari tak kira utk aktiviti apa pun, [tolak anak tudung dan sarung kaki sebab mereka berdua tu boleh diulang pakai sampai jadi belacan], 5hari x 5 pieces = 25 pieces. *Ini ceritanya kalau travel pergi kursus dan takleh basuh baju kat tempat tu la. Kalau lelaki plak, seluar bawak 2 je[termasuk yg dipakai]. Baju 3 [termasuk yang dipakai]. Boxer 1, tu pun tengah pakai so takyah letak dalam beg. Jadi berapa helai je lelaki bawak? 3 helai je.. Chaitt!!!

So, lelaki masih nak mempersoalkan ke kenapa pompuan punya beg besor cam gajoh, tak macam beg lelaki yng kecik cam kuman?


7 comments:

  1. sy setuju sgt2... x perlu dipertikaikan lagi... :)

    ReplyDelete
  2. dan sayalah antara salah sorg pompuan yg suka bawak beg beso..mcm2 ado dlm beg tuh.. bila nak cari brg..sendiri yg pening..hahaha

    ReplyDelete
  3. hehe...dua jantina yg dicipta tuhan saling punyai perbezaan :)

    ReplyDelete
  4. haha...mmg x perlu dipertikaikan pasal ni...Tapi ade jugak pmpuan yg bawak beg kecik je cam laki...yg tu pelik... :)

    ReplyDelete
  5. Salam;
    Wanita asia(malaysia) memang masih mementingkan itu semua..tapi kalau wanita barat sama je dengan lelaki...

    ReplyDelete
  6. ha'ah kak, saya uitm jengka sini.urm, dahla first time pg tmpt mcm ni.rasa stress dah.huhu

    ReplyDelete
  7. Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
    Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

    http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...