Iklan! Iklan! Sila Click!

15 September 2011

Fitnah La Kalau Berani

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...

Eh, apsal saya asyik nak cerita pasal sifat-sifat negatif je ni? :). Idea ni mcm tu la. Time dia nak melintas, dia datang je melintas dengan tak kira masa macam budak skolah melintas jalan tak pandang kiri-kanan-kiri.

Time dia taknak melintas plak, kita la yang akan tertampi-tampi. Jadi, sementara ada ni, kita turunkan le idea tu kat blog. Paling best masa idea tengah datang mencurah-curah sampai 5,6 entry sehari.

Kalau ada banyak idea tu, tak semestinya kita perlu publish semuanya sekaligus pada hari yang sama. Nanti setiap entry tidak mendapat kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya daripada pembaca. So, schedule kan le entry itu supaya publish sehari, satu. Padahal tajuk dia tadi pasal fitnah. Tetiba saya gi meleret citer pasal idea plak.

Orang yang suka mefitnah pada pandangan saya adalah seorang yang hebat dan berbakat. Fitnah mengikut kefahaman saya ialah cerita keburukan yang tidak benar tentang seseorang. Maksudnya cerita rekaan yang bleh menjatuhkan kemaluan reputasi orang lain.

So, apa yang hebatnya? Reka cerita? Itu semua orang bleh buat. Manusia ni kan kuat berangan. Kalau berangan tu pun dah kira macam kita mereka-reka cerita juga. Cuma kita tak keluarkan je anganan kita tu. Atau kadang-kadang orang yang tulis cerpen atau novel. Kebanyakan cerita yang ditulis tu rekaan semata-mata, hanya secopet je yang kisah benar.

So, kalau setakat pandai reka cerita tu belum cukup untuk melayakkan kamu menjadi seorang pemfitnah.

Hebatnya orang yang suka memfitnah ni ialah disamping dia kreatif sebab pandai mereka cerita daripada semua genre, dia juga seorang pelakon hebat taraf Hollywood kelas A setanding dengan Nicole Kidman, Angelina Jolie, Brad Pitt, Johnny Depp dan lain-lain sebab dah tentu orang yang memfitnah tu pandai berlakon sampai orang lain boleh percaya dan yakin apa yang dia cakap tu betul.

Lagi satu kehebatan pemfitnah ni ialah, lepas dia dah buat fitnah kat orang... biasanya dia bleh je buat muka suci dan kudus bila berdepan dengan orang yang dia fitnah tu seolah-olah dia tak pernah cerita apa-apa keburukan pun tentang orang tersebut dan tak rasa bersalah apa-apa pun. Hebat bukan?

1 comment:

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...