Iklan! Iklan! Sila Click!

21 September 2011

Cinonet Kisah Raya

Sejahteralah ke atas kamu.

Sejak 2 tahun lepas... Secara tidak saya sedari, hari raya saya seperti kekurangan. Seperti ada yang tidak lengkap. Saya sangkakan itu berpunca daripada perasaan lonely kerana umur makin meningkat tapi pasangan hidup masih belum nampak bulu mata lagi. Lagi pula semua adik-beradik saya sudah berkeluarga dan saya? Masih sendirian.

Raya tahun ini, kononnya bila sudah bersuami.... saya sangkakan rasa kekurangan itu akan hilang dengan kehadiran suami di dalam hidup. Rupa-rupanya tidak juga. Suami hanya penghilang rasa lonely dan left-behind yg selalu saya rasa selama ini, tetapi masih tidak dapat memenuhi rasa 'kekurangan' asam itu.

Minggu lepas, semasa pegi umah Kak Teh di Taman Melawati, kak Ngah daripada Kuantan juga dtg [sbb dia nak attend kenduri kawen kenalan dia]. Kak Ngah bawak rendang ayam dan nasi himpit. Saya masa tu dah kenyang. [hahhhh? apa? lyd kenyang? amazing!!]. Tapi oleh sebab tanak menghampakan perasaan kakak-kakak saya yg ajak makan tu[itu semua hanya dusta belaka], saya jamah le sikit [sikit la sangat].

Masuk je rendang ayam dalam mulut bersama lemang yg lembut dan lemak-lemak cukup rasa garam, saya terus rasa seperti berbulan madu di atas pelangi.[lemang memang dah ada kat umah Kak Teh]. Owh... rupa-rupanya baru le saya ingat... dah lama gila rendang ayam takde dalam senarai menu berhari raya di rumah saya sejak 2,3 tahun lepas. Asyik rendang daging je kan. Pastu nasik-nasik; seperti nasi dagang la, nasi minyak atau nasik ayam. Rendang ayam yillek. Selalu diabaikan. Saya pun tak perasan akan ketiadaan rendang ayam ni. Ishh... Patut la rasa macam ulat resdung dalam hidung saya ni kelaparan je Rupa-rupanya sebab tak makan rendang ayam.

Dah tu, tak reti-reti nak buat sendiri rendang ayam? Hehehe.. Ada.. semalam saya buat rendang ayam dan rebus ketupat. Plan asal nak beli lemang kat area Gasing Indah sebelah car wash tepi padang tu. Tapi penjual lemang tu sekejap menjelma di dunia manusia sekejap lagi disorok hantu kopek sampai org lain tak nampak dah dia kat gerai lemang tu. So, lagu ni saya tujukan khas untuk penjual lemang tersebut, "Engkauuuu tibaaa, bagaikan pelangi. Tak bercahaya, namun kau berseri... Tapi cukup..... menghiburkan, hati ini...". Haaa.. menghiburkanlah sangat kan. Jadi, semalam saya dpt juga makan rendang ayam dan ketupat. Walaupun tak sesedap air tangan Kak Ngah sebab dia otai manakala saya plak sangat amatur dan baru pertama kali masak rendang., tapi kira okey la jugak daripada takde. Patut bersyukur la ko masih duduk kat Malaysia dapat masak sendiri pastu melantak pun sendiri rendang ayam tu. Yg kat Mogadishu sana, kebuluran jangankan rendang ayam, nasi seulas pun belum tentu mereka dpt makan. :D

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...