Iklan! Iklan! Sila Click!

14 September 2011

Cemburu, Dengki, Irihati. Semua Ada.


Sejahteralah ke atas kamu...

Cemburu yg berniat nak menjatuhkan orang lain memang super tak baik. Tapi kalau untuk jadikan kejayaan orang lain sebagai pembakar semangat, itu sangat bagus. Saya setuju. Amalkan selalu.

Saya tak pernah cemburukan orang lain sampai nak menjatuhkan orang lain. Tapi saya pernah mendapat keuntungan daripada orang lain yang dengki dengan seseorang yg lain. Padahal saya goyang kaki je. Tetiba saya yg dapat pekdah dia. Err... ayat ni berbelit tak?

Macam ni cerita dia. Masa saya di ofis lama dulu... syarikat kami hanya menyewa beberapa lot kedai di sebuah bangunan kat Negeri AmadShah. Kalau dah namanya menyewa, parking lot percuma pun hanya berapa ketul je dapat. Orang-orang bertuah yg dapat parking lot itu adalah semua pegawai termasuk penyelia. Staff bawahan dan kuli-kuli batak pandai-pandai le ko nak parking kat mana pun. Asalkan tak mintak duit syarikat sudah. Termasuk le diri saya sendiri. Huuuwaa...

Pastu ntah sebab apa, ada sorang pegawai kat ofis saya tu ditukarkan ke cawangan lain. Menyebabkan salah 1 drpd parking lot percuma itu dah kosong. Dengan tidak semena-mena, ada sorang staff biasa ni parking kat parking lot percuma tu setiap hari. Rasanya dia kerani kot... Saya bukan sedar pun benda-benda cenggitu. Sebab biasanya saya buat hal saya je. Hal orang kalo saya tau pun, sebab orang-orang sekeliling yang cerita. Meh saya bagi nama kerani tu dengan nama Yuna [bukan nama sebenar. Hanya meminjamkan nama seseorang yg suka mencuba sesuatu yg baru]. Bila Yuna ni setiap hari park keta dia kat tempat free, kerani-kerani lain pun panas le... Kejap-kejap berangin. Kejap-kejap berbulu je dgn Yuna ni. Dierang memang tak puashati ah sebab Yuna ni park keta kat situ. Yelah sebab tempat parking tu dalam bangunan. Berbumbung. Dekat dengan lif. Kalo sampai kat parking jam 8:14:30 pun masih sempat utk punch card jam 8.15 tanpa kedatangan merah. Kira best dan bertuah la sape yang dpt parking dalam bangunan tu.

Then, ada la beberapa orang yang nak make sure si Yuna ni blah daripada parking tu dan don't ever-ever-ever dare to park her car at the parking lot enimo. [Marah ni. Kena cakap omputih.]. So, yg pendengki ni pun sediakan hujah-hujah kat big boss cawangan negeri AmadShah tu, tentang kebaikan dan keburukan seseorang kerani park keta kat tempat officer sedangkan ada officer yang tak dpt parking lot free berbumbung pun [aku le teww.. hahaha.. sbb aku baru keja situ. masa aku masuk, parking lot free dah penuh. tapi aku ni jenis yg redha je kalo tak dpt privilege masa tu. Asalkan dapat keja, dapat pegi keja dengan mudah takyah susah-susah naik bas pun dah hokay.] Tempat parking tetap ada, free jugak cuma jauh skit kena menapak dan parking lot tu tak berturap dengan tar. Kalo hujan maka akan berlopak-lopak le dia. Huhu..

Dah tu bila mereka dah berhujah dengan big boss, so mereka menang. Mereka dah berjaya mengusir Yuna daripada parking tu dan faedahnya, saya la yang dapat parking tu. Hehehe.. Senang je keja. Saya tak buat apa pun tetiba dpt faedah di atas sikap dengki orang lain. Cool kan? :)


So, kesimpolan-polannya ... saya tak suka orang irihati atau dengki ni, tapi kalo kebaikan tu saya yang dapat saya suka la. Hahah. Perasan tak.... Orang melayu kat Malaysia ni pun macam tu. Dengki-dengki sesama sendiri. Pastu yang dapat keuntungan di atas sikap jatuh-menjatuhkan orang melayu ni ialah.... dah tentu Cha Ya Nun Aliff.. Betul ke tak betul? What do you think?

4 comments:

  1. Salam;
    memang betulpun apa yang kamu cakap..mls kata bangsa lain,bangsa kita ni tinggi sanggat virus PHD ni..akhirnya merempat di rumah sendiri...

    ReplyDelete
  2. betul tu. sekarang ne ramai giler yang iri hati n hasad dengki kt orang lain.. xlh nengok kejyaan orang lain.. lagi dialam pekerjaan ni kn.. adoiiiii

    ReplyDelete
  3. untung2 dpt tmpat parking atas kedengkian orng lain...hehe...penyakit dengki2 ni ptut dibuang jauh2 dri diri kite... :)

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...