Iklan! Iklan! Sila Click!

19 September 2011

Apa Nak Jadi Dengan Melodi Ni

Sejahteralah ke atas kamu...

*Melodi itu bukan nama kucing kawan saya yang bernama Nana.

Sape suka tengok rancangan Melodi kat TV3? Owh.. tak suka ke? Heheh.. tapi saya suka. Tak kisah la rancangan apapun sebenarnya. Saya memang kuat tengok TV. Rasanya saya mula tengok Melodi sejak awal-awal terbitan lagi. Masa Ogy dan Mahadzir Lokman jadi pengacara. Pastu Azwan Ali. Pastu Paknil.[eh, paknil penah mengacara melodi ke? Heheh. rasa mcm tak penah kot.. ], then kak engku, pastu ada la tukar-tukar lagi beberapa orang lagi sampai le ke Wahid pastu masuk plak Fafau dan sekarang Zizan dan Dira. Yang nak dikomen tu bukan pasal pengacara. Pengacara tu ok je. Masing-masing ada gaya penyampaian tersendiri. Siapa la kita nak komen beriya sangat. Kalau mereka tak layak, takkan le TV3 sign kontrak dgn mereka kan?

Cuma yang membuatkan hati berbulu ayam ialah cara wartawan-wartawan mereka provoke artis dengan soalan-soalan laser yang konon-kononnya terjah + gempak tapi bagi saya agak biadap kadang-kadang. Kita yang tengok ni pun sangat tak selesa, inikan plak artis yang ditemuduga - hey, apa la.. ingat nak temuduga tender kantin sekolah ke? ditemubual.

Soalan yang ditanya tu dah la satu, biadap. Contoh semalam masa sorang wartawan tu tanya Farah Asyikin, [lebih kurang la maksud soalan dia macam ni. Ayat sebenar dah tak ingat] "you rasa you masih laku lagi ke?". Cara tanya laju-laju plak sampai berubah muka Farah Asyikin. Yang minggu ni kira ok lagi. Versi raya ari tu, sape tengok, memang rasa tak selesa sgt. Bila orang2 Melodi ni nak mendamaikan artis-artis yang bergaduh sesama sendiri seperti Iqram Dinsly dengan Arja Lee [ntoh sape-sape pun arja lee tu. Iqram tu aku kenal sebab dia berlakon Kasih Alia dgn Fida, pelakon feveret Ijan. Hahah], lagi Meet Ankel Husen dgn ex-vocalist mereka, Azlan Mesin Taip Itu. Kemudian pelakon kanak-kanak yg dah tak berapa nak kanak-kanak dah sekarang, iaitu Fimi dgn Lydyawati. Niat tu memang bagus. Tapi agenda nak buat kontroversi tu yang saya rasa sangat tak matang.

Memula dierang panggil Iqram dgn Arja Lee. Mungkin mereka mmg bermasam muka tapi mereka terpaksa la cover. Depan audience tu [rakaman di depan penonton]. Pastu akan disiarkan plak ke seluruh dunia [walaupun bukan satu dunia nak tengok pun kan? Org Malaysia yang bizi body macam aku je suka tengok. Hehehe.]. Mereka ditanya soalan-soalan yang boleh buat masing-masing bengang. Pastu mereka disuruh bersalam dan berpelukan. Lepas tu mereka disuruh pergi ke satu bilik berasingan dan aksi dan perbualan mereka dirakam dengan CCTV. What The Colour of Your Brain???

Meet Angkel Husen dgn Azlan Mesin Taip Itu pun sama. Bila Melodi panggil ramai2 tu masuk set, mereka mula mcm nak bergaduh balik. Ungkit pasal show kat mana ntah, yg Azlan kata cara Taja cakap kat dia mcm skit biadap ke apa ntah.

Fimi dengan Lydiawati pulak, berakhir dengan Lydiawati mengata mak Fimi secara terbuka di khalayak ramai. Tapi last-last mereka berpelukan. Fimi mintak maaf. Yang ni kira oklah jugak. Lagipun Fimi mungkin mengalah sebab dia muda. Masa wartawan tu tanya Fimi macam-macam, FImi sampai melenting dan tinggikan suara. [Kalau aku ditempat dia pun aku akan melenting]. Ye lah.. Ko dah la tanya org soalan kan. Soalan peribadi plak tu. Bila orang tanak jawab, dia paksa plak sampai le org tu jawab jugak hal peribadi dia.

Niat tu boleh nampak.. Baik. Nak eratkan silaturahim. Tapi cara tanya tu kalau silap gaya boleh memburukkan lagi keadaan. Soalan-soalan provoke tu takperlu pun takpe. Pastu saya tengok, kandungan berita Melodi skrg ni semuanya tak membangun prestasi artis pun. Memang la artis tu hak masyarakat. Tapi kesian la skit kat artis tu. [tapi saper suh mereka jadi artis kan? Heheh.. tu la harga yg mereka perlu bayar kerana menjadi public figure]. Tanya la pasal kerjaya mereka. Jangan le laga-lagakan sesama mereka. Dah tentu semuanya manusia biasa. Ada perasaan. Kalau nak tanya tentang peribadi pun, kalau artis tu tanak cerita... takyah le paksa.

Dah tu, apsal plak saya nak komen beriya cenggini? Sapa suruh saya tengok Melodi tu? Hahahaha... Takde sapepon suroh. So, nextweek tak yah tengok dah Melodi ye. Tak mengembangkan minda langsung. ~Nasihat utk diri sendiri sahaja.

5 comments:

  1. kene baiki cara kot..
    lady x suke sgt tgk tv..
    tp kalau tertengok.. selagi rancangan tak habis selagi tu duk depan tv :)

    ReplyDelete
  2. aku pun jarang gak tgok melodi ni, tp ms part berbaik2 aku tr tgok gak, mmg kambing gak la melodi ni, mmg dh niat nk laga2 kn org, tp bgus gak kene marah ngan budak yg x berapa bdak tu.

    ReplyDelete
  3. eh aku tgk melodi apa..walaupun tak tiap2 mgu kan..
    tapi aku pun nyampah gak yg duk terjah org mcm bagus tya soalan biadap tu kan..tapi sape suh kita tgk kan..hahaaaa...

    ReplyDelete
  4. Its like you read mу mind! Υou apρear tо know sо
    much about this, like уоu wгote the boοk in it or ѕomething.
    I think that уou coulԁ dο with a feω pіcs to dгive the message hοme а
    bіt, but іnstead of thаt, thiѕ is еxcellent blog.
    An excellent reаԁ. I'll definitely be back.

    Here is my webpage payday loans

    ReplyDelete
  5. I thіnk that what you poѕted made
    a great deal of sense. But, thіnκ οn this,
    what if you were to write a kіller title? I mеan, I don't want to tell you how to run your website, however what if you added a post title that grabbed folk's аttentiοn?
    I mean "Apa Nak Jadi Dengan Melodi Ni" is a littlе plаin.
    You might glanсe at Үаhoo's home page and watch how they write post headlines to grab viewers to click. You might add a video or a pic or two to get people interested about everything've
    got to saу. In my opinion, it mіght make yοur blοg a little bіt mοre intereѕting.


    Feel free to surf to my blog :: payday loans

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...