Iklan! Iklan! Sila Click!

27 July 2011

Perkara-perkara Bosan Di Dalam Facebook

Sejahteralah ke atas kamu..

Facebook ni ada manfaatnya. Terutamanya daripada segi untuk mengeratkan silaturrahim sesama member-member sama ada rapat atau tak rapat. Sampaikan yang tak rapat, tak pernah bertegur sapa sebelum ini, dah boleh bergurau senda kat dalam FB.

Cuma, ada la beberapa perkara yang saya rasa super bosan dgn FB .... Tapi ni hanya pendapat diri saya sendiri. Orang lain mungkin tak bosan macam yang saya bosan kot. Antaranya;

Perkara Bosan Satu : Photo Tagging Yang Takde Kaitan.
Ada orang yang suka tag gambar dia atau gambar yang takde kena-mengena langsung dengan orang yang dia tag tu. Contohnya tag gambar kepala paip umah dia yang dah rosak. Pastu tag dengan 50 orang lain. Then mula la lepas sorang sorang komen utk gambar tu. Komen plak lama-lama akan jadi makin meleret-leret siap cerita pasal kenangan dia masa skolah dulu panjat pagar asrama malam-malam sebab nak pergi beli megi, pastu sebut nama-nama sedara mara dia yang kita langsung tak kenal. Siriyesly, sungguh rimas bila ko asyik dapat notification ada respon baru daripada FB tapi respon tu sepatah perkataan pun ko tak faham apa benda yg mereka tengah bincang tu. Dan yang pasti, email ko akan penuh dengan komen2 bosan tu.

Perkara Bosan Dua : Application Yang AutoTagging Nama Orang
Yang ni pun lebih kurang jugak annoyingnya macam perkara bosan satu tadi. Cuma yang ini, dia auto tagging. Maksudnya, org yg tag tu, hanya nak gunakan application tu. COntohnya application untuk mengetahui '10 Penghendap Profile Facebook Anda'. Tetiba bila kuar result, habis semua orang yang disenaraikan tu kena tagged jugak secara otometik. Jadi, yg penge'tagged' tu tak bersalah dari segi tagging. Tapi dia bersalah sebab dia bingai sangat pegi guna application tu apa ke jad? Padahal dah tau list-list tu semua bukan betul pun. [Eceh, padahal dulu masa mula2 kuar applications tu semua, aku pun beriya sakai jugak. Muehehe.~Eh tapi takpe, Sekarang aku dah insaf.].

Perkara Bosan Tiga : Fan Page Yang Merapu Yang Rasa Macam Nak Pukul Dengan Penyapu.
Tak tau le siapa yang rajin sangat create FanPage yang haramzader tu. Contoh fan pages yang kalo ko dengar pun, mesti ko rasa menyirap [sila rujuk gambar];



Perkara Bosan Empat : Status Yang Terlampau Personal
Tak kisah le ko nak letak status ko apa. Tapi kalau orang dah kenal ko, dah kenal jugak pasangan ko [suami atau isteri], tetiba ko tulis gini kat status FB ko, "apa la nasib aku ni, kerja umah semua aku buat, ada suami.. sikit pun tak tolong"... Uihhh... Dia sedar tak yang dia sedang tulis kat facebook tu... Yang semua orang bleh baca. Walaupun kadang2 orang tak komen *sebab meluat, tapi jangan sangka orang tak baca. Hadddoiii!!!! Bak kata Johan Rajalawak. Atau pun setiap perkara yg ko buat ko nak tulis kat wall facebook? Maksudnya 'setiap' itu ialah seperti, lima minit skali update status. "Baru lepas lunch..burpp..kenyang". lima minit lepas tu, "gatal plak hidung ni.. garuk.. krok..krok..", lima minit lepas tu, "boss jeling kat aku semacam je sebab aku main internet sejak tadi", pastu "malam nanti nak singgah pasar malam la, nak beli laksa". Lima minit lepas tu update lagi, "@Keanu Reeves, @Johnny Depp, @Remy IshakVersiPutih jom pegi pasar malam. Rindu nak jumpa kowang-kowang..."... Lima minit lagi, saya pun click button hide, then hide dia daripada wall saya selama-lamanya. MUehehehe... Takkan la setiap benda pun ko nak bagitau. Ko ingat org heran sangat ke nak tau? Tapi tak dinafikan.. orang yang update macam tu hanya sebab nak perhatian je. Kot? hahahaha.. Sian. Saya tak nafikan, ada jugak masanya saya pun update status saya seperti, "mengantuknya..", atau "lapar lah". Tapi, itu je update saya sepanjang hari. Kira ok la tu kan?

Perkara Bosan Lima : Friend Request Daripada Orang Yang Tidak Dikenali
AIhh... kalo tak kenal tu, takyah ler nak berkawan2. Pastu buat menyemak je dalam friend list. Kalo nak cari kawan, cari le dulu kat luar ni. Belajar jadi peramah dulu kat alam nyata... Pastu baru le peramah di alam maya. Tapi ada juga yang tidak dikenali itu sebab dia guna nama samaran. Pastu gmbr plak dia block. Dah tu, macamana saya nak accept? So, terus tak approve je la. Hehehe...

Agaknya, itu je la kot buat masa sekarang.. Selesai.

1 comment:

  1. kalau aku no.5 yg paling x berkenan...letak gmbr profile muka anak pastu nk add kite...adoi...kalau kawan sekolah rendah@menengah pn kengkadang susah nak cam muka diorg...letak gambo anak lg la x kenal nye...maleh aku nak approve

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...