Iklan! Iklan! Sila Click!

28 July 2011

Malu-malu, Usik-mengusik




Sejahteralah ke atas kamu....

Hari ni saya MC lagi. Semalam pun. Haihhh.... badan ni makin hari rasa mcm makin lemau. Makin kerap plak ko MC bulan Julai ni Lyd? Ko apsal? Dah 3 kali dalam bulan ni ko mc... Erhmm.... 3 minggu lepas saya mc sebab masalah perkumuhan [heh..heh], hari ni saya mc sebab demam selsema sambungan daripada selsema dan period pain semalam. Hahaahha... Ok... Saya period ok. So, menutup spekulasi bahawa saya mc sebab pembawaan budak.

Aik.... Period pun nak cerita kat blog ke? Tak malu ke? Sebut pasal malu sebab period ni, teringat lagi masa skolah dulu. Waktu tu, perempuan masih baru didatangi period dan menerima period itu sebagai sesuatu yg baru dalam hidup mereka. Pelajar-pelajar lelaki pula bersikap kebudak-budakan, mengejek dan mengusik pelajar perempuan yang datang bulan. Oleh sebab itu, period itu menjadi sesuatu yang sangat memalukan. Padahal... apa yang nak dimalukan? Bukan kita berbogel pun. Period tu kita simpan apa? [Kecuali le kalau terbocor kat kain... itu memang malu... Tapi kalau lelaki tu matang, mereka akan buat tak tau je. Takde nak ejek-ejek pun.].

Tapi susah la nak jumpa pelajar lelaki yang matang pada waktu itu betul tak? Rata-rata mereka semuanya memang suka mengejek. Tapi pengalaman hidup saya, adegan ejek-mengejek dan usik mengusik ni makin menjadi-jadi kalau orang yang diejek itu memberi respon yang memberangsangkan. Contohnya, bila kena ejek, pompuan suka la merengek-rengek hentak kaki, mulut muncung dan menjerit minta jangan diejek, "huwaaa... janganlah ejekkk!!!". Tapi sebenarnya... memang respon itulah yang dinanti-nantikan oleh orang yg mengejek dan mengusik. Mereka memang nak tengok fikiran kita terganggu. Cuba kalau kita relax je.. Kita cool je.. Buat tak tau bila diejek, atau buat tak dengar then tak beri respon apa-apa... Confirm orang bosan nak mengusik kita. Heheheh... Ternyata taktik itu berjaya sebab itu la praktis yang saya gunakan sejak dulu. Dan lelaki memang tak suka mengusik saya. [Well, mungkin juga sebab saya tak menarik untuk diusik sebab saya hodoh kot... Heheheh... Eh, tapi saya masa skool dulu comel apa... Hahahaha... ].

Bagi saya, malu dengan period itu terpulang la sama ada nak malu atau tanak malu.. Yang pasti, saya rasa biasa je. Kalau lelaki tau saya period, biar je la. Bukan bermaksud, bila saya period je saya pegi buat announcement bahawa saya sedang period. Tetapi jika perlu diberitahu bila ada keperluan. Contohnya jika tiba-tiba ada lelaki yang memberikan kita senaskah Al Quran sedangkan pada waktu itu kita period. Pastilah saya akan katakan kepadanya, "Maaf, saya tak boleh memegang Al-Quran ini..". Kalau lelaki itu faham... dia akan terus berhenti memberi. Tapi andaikata dia masih tak dapat tangkap maksud saya [mungkin sebab kepal hot dia agak beku], saya tentu akan terpaksa bitau dia , "aku period la sengal!!". hahaha... Itu contoh je la.. Setakat ni, itu je la contoh idea saya yang terbaik untuk menunjukkan 'keterpaksaan' saya memberitahu saya period. Heheh.


No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...