Skip to main content

Kenapa Saya RAJIN Update Blog?

Sejahteralah ke atas kamu... yang membacakan blog ku ini kepada dirinya sendiri.

Selalunya bila orang tengok @ tahu saya tengah update blog, orang akan cakap, "Rajinnya la update blog...". Tapi bagi saya, update blog itu tidak memerlukan kerajinan. Ok, tipu la.. kerajinan itu perlu juga, tapi percentage nya sangat tiny. Yang lebih penting ialah; 1. Suka 2. Idea. Yes, saya selalu update blog sebab saya memang suka. Saya suka express apa yang saya fikir melalui penulisan. [Jangan ada yang sarcasm bila saya sebut 'menulis' blog, bukan 'menaip' blog. Takde apa-apa sebab, cuma perkataan tulis itu lebih synonym untuk karangan walaupun karangan itu ditaip. Ahhh fed up la macam!!! *Tibe-tibe]

Jadi, anggapan bahawa orang yang selalu mengupdate blog itu = rajin = tak berapa tepat. Sama juga macam orang yang suka melukis. Kalau dia selalu melukis, kita tak plak rasa dia tu 'rajin melukis', tapi kita akan tau dia itu ''suka melukis. Dan saya pun faham kenapa ada bloggers yang buat blog tentang masakan dan setiap hari update blog dia dengan 2, 3 jenis masakan. Perghh... hebat! Itu maksudnya, dia memang suka memasak.

Eh, tapi kalau suka je yg ada tapi pemalas pun tak jadi juga kan? Dah tu, mana satu ko ni Lida? Ko giler? Hahaha...

Tak kisahlah orang lain update blog kerana rajin atau sebab apa. Yang penting, saya update blog sebab saya memang suka membebel. *Tapi itu lebih baik daripada membebel kat telinga suami kan? Kadang-kadang takde idea pun. Tapi saya cerita je apa-apa yg terlintas di fikiran. Sekurang-kurangnya,kalau membebel kat blog ini, orang masih ada pilihan. Kalau rasa tanak baca, takyah baca. Tutup je browser. Kalau nak baca pun, silakan. Itu je la. Ye dok? Apa susah.




Comments

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w