Skip to main content

Ikan Masak Kicap Yang Terlampau

Sejahteralah... ke atas kamu..

Boleh tak masak kicap pun tak menjadi. Apa la dungu benor. Hehehe. Saya masak Ikan Masak Kicap tu dah hari apa ari tu ek, dah lupa tapi dalam minggu ni kot.. Sebelum saya MC tu. Selasa rasanya. What ever. Tak penting.

Memang tak sepatutnya masak kicap tu bleh gagal. Saya tengok kicap manis Cap Kipas Udang dah habis. Pastu yang ada hanya Kicap Mee jenama Tamin. Saya pun tak tau apsal saya bleh beli kicap tu. Padahal, macam le saya ni ada bukak kedai mee ye dok? Even kalau saya masak mee pun jarang sangat pakai kicap. Huhuh... [mesti bleh bayangkan mee yang aku buat rasa dia tak sedap... ngeh..ngeh..]. Kicap Mee tu rupa-rupanya, rasa dia masin seperti semut berenang-renang di dalam kolam garam. Warna plak, hitam ledot*[hambik... terkeluar plak bahasa Kuantan aku.]. Dah tentu saya tak pernah guna kicap jenis ni. Saya main tuang seperti mencurahkan air di daun keladi je. Pastu padahnya, masin ya amat pami la rasa dia. Rasa nak nangis pun ada. [ceh... mudah sangat nangis aku ni. hahaha...]. Nak nangis sebab saya mcm dah malas nak buat semula, goreng ikan apa semua.. Huuuhuuu... sedih... Lagipun takkan nak buang.. membazir. Yang kuah panas2 dalam kuali tu canner? Alamakkkk.. tak reti sungguh aku nak setelkan.

Last-lastnya, saya tambah je gula utk cover balik rasa masin terlampau tu. Boleh la makan. Sian suami saya. Hahah.. No komen la part dia makan tu. Yang pasti, lainkali tobat le saya tanak pakai la kicap tu. Tak pandai nak sesuaikan dengan masakan. Lagipun warna hitam dia tu menakutkan. *selamba je salahkan kicap kalo diri ko sendiri yg tak pandai masak. Sama macam saya salahkan minyak masak sebab saya goreng ikan tak garing. Tah hapa-hapa. Pastu kena gelok dgn JekJan. Ahh.. dia tu dengki. Hahah.

Comments

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w