Iklan! Iklan! Sila Click!

29 July 2011

Ikan Masak Kicap Yang Terlampau

Sejahteralah... ke atas kamu..

Boleh tak masak kicap pun tak menjadi. Apa la dungu benor. Hehehe. Saya masak Ikan Masak Kicap tu dah hari apa ari tu ek, dah lupa tapi dalam minggu ni kot.. Sebelum saya MC tu. Selasa rasanya. What ever. Tak penting.

Memang tak sepatutnya masak kicap tu bleh gagal. Saya tengok kicap manis Cap Kipas Udang dah habis. Pastu yang ada hanya Kicap Mee jenama Tamin. Saya pun tak tau apsal saya bleh beli kicap tu. Padahal, macam le saya ni ada bukak kedai mee ye dok? Even kalau saya masak mee pun jarang sangat pakai kicap. Huhuh... [mesti bleh bayangkan mee yang aku buat rasa dia tak sedap... ngeh..ngeh..]. Kicap Mee tu rupa-rupanya, rasa dia masin seperti semut berenang-renang di dalam kolam garam. Warna plak, hitam ledot*[hambik... terkeluar plak bahasa Kuantan aku.]. Dah tentu saya tak pernah guna kicap jenis ni. Saya main tuang seperti mencurahkan air di daun keladi je. Pastu padahnya, masin ya amat pami la rasa dia. Rasa nak nangis pun ada. [ceh... mudah sangat nangis aku ni. hahaha...]. Nak nangis sebab saya mcm dah malas nak buat semula, goreng ikan apa semua.. Huuuhuuu... sedih... Lagipun takkan nak buang.. membazir. Yang kuah panas2 dalam kuali tu canner? Alamakkkk.. tak reti sungguh aku nak setelkan.

Last-lastnya, saya tambah je gula utk cover balik rasa masin terlampau tu. Boleh la makan. Sian suami saya. Hahah.. No komen la part dia makan tu. Yang pasti, lainkali tobat le saya tanak pakai la kicap tu. Tak pandai nak sesuaikan dengan masakan. Lagipun warna hitam dia tu menakutkan. *selamba je salahkan kicap kalo diri ko sendiri yg tak pandai masak. Sama macam saya salahkan minyak masak sebab saya goreng ikan tak garing. Tah hapa-hapa. Pastu kena gelok dgn JekJan. Ahh.. dia tu dengki. Hahah.

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...