Skip to main content

Crab Stick Atau Isi Ketam Diperbuat Daripada Apa?


Sejahteralah ke atas kamu...

Biasa makan isi ketam[crab stick] tak kalau beli Yong Tau Fu Fa? Sedap bukan rasanya? Macam manis-manis dan lembut serta berwarna putih. Rasa macam ketam pun ye juga.

Crab stick ini, diciptakan oleh orang-orang Nippon WeatherBond. Nama asal crab stick ini ialah 'Kanikama'. Siapa yang pernah ke SushiKing, mesti perasan ada sushi yg namanya 'Kanikama Maki'. Crab stick la tu.

Sebenarnya kalau nak dipanggil sebagai crab stick agak kurang sesuai, sebab benda alah ini diperbuat daripada ikan. Ikan yang isinya putih dan dikisar atau dalam bahasa Jepun dipanggil 'Surimi'. Biasanya ikan itu adalah daripada keturunan Alaska Pollock. Bahan lain ialah putih telur [egg white atau albumen] dan juga beberapa bahan campuran yang lain seperti transglutaminase.

Apa transglutaminase ni yer? Erm.. dalam Wikipedia tak dijelaskan secara terperinci, tapi ada dijelaskan bahawa tansglutaminase ini fungsinya ialah untuk mengikat protein dan kemungkinan juga ia diperbuat daripada darah haiwan. [Semoga darah haiwan tersebut adalah darah ikan. Huuwaa..huuuwaa...].


Ini plak sedikit ulasan yang saya cedok daripada web ni;

Crab sticks main ingredients are Pollack and Surimi they first appeared in the this country in the mid eighties. The clean tasty slightly sweet taste with a hint of crab they have become a successful retail product.

They make a tasty snack or a colourful garnish or can be used as an accompaniment to other fish dishes and salads. Used in the California Rolls, these are perhaps the most straightforward ingredient. Available in most stores, they are low fat and very tasty. "Crabstick" is probably the wrong name for this product, because in reality they probably contain only a very small percentage of crab meat.

They are mostly made from pressed white fish of many varieties. This is perhaps the reason that most supermarkets, at least in the UK, display them as "Seafood Sticks". In the UK they cost around 15 pence each. See our price below.


Yang pasti... saya suka crabstick ini... Ngeee..

Comments

  1. haaa apa lagi syg..buat lah utk kita makan sama2 ye dok..sambil makan sambil berdiskusi hal2 yg bermanfaat hehehe

    ReplyDelete
  2. agak kurang tepat info ni...sbb bahan utama utk buat benda ni adalah jagung...sebenarnya smua jenis makanan segera memang bahan utama dia jagung...jagung ni yg diolah jadikan perisa...sbb dalam jagung ada kandungan kimia yg tinggi yg bole dijadikan bahan perisa...sekian

    ReplyDelete
  3. agak kurang tepat info tu...sebenarnya bahan utama dalam benda ini adalah jagung...kalau kita tengok, mmg hampir smua makanan segera ada mengandungi jagung...sbb dalam jagung ada bahan kimia yang tinggi untuk dijadikan perisa...sekian

    ReplyDelete
  4. NyuAzrul : Syg mmg cari ari tu, tapi takde plak. Sbb tu nak gi Midvalley semalam, tp tetiba malas.

    Iman@Work : Konfident je awk ni kata salah. Saya pun tak tau fakta tu betul ke idok, tapi saya amik dari wikipedia. Kan ke saya sertakan link-link tersebut... Heheheh... Jagung tu maybe ada sesetengah pengeluar yg guna la kot. Maneketehe.

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w