Iklan! Iklan! Sila Click!

25 July 2011

Crab Stick Atau Isi Ketam Diperbuat Daripada Apa?


Sejahteralah ke atas kamu...

Biasa makan isi ketam[crab stick] tak kalau beli Yong Tau Fu Fa? Sedap bukan rasanya? Macam manis-manis dan lembut serta berwarna putih. Rasa macam ketam pun ye juga.

Crab stick ini, diciptakan oleh orang-orang Nippon WeatherBond. Nama asal crab stick ini ialah 'Kanikama'. Siapa yang pernah ke SushiKing, mesti perasan ada sushi yg namanya 'Kanikama Maki'. Crab stick la tu.

Sebenarnya kalau nak dipanggil sebagai crab stick agak kurang sesuai, sebab benda alah ini diperbuat daripada ikan. Ikan yang isinya putih dan dikisar atau dalam bahasa Jepun dipanggil 'Surimi'. Biasanya ikan itu adalah daripada keturunan Alaska Pollock. Bahan lain ialah putih telur [egg white atau albumen] dan juga beberapa bahan campuran yang lain seperti transglutaminase.

Apa transglutaminase ni yer? Erm.. dalam Wikipedia tak dijelaskan secara terperinci, tapi ada dijelaskan bahawa tansglutaminase ini fungsinya ialah untuk mengikat protein dan kemungkinan juga ia diperbuat daripada darah haiwan. [Semoga darah haiwan tersebut adalah darah ikan. Huuwaa..huuuwaa...].


Ini plak sedikit ulasan yang saya cedok daripada web ni;

Crab sticks main ingredients are Pollack and Surimi they first appeared in the this country in the mid eighties. The clean tasty slightly sweet taste with a hint of crab they have become a successful retail product.

They make a tasty snack or a colourful garnish or can be used as an accompaniment to other fish dishes and salads. Used in the California Rolls, these are perhaps the most straightforward ingredient. Available in most stores, they are low fat and very tasty. "Crabstick" is probably the wrong name for this product, because in reality they probably contain only a very small percentage of crab meat.

They are mostly made from pressed white fish of many varieties. This is perhaps the reason that most supermarkets, at least in the UK, display them as "Seafood Sticks". In the UK they cost around 15 pence each. See our price below.


Yang pasti... saya suka crabstick ini... Ngeee..

4 comments:

  1. haaa apa lagi syg..buat lah utk kita makan sama2 ye dok..sambil makan sambil berdiskusi hal2 yg bermanfaat hehehe

    ReplyDelete
  2. agak kurang tepat info ni...sbb bahan utama utk buat benda ni adalah jagung...sebenarnya smua jenis makanan segera memang bahan utama dia jagung...jagung ni yg diolah jadikan perisa...sbb dalam jagung ada kandungan kimia yg tinggi yg bole dijadikan bahan perisa...sekian

    ReplyDelete
  3. agak kurang tepat info tu...sebenarnya bahan utama dalam benda ini adalah jagung...kalau kita tengok, mmg hampir smua makanan segera ada mengandungi jagung...sbb dalam jagung ada bahan kimia yang tinggi untuk dijadikan perisa...sekian

    ReplyDelete
  4. NyuAzrul : Syg mmg cari ari tu, tapi takde plak. Sbb tu nak gi Midvalley semalam, tp tetiba malas.

    Iman@Work : Konfident je awk ni kata salah. Saya pun tak tau fakta tu betul ke idok, tapi saya amik dari wikipedia. Kan ke saya sertakan link-link tersebut... Heheheh... Jagung tu maybe ada sesetengah pengeluar yg guna la kot. Maneketehe.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...