Iklan! Iklan! Sila Click!

26 July 2011

Asal Harga Barang Naik Je Fokus Kat Minyak, Gula

Sejahteralah ke atas kamu...

Apsal ye bila bercakap tentang harga barang naik, kita terus meloncat risaukan harga gula, minyak masak, petrol, ayam, telur, Milo atau barang-barang makanan je [kecuali petrol le. Kot ada orang yang sedut petrol guna straw buat minuman cocktail di petang hari aku tak pasti la kan.. kehkeh].

Padahalnya..... Harga barang-barang keperluan harian yang lain seperti syampu, sabun, minyak rambut, tuala wanita dan boleh dikatakan semualah, dah naik dengan banyaknya sejak 10 tahun dulu. Bukan setakat naik sen-sen... Ni dah main beringgit-ringgit ni sape nak jawab? Contoh ye, dulu syampu rejoice 400ml harganya hanya lebih kurang RM8-9 sahaja. Sekarang dah jadi RM13 kot. Pastu dental floss yang selalu saya pakai, dulu harganya hanya RM4.90 sahaja. Sekarang tahu berapa? RM10.90. Tapi tadi saya beli kat Guardian KL Sentral, ada diskaun 10%, so dapat le murah skit jadi RM9.80. Tuala wanita Whisper plak, yang wings dan pek 20's dulu harganya RM7-8 sahaja. Sekarang dah RM11.20. Itu belum masuk susu formula untuk bayi. [ohh.. susu tu sepatutnya termasuk dalam kategori makanan la kan? Heheh. Bingai.]

Memang la barang-barang macam syampu, apa semua tu, kita tak beli tiap2 hari, tetapi setiap bulan. Habis tu, kalau katakan setiap bulan, ko beli secara konsisten 40 jenis barang. Dan setiap jenis barang tu naik harga dalam RM3 setiap barang. RM3 x 40 tak ke dah RM120? Itu pun saya dah kira berbudi bicara lah tu sebab saya bagi contoh suh tambah RM3 je. Kalau diikutkan kebanyakkan barangan naik sampai RM5. Ok, sambung balik, katakan bajet kita utk beli 40 jenis barang tu dulu hanya RM400. Tapi bila tambah lagi harga naik maka, barangan yang sama je kita dapat, tapi duit kita bayar bertambah jadi RM520. Ooo... ini tidak adil... sama sekali tidak bertimbang rasa. Jika tidak dipecahkan ruyung, manakan mendapat saguhatinya... Terbakar kampung nampak asap, terbakar hati siapa tahu? Eceh.. tak pasal-pasal jadi pengacara Aduan Rakyat TV3. Kehkeh.. Peaceee...

Kalau kamu perasan, bila kita pegi kedai untuk beli barang, kita amik 3,4 barang je, tapi dah RM40. Sedih je rasanya kan? Mana tidaknya... seingat saya, dari segi penggunaan gula dan minyak saya dah jimat habis dah [nampok benor la benipu kan.. hehe], tapi duit masih gak cepat habis. Sedangkan saya mana ada dah berjoli katak macam masa bujang dulu.

Fuhyoh... Pengsan nak hidup macam ni. Tapi perasaan ni mungkin saya sorang je yang rasa kot? Sebab setau saya, korang semua ni kaya-kaya belaka. Huhu... Saya, kalau setakat milo naik harga tu, saya tak heran pun. Sebab aku tak minum Milo. MUeheheh.. Tapi kalau syampu Rejoice atau tuala wanita Whisper atau dental Floss Oral B Waxed yg naik harga, saya menderita. Mak menderita nyah... nyah kau dari sini!!! Di sini bukan tempat pondan-pondan tua berkumpul!! Hahh... Ok..ok.. merepek.

Jadi, macamana la ye... Lepas ni kena beli sabun cap kapak yang orang buat basuh periuk tu je la untuk cuci rambut. Tapi sabun tu pun dah semakin bongkak. Dia dah mahal kau... Jangan tak tau. Ahah!! Tak pun guna limau kasturi je la. Murah skit. Biar rabak kulit kepala aku. Hehehe..

Tapi, walau apapun.... harga barang-barang ni memang melampau. Kita ni... nak beli tudung berharga Ringgit Malaysia 24 pun berfikir beratus-ratus kali. Tapi ada orang, boleh je beli cincin dengan harga 24 juta US Dollar. US Dollar hokey!!!... Jangan nak buat-buat buta. Tak faham betul. Kalau dia pakai cincin mahal tu, muka dia akan bertambah cantik ke? Saya tengok sama je sembabnya... hodoh jugak kalau ye pun. Opppss.... Kang kena bom... Syhhhhh... Lebih baik berhenti di sini... Selesaii...

2 comments:

  1. Saya ada buat kajian perbandingan harga sebenar lebih 300 barang2 di Tesco, Mydin, 99 Speedmart dan Giant. Carrefour masih dalam pertimbangan. List tu masih belum complete tapi boleh download kat www.konfius.com

    Perbandingan terperinci 20 barang2 di supermarket pun boleh di download kat www.konfius.com

    Sebenarnya list ni utk mak saya. Saya plan utk update harga barang2 tu setiap minggu walaupun dalam kesibukan bekerja di university Malaya.

    Video kempen kesedaran pengguna pun boleh dilihat kat
    http://www.youtube.com/watch?v=8mCdL0sIXk0&noredirect=1

    ReplyDelete
  2. … Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your lydsunshine.blogspot.com website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

    YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

    I used it and in just 7 days… got floods of traffic to my site...

    …Well check out the incredible results for yourself -
    http://autopilot-traffic-software.com

    I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

    …so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

    http://autopilot-traffic-software.com

    Take care - your friend George

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...