Iklan! Iklan! Sila Click!

22 June 2011

Warnakan Rambut Tu Halal Ke Tak Halal?

Sejahteralah ke atas kamu...


Tengahari tadi saya jalan berlenggang baby kailan pegi ke KL Sentral. Tujuan asalnya nak beli coklat Beryl's. [Siap spesific lagi brand coklat tu saya bgtau. ]. Dan memang beli coklat je la. Padahal saya bukan berjalan laju pun, tapi mengahnya macam tengah mengandung 8 bulan anak kembar 4. Huhuuhu... Dah sah aku gemuk. So, ni kira 2nd last la saya beli coklat. Lepas ni kirim dgn KakakCHomel lagi skali for the last time siri ke-2[siri pertama sebelum kawen dulu, tapi itupun gagal jugek. Kakakaka], pastu baru berenti makan coklat. *Kononnya la....

Masa jalan kat koridor raya kat depan Sooka Sentral tadi, nampak banyak 'bunting' iklan-iklan hair salon yang tengah buat promotion salon mereka. Mcm-mcm le promosi yang bleh dikatakan agak melelehkan saliva [mcm nama aku je air liur ni]. Salah satu iklan yang menarik perhatian saya, promosi mewarnakan rambut harganya RM55 saje dan yang penting, kat dalam iklan tu, ada logo 'Halal'. Halal by The Islamic Food Research Centre of Malaysia. Apa, pewarna rambut tu untuk dimakan ke masalahnya sekarang? Tak pasal-pasal nak gunakan logo halal plak. Memang la... produk tersebut mungkin diperbuat daripada bahan yang tak haram, yang bukan najis dan takde unsur-unsur kebabian, kehanjingan atau kekencingan-syaitonan. Tapi, kena la fikir juga... jika dipakai adakah akan meresap air apabila berwuduk atau mandi wajib?

Itu la banananya kalau orang bukan Islam yang memandai. Karang kalau saya kata mereka tak pandai, mereka kata mereka dah rujuk kepada yang pakar agama. Habis tu, mati kumbang la saya, sebab saya bukan pakar agama. Saya hanya insan kerdil seumpama sebutir pasir yang lemah lagi hina. [pasir gemuk macam aku ke?].

Jadi, halal ke tak halal mewarnakan rambut itu? Saya ada jawapannya utk diri saya. Tapi, saya tak mau nyatakan pendirian saya untuk dikongsi dengan kamooo... Saya tangkai petai.

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...