Iklan! Iklan! Sila Click!

15 June 2011

Tak Penting, Tapi Nak Jugak Citer

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...

Sengaja je saya buat entry pendek-pendek cenggini untuk memenuhi quota entry bagi bulan June. Dah 15hb, tapi entry bagi bulan Jun ni hanya ada 4 je. Mana cukup. Saya target, satu hari satu entry. Ini dah missed berapa belas entry dah. Huhu...

Semalam saya masak telur goreng sambal je kat suami saya, En Stormpong. Dengan kacang panjang goreng moron. [Maksud dia... goreng bodo-bodo je.]. Malam sebelum tu, saya dah masak lemak cili api telur. Haihh.. Asyik bagi suami saya makan telur je. Habis le kentut bau telur kang. Huhu.. Tapi takpe, saya jugak yang kena bau. Telur goreng sambal dgn kacang panjang tu, beliau sendiri yang request. Dan beliau pesan kat saya, jangan buat pedas sangat. Erm.. Ok. Dealed.

Petang semalam, sampai je kat rumah saya terus bersilat buat preparation untuk memasak. Saya sediakan semua bahan-bahan memasak itu dengan penuh cinta dan kasih sayang tau,... Semasa saya gunting cili kering untuk dikisar menggunakan blender yang dihadiahi oleh Cik Sakduyuh sebagai hadiah perkahwinan, saya gunakan tangan saya untuk membuang biji-biji cili tersebut sebelum cili-cili itu direndam di dalam air panas. Pekdahnya, tangan saya pijar sampai ke pagi tadi. Mula-mula saya tak perasan kesan pijar tu masih ada pagi ni. Ingatkan bila dah tidur, pijar tu hilang. Rupa-rupanya semasa cubaan saya memakai contact lens pagi tadi, biji mata saya rasa macam nak meletup sebab pedih kena jari yang pijar tu. Pagi tadi, kalau saya lambat pun, mmg salah tangan pijar ni la. Lama gile masa saya ambil utk pakai contact lenses. En Stormpong sampai cuak sebab tengok mata saya merah [ceh padahal merah sikit je beliau kata. kuheh kuheh. Propa je lebih aku ni].

Tapi last sekali berjaya juga meng'orientasi'kan biji mata saya ni supaya dapat pakai jgk anak mata palsu tu walaupun dengan penuh seksa dan menderita. Moralnya, lain kali kalo dah tau tangan ko pijar, pakai le sarung tangan plastik sewaktu nak siang cili. Bukannya sarung tangan plastik tu takde kat umah, ada je banyak. Ko je yang malas. Hinsss...

Malam ni, saya bercadang nak masak Udang Goreng Sate plak untuk suami terhangat di pasaran Sg Lembing saya itu. Harap-harap beliau suka. 2nd and 3rd dishes belum difikirkan lagi. Dah sampai kat kedai karang baru saya decide. Sengaja malas nak tanya En Stormpong apa yang beliau nak makan utk saya masak. Nanti beliau request telur lagi kang, bosan plak saya asyik-asyik telur je. Huhu.. So, ikut suka saya je la decide apa-apa pun untuk dimasak hari ini...

To En Stormpong, i lurve you very strong. Kekeke.... TQ sebab suka masakan saya walaupun tak sedap langsung rasa mcm arnab basi.

P/S : Entry pendek hotak dia... Dah terpanjang pun. Nampak gayanya saya memang tak pandai nak taip pendek-pendek. Takde bakat untuk membuat karangan berbentuk 'kesimppulan' atau summarize. hahaha. Daaahhhh...

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...