Iklan! Iklan! Sila Click!

17 June 2011

Menu Semalam

Sejahteralah ke atas kamu...

Daging Masak Lada Hitam. Itu adalah menu dinner untuk suami saya semalam. Tak lupa juga, broccoli rebus yang direbus menggunakan air rebusan daging. [Ada rasa garam dan asam keping].

Kalau nak tau, ini adalah pertama kali saya masak lauk daging black pepper ni. Sebelum masak tu, perasaan 'takut tak sedap' tu menghantui fikiran. Yelah.. Saya beli lauk yang nak masak untuk hari tu, pada hari yang sama. Kalau tak jadi, saya takde back up lauk lain dah. Di pejabat petang semalam, saya dah tanya Org Kg Baru, mcmn nak masak lauk tu. Lepas dijelaskan berjela-jela... Saya faham, tapi tak yakin lagi bleh masak ke tak. Last-last petang lepas balik ofis semalam, saya tepon mak saya jugak utk mengonfirmkan lagi teknik-teknik masak daging black pepper. [Adoii.. mak aiihh... Masak daging blek peper je pun. Tapi kecoh satu networking. Koman spanar jugak la aku ni... huhu.. tapi takpe.. tak reti, buat cara tak reti kan?]. Lepas mak saya dah cerita, baru le saya yakin nak masak lauk tu. Saya pun tak tau le... Kalau nak masak, kena mak saya jugak yang explain baru saya betul-betul faham. Mungkin saya ni dah dilahirkan sebagai benok. Huhu... Padahal, last skali... resepi mak saya sama je dgn resepi yang OrgKgBaru ajarkan. Ish.. tak faham. Giler ko nih Salida. Hahah.

Broccoli plak, saya rebus buta-buta macam tu je. Air rebusan daging tu, saya gunakan balik utk rebus broccoli. Bawang seulas pun saya tak masukkan dalam rebusan broccoli tu. Sebenarnya bukan apa... saya malas nak kupas bawang banyak-banyak hanya nak neutral kan semula lauk utama tu. Dah tentu daging. Banyak kolestrol. Susah nak hadam plak tu... Pastu taruk macam-macam rempah dalam tu, so lauk ke-2 perlulah ringan dan sesimple yang mungkin. Tapi kalo sampai tak letak bawang tu, mmg confirm pemalas la. Hahahah...


p.s :- Yang kaler coklat-coklat muda dalam daging tu, ialah kentang goreng, saya potong nipis-nipis. Dan seperti biasa, En Stormpong kata sangat sedap [wp aku tau itu hanya ayat mengambil hati. Kehkeh..] dan beliau makan sangat banyak walaupun pada waktu itu jam menunjukkan pukul 1.30 a.m. Huhu... Lewatnya baby balik...

3 comments:

  1. nampak sedap daging tu.. rasa macam nak buat je hujung minggu ni..tak nak letak resepi ke?? (:

    ReplyDelete
  2. Memang sedap pun. Ceh perasan lagi. [Apa la nak jadi dgn aku ni.. hahaha]. Resepi sama je macam kat internet. Lagi simple pun, takde letak rempah2 yang banyak seperti jintan atau ketumbar. Guna rempah basic je. Yang penting, perasa masin, manis dan masam tu kena seimbang. Huhu..

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...