Iklan! Iklan! Sila Click!

27 June 2011

Hadiah-hadiah Kahwin

Sejahteralah ke atas kamu...

Majlis perkahwinan, hadiah dan salam kokot [ada tempat panggil salam kaup dan lain-lain], memang tak dapat disuling. Sekarang nak ceritakan tentang hadiah-hadiah yang saya dapat sempena majlis perkahwinan saya. Ada hadiah yang cool, super cool, yang bermanfaat giler arnab, yang bermanfaat suam-suam milo dan ada yang bleh dikatakan hanya seperti Wak Parjo bersiar-siar di tepi bendang.

Sebelum ni, saya penah cerita dalam entry sebelum ni, hadiah blender yg sangat berguna dihadiahi oleh Cik Sakduyuh*bukan nama seperti yang didaftarkan untuk peperiksaan SPM. Dapur gas oleh Pn Zuliana, Pn Rashidah dan Puan En Suhardi. Periuk oleh Cik Azeela. Ada rice cooker diberikan oleh Pn Azimah dan keluarga, juga diberikan oleh Pn Waqi dan En Zakaria [bos saya]. Ada yang bagi tupperware yang saya suka dan sangat berguna untuk digunakan di alam rumahtangga. Ada yang berikan set gelas dan cawan which are very useful too. Ada serving dish. That's really cool. Ada comforter dan cadar. Dan yang terbaru dan yg paling nak menjadi super cool ialah Microwave yang dihadiahi oleh En Asjad [Ex-manager saya semasa bertungkus lumus di Helpdesk dulu kala]. Microwave ni memang la tak bagus jika digunakan untuk memasak. Tapi kalau untuk memanaskan makanan semalam, kira berguna la jugak. Tak payah le saya nak masukkan balik makanan tu ke dalam periuk pastu panaskan atas dapur gas, then nak sental periuk lagi skali. Cukuplah aku diuji dengan menyental periuk besar selepas kenduri kawen dulu. Owwhh.. tidak kuduga begitu jadinya...





Bukti penderaan fizikal membasuh periuk besar selepas kenduri... kehkeh... *padahalnya aku cuci yang kecik je. Suami aku yg dok menyental periuk besor.




Lain-lain, ada juga yang memberi hadiah kain pasang untuk saya sorang je. Lepas tu, ada peminat misteri suami saya[misteri la sungguh... huhu.. serammm nyahhh] menghadiahkan jersi bola pasukan Malaysia untuk suami saya. Ada yang hadiahkan perfume untuk suami saya. Hehehe.. Macam hadiah harijadi plak. Kot ye pun... Agak-agak le... Saya bukan tak suka.. Kalau sebagai hadiah harijadi... mmg super cool. Tapi untuk perkahwinan, bagi le hadiah yang berkaitan dengan keperluan rumahtangga. Bagi le meja makan ke, almari ke, kitchen kabinet ke. Ada la juga pekdahnya. Kalau bagi pinggan pun takpe. At least utk rumahtangga. Eleh.. ngata orang.. padahal saya pun penah bagi handbag kat kawan saya sebagai wedding gifts. Tapi takpe, tu sebab beliau tinggal dgn family beliau selepas kawen dan hubby beliau keja jauh. So, kalau nak bagi barang2 rumah semua dah ada.

Bila saya tenung barang-barang hadiah yang tak berapa bermanfaat tu, hati saya macam luluh je sambil terfikir... "ish..ngape la bazirkan duit je". Aku tak tak pakai pun barang tu. Kan dah jadi hiasan je. Kadang-kadang orang beri hadiah ni terlalu fikir nak surprise sangat. Sebab mereka anggap, kalau hadiah mestilah surprise. Tapi surprise doesn't work for me. Sebab biasanya hadiah yg kononnya surprise tu tak dapat digunakan sepenuhnya pun. Untuk diri saya, saya lebih suka jika orang bertanya kepada saya apa yang saya perlukan, instead of 'apa yang orang nak bagi hadiah tu suka'. Erm... demand pulak rasanya. But better be realistic, right? Tak ada maknanya surprise kalau tak dapat bermanfaat sepenuhnya. Tapi sebenarnya prinsip tak suka surprise ni, saya sorang je. Hahaha.. Orang lain ok je kot.



No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...