Iklan! Iklan! Sila Click!

15 June 2011

Bunga Telur Revealed!

Sejahteralah ke atas kamu...

Ari tu beriya sangat saya cerita pasal nak buat bunga telur, nak buat bunga telur sampai tension kan diri sendiri. Last sekali saya hanya dapat siapkan dalam 70% je. Yang selebihnya guna bunga telur ready made je la.

Apa yang bagus sangat pasal bunga telur saya ni? Excited nak cerita ni.... Saya ni cukup benci dgn bunga telur sebenarnya. Kalau pegi umah org kawen, kalo tak dpt bunga telur pun takpe. Saya takkan nangis berlinangan air mata punya. Telur dia tu saya suka lagi, tapi part bunga-bunga yang berjuntai2 cekonon kreatif tu yang paling tak tahan tu. Bukan sebab apa... sebab tak tau nak simpan mana. Nak letak dalam pasu bunga, mcm tak selari dgn bunga2 lain. Dah la batangnya lidi. Pastu ada plak sarung telur yg dibuat drpd kain net tetiba kat tgh-tgh batang. Tak pasal-pasal je rupa paras dia tu. To be honest, memang bahagian kain net utk sarung telur tu la yang paling saya bosan tgk. Bergantungan macam tu. Ishh...

Jadi, saya fikirkan cara nak letak telur selain daripada menggunakan kain net buruk huduh kat tengah2 tu. So, idea saya ialah... dgn membuat gelung seperti spring di tengah batang bunga telur tersebut. Kalau tak faham, tgk gambar bunga telur tu posing kat bawah ni.



Selain daripada sebab 'menyampah' dgn kain net bunga telur, saya juga buat bunga ni untuk pastikan supaya tak begitu banyak rambu ramba yang berjuntai2 supaya dia boleh diguna semula oleh orang yang dapat tu. [Kalau dia nak guna la kan.]. Boleh buat hiasan atau kalau nak selit dalam pasu bunga hiasan kat umah, tak lah nampak contra sangat dengan warna blink2 segala bagai. Bunga ni adalah bunga poppy sepatutnya. Tapi bunga poppy ada 4 kelopak je. Jadi, saya memandai-mandai je la tambah kelopak supaya dia jadi bunga huru hara yang tak tau jenis apa dah. Padan ke mukanya. Hancho bunga telur.

Konsep dia macam ni... mula-mula, masa dia jadi bunge telur, batang dia spring-spring. Pastu. bila nak guna buat hiasan, bleh tarik spring tu kasi lurus dan boleh potong jika perlu. Pastu cucuk je la kat dalam span dalam pasu bunga.



Itu je la... Sapa nak tempah, bleh email saya... sebatang saya cas RM1.50. Hahahah...

3 comments:

  1. Ye ke awk? Ala segannya. Tapi tima kasih. Ilham tu Allah yg beri. :)

    ReplyDelete
  2. lawa nyer... satu bunga tu guna satu dawai ke? dawai saiz brpe?

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...