Iklan! Iklan! Sila Click!

30 June 2011

Baju Pengantin Saya


Sejahteralah ke atas kamu...

Memandangkan saya ada masa agak lama untuk buat persiapan perkahwinan sebelum ini... Maka saya beranikan diri untuk ambil risiko menempah baju pengantin sendiri. Tak mau sewa. Tak mau pinjam. Muktamad. Walaupun baju saya takde la cantik mana pun. Tapi seperti biasa, asalkan diri sendiri puas hati lantak ahhh orang lain nak kata tak cun pun. Yang pasti saya tak mintak duit derang pun.

Baju Akad Nikah.
Kain yang saya gunakan ni harganya murah je. Tak silap saya RM6 je semeter. Fabric dia macam kain towel. Tapi towel yg paling nipis dan ringan. Bulu-bulu dia tu warna silver kilat-kilat. Saya jadikan dress. Kain ni jarang, so saya gunakan kain satin utk jadikan dress labuh sampai ke kaki. Manik jahit sendiri, dgn labuci serta sulam tampal segala bagai.


Haaa... tgk ni.. Aku bergambar mcm drag queen. Muka plak macam mak hayam. Tapi gmbr ni je yg bleh nampak baju tu dengan jelas. Tak kisahlah. Yang penting aku ikhlas nak kongsi dengan korang. Manala tau ada sesape yg nak tempah baju nikah mereka juga. Bleh dpt idea jugak kan.




Baju Kenduri.
Oleh sebab saya tak bersanding, so lepas makan biadap beradab tu saya tukar je baju ni. Baju ni agak mahal juga bagi org-org yang susah mcm saya. Harga beliau RM49 semeter. Saya hanya beli 2 meter. Dan dress yang kat dalam tu adalah dress yang sama dengan yg saya pakai bersama baju nikah. Cuma semasa pakai baju nikah tu, tak nampak la dress silver tu. Pandaikan saya? Perasan nak mampuss... Baju ini kebaya yang hampir macam nak kebarung dan muka aku pun dah nak sama mcm mengkarung cuma mengkarung tak gemuk macam aku. Huuuwaaa... aku gemuk ni... mcmn??!!!






Walaupun terakhir tetapi tidak kurang pentingnya... Baju MenyambutHantu Menantu

Kain lace tu harganya kalau tak silap RM29 semeter X 3 meter dan satin hijau tu plak dalam RM9 semeter X 4 meter. Tudung tu saya sengaja pilih warna kuning, supaya tak tenggelam dalam warna hijau. Tujuan dia ialah utk neutralize kan skit kaler hijau tu supaya saya tak nampak mcm pokok pisang berbatang kembar [sebab gemuk].







Actually kalau sewa lagi senang. Tapi baju tu, tak dpt jadi hak milik la. Walaupun dah tak pakai, tapi best apa kalau dpt simpan baju pengantin. Baru le mcm dalam drama. Bila dah ada anak, bleh turunkan kat anak baju pengantin tu. Pastu anak plak tak berkenan langsung dgn baju pengantin tu tapi terpaksa terima sebab nak jaga hati, itu pun kalau dia pandai amik hati la kan.. Hahahah...


Tudung dan Veil pun saya beli. Veil tu nyaris dah ari tu saya nak terbeli alas dulang. Huhu. Sebab alas dulang dengan veil [dalam bahasa melayu dia ialah layah], sama je bentuk dia, cuma alas dulang tu saiz dia kecik. Kalau le saya terbeli alas dulang buat veil, habis le sampai mati le aku kena gelak dgn orang.

So, itu je la kisah tentang baju pengantin saya. Saje je nak kongsikan untuk pedoman adik-adik yang nak kawen nnt. Persiapan pengantin ni, kalau pandai dan rajin, boleh dijimatkan kosnya. Saya ni, selain nak jimatkan kos, saya jugak nak feel persiapan perkahwinan. Sebab saya duduk jauh daripada family, jadi sebelum berkahwin tu, saya rasa mcm saya tak buat apa-apa pun preparation utk majlis kawen saya. Oleh sebab saya dah gabr tu la yg saya buat2 sibuk tempah baju le, buat bunga telur hancho le and so ever....

Dahhh...

3 comments:

  1. hehe..lyd pun tempah jgk..hehe..btul2..sbnrnye tujuan buat tu dpt simpan..kalo sewa..mmg tgk kelip2 je la lpas pkai..bkn lg hak kite kn.. ;)

    ReplyDelete
  2. Haa.. faham pun ko. Sbb tu la akak bagi sokongan moral bila ko kata ko nak buat sendiri baju ko. Cuma ko lagi hebat la kan wani. Sbb ko jahit sendirik. Perghh...

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...