Iklan! Iklan! Sila Click!

23 May 2011

Tolonglah Jangan Gedik.

*Nota : Oleh sebab entry ini adalah entry mengutuk, maka saya menggunakan kata gantinama ‘aku’, baru la nampak brutal ‘makan budok’.

Korang bosan tak mcm aku bosan? Atau aku sorang je dalam dunia ni yang bosan dengan reality TV? *Kalo diikutkan, ada berlambak jenis reality TV. Bertanding memasak, buat kelakar, menari terkinja-kinja, menjahit, orang gemuk nak jadi kurus, nak pilih pasangan hidup dan ntah hapa ke pesen lagi, tp untuk entry ni kita fokus kepada pertandingan nyanyian je la ye. Sebab pertandingan nyanyian je yang paling kencang sekali dianjurkan oleh semua stesen TV yang ada kat Malaysia ni. Yang paling membanggakan... pertandingan ni diadakan untuk semua peringkat umur plak tuh. Daripada kanak-kanak, remaja dan warga emas pun ada. Haihh... Nekkk... Batu nisan dah memanggil-manggil, takkan masih nak tergedik-gedik lagi atas pentas.

Kenapa aku bosan? Huyohh,... Bestnya nak jawab soalan ni. Berbaldi-baldi rasanya idea aku nak mengutuk reality show ni. Bagi aku, reality TV ni sejak dari awal dulu sampai sekarang, tak ada kemajuan pun. Setiap tahun sama je kaedahnya.

1. Memula sekali, aku nak komen pasal konsep undian. Confirm nak pungut keuntungan je. Yang aku tak paham, orang-orang yang undi tu, rajinnya la. Kaya kot dierang ni. Bayar bil telefon untuk undi peserta reality TV? Duit dah tak tau nak buat apa la tu. Pastu kalo peserta yg ko undi tu menang, ko dapat apa? Dapat kongsi skit ke duit yang dierang menang tu? Atau kalo dierang menang anugerah, dia ajak ko kawen ke? Jgn mimpi la Sepiah. Takde dia nak ingat ko pun, even dia tak kenal ko langsung (kecuali kalo ko psycho huhu).

2. Kemudian tentang kejutan-kejutan yang balik-balik sama. Contohnya peserta yang dah terkeluar boleh dimasukkan semula dalam pertandingan. Sama ada dengan teknik undian atau dengan budi bicara pihak penerbit. Elehhhh... kononnnn... Kata je la nak nak kekalkan jumlah orang yang mengundi. Contoh kedua, kejutan membawa naik ahli keluarga dia sama ada mak, ayah atau anak naik ke pentas, pastu menangis la teresak-esak anak beranak tu kat atas pentas. Eii... Menyampahnya aku tengok. Apa benda yang sedih sangatnya? Bukan pergi berperang pun. Lagipun berpisah sebab ko sendiri yang pilih utk masuk pertandingan nyanyian tu. Takde sapesape pun paksa. Tetiba nak sedih-sedih mcm tu. Tak ada faedah sungguh.

3. Juri-juri professional plak, bukan semua pun berkelayakan. Ada tu karier dia sendiri pun tak menjadi dalam industry hiburan, tapi bila komen peserta gaya mcm penyanyi popular antarabangsa. Tapi takleh salahkan mereka juga, sebab kadang-kadang peserta-peserta tu pun tak perlu dikomen oleh professional pun takpe. Bukan ada bakat sangat pun. Bak kata Edry KRU, kebanyakan peserta reality TV hanya ada bakat karaoke, bukan bakat sebenar.

4. Menangis tersedu-sedan bila terkeluar... Ye la, tau la cita-cita kan... Tapi takyah la menangis seolah-olah seluruh keluarga mati terkena bom oleh tentera 15R43L. Perjalanan hidup panjang lagi. Tapi dah mcm berakhir kat situ je dunia dia. Kesian betul aku tengok anak-anak bangsa aku sendiri jadi begitu. Lemah sungguh jatidiri mereka ye? Kalaulah minat dan kesungguhan begitu diterjemahkan demi untuk menegakkan agama Islam... alangkah bagusnya.

5. Pilihan lagu plak... Peserta perempuan, paling sukaaaaa nyanyi lagu Alicia Keys yang bertajuk Fallin’ ataupun If I Ain’t Got You. Serius aku muak dengar lagu tu dinyanyikan oleh peserta-peserta reality TV. Bukan sedap pun, syok sendiri pulak tu.

Itu je la kot. Kesimpulannya aku bosan. Entry ni keluar pun sebab aku baru lepas tengok Mentor Separuh Akhir tadi. Tu pun sebab malas nak focus tgk TV. Penyudahnya, diri sendiri yang sakit hati. Huhu. Tapi takpe la.. Sekali sekala.

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...