Iklan! Iklan! Sila Click!

10 April 2011

Pentingkah Jenama Bagi Kamu?

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini....

Kalau nak tau, jenama yang paling saya anti sekali dalam hidup saya ialah Adidas dan Diadora. Terbaru, Paul Smith. Kalau untuk perfume plak CK. Sebabnya... jenama-jenama tersebut terlalu popular dan menyebabkan banyak produk-produk tiruan yang menggunakan jenama itu dikeluarkan. Memang saya sangat benci dgn produk tiruan. Bagi saya, saya lebih rela beli baju yang berjenama 'Hao Xiang' daripada membeli baju berjenama Adidas tiruan. Itu prinsip saya. Atau, saya lebih rela jika barangan yang saya beli itu langusng tak ada cap apa-apa. Lagi bagus. Dan oleh sebab jenama-jenama tersebut banyak sgt tiruan, bila saya tengok orang yang pakai produk asli berjenama yang sama, saya akan skeptical merasakan produk yang mereka pakai itu tetap tiruan.

Jika orang bertanya kepada saya.... "Adakah saya mementingkan jenama?", jawapan saya adalah 'Ya' dan 'Tidak'. Tengok jenis produk la. Kalau beli nasik lemak pun nak jenama Dolce and Gabbana, sampai mati la takkan dpt makan nasik lemak kan? Tak mungkin Dolce and Gabbana nak kuarkan nasik lemak. So, ada benda yang saya tak kisah dia tu berjenama ke tak. COntoh mcm slipar jepun. Takkan le nak beli jugak selipar jepun Burberry kan? Dah tentu kalo brand Burberry dah tak layak panggil selipar jepun kan? Dan takkan tergamak nak pakai selipor Burberry masuk jamban. Kehkeh...

Ok, saya bagi contoh di mana jenama itu penting.... Katakan saya nak beli jam tangan. Saya ada duit RM300. Saya diberi 3 pilihan... 1. Jam tangan Casio original berharga RM300. 2. Jam tangan Tag Heuer tiruan berharga RM250. 3. Jam tangan G-Mock berharga RM200. Jadi? Yang mana yang lebih logik untuk saya beli? Jam G-Mock memang lebih murah. Dan Tag Heuer tiruan juga lebih murah daripada Casio. Tapi saya akan lebih pentingkan jenama Casio walaupun namanya tidak sehebat Tag Heuer. Jadi, bagi saya,.... Di situ la pentingnya memilih jenama.

Saya bukan apa... Selalunya jika saya ingin membeli belah. COntohnya kalau saya nak beli baju. Kalau saya pegi kedai2 yang tak berjenama mcm yg jenama ntah apa-apa... harganya RM49.90. Pastu kalau saya pergi ke pasaraya, yang berjenama sederhana [contoh mcm Jeep, atau Nicole] bagi pakaian yang persis juga berharga RM49.90. Jadi, saya mesti akan lebih memilih yang di pasaraya tu kan? Tapi saya memang takkan beli baju yang serupa berjenama Guess yang berharga RM500 semata-mata mementingkan jenama.

Jadi, itu la pendapat saya tentang kepentingan jenama. Kalau nak pakai, pakai le yang original walaupun murah atau takde brand. Peace...

2 comments:

  1. well it depends dear....tp kalau bab winyak wangi mmg kena ori...klu tak bau hancing...mau bangla...hahaha...glasses pun kena ori sbb bahaya untuk mata bila kena sinar UV. Jam tangan...bag kena ori...klu tak mampu jgn mengader2 nak beli fake. tak mampu buat cara tak mampu.if u choose to have designer jeans...pun make sure ori...klu tak cutting ntah apa2... all these crap am saying...semua tentang keselesaan diri. klu ko tak kisah semua tu....pedulik haper orang kata...pakai aper ko nak pakai..bukannya duit diorang ekekeke

    ReplyDelete
  2. Ye betul Suzie. Aku mmg sependapat dgn ko.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...