Iklan! Iklan! Sila Click!

13 April 2011

Laman Sosial Punya Cite.

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini ye tuan puan...

Laman sosial yang paling aktif saya gunakan sekarang hanyalah Facebook[FB]. Saya ada akaun Friendster, MySpace, Twitter dan Tagged. Tapi tak berapa nak aktif, mungkin sebab saya takde tepon canggih yang bleh online 24/7 kot. Ermmmzz... biler le bleh beli henfon baru ni. Huhu.

Skrg ni, kalo kita perasan, orang asyik membangkitkan isu kesan-kesan buruk FB. Bercerai berai, jenayah cyber, menipu, gejala sosial, fitnah2 orang dll pastu minta diharamkan FB. Tu yang tak faham tu. FB tu tak bersalah pun sebab FB tu hanya seperti 'tool'. Dia duk diam2 buat keja dia je. Yang salah ialah orang-orang yang menyalahgunakan FB tu la. Derang ni kan... suka tau... bila ada masalah je, nak suruh haramkan 'tools'. Padahal kalau semua orang amanah serta jujur, dan tidak menyalahgunakan 'tools' tersebut, tak ada masalah pun yang akan timbul.

Kalo asyik nak menyalahkan 'tools' je, sampai bila pun tak maju kita ni. Dah tu, kereta yang banyak menyebabkan kematian sebab kemalangan tu.... Taknak plak diharamkan? Rokok yang memberi kesan buruk kepada masyarakat tu, tak plak diharamkan kat negara kita ni? Jadi, jgn ngade2 nak bagi cadangan untuk haramkan sesuatu 'tools' kalo yang salah ialah manusia sendiri.

FB ni pun, saya gunakan bukan untuk berkenalan atau cari kawan baru. Jangan harap saya nak approve friend request daripada orang yang saya rasa saya tak kenal. Lebih-lebih lagi yang letak nama samaran pelik-pelik seperti 'Orang Hulu', 'Kentang Bakar' kemudian gambar profil plak letak gmbr katun-katun le, gmbr resaksa le, maka jangan harap saya nak approve.

Jadi, orang-orang yang menggunakan FB, sila la guna dgn wajar. FB bleh bermanfaat kalau digunakan dengan betul. Seperti... err.. dapat jodoh.. kehkeh... [macam penah dgr je], buat bisnes, untuk plan gathering atau events dan banyak lagi manfaatnya.

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...