Skip to main content

Gubahan Hantaran Bertunang - Kain Pelikat


Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini....

Last entry tentang gubahan hantaran bertunang, saya ada selitkan satu gambar gubahan kain pelikat tapi saya tak ceritakan pun cara-cara nak buat kan? Sorry, sebab masa tu dah letih gila nak sambung cerita teknik menggubahnya.

Sekarang saya nak kongsikan, cara nak gubah hantaran kain pelikat yg saya buat tu. Mula-mula, bahan-bahannya kena la cukup. Macam biasa;
Gabus utk alas.
Gunting.
Benang.
Jarum peniti.
Kad board [jangan guna cupboard plak. Keras. Hahaha]. Kadboard ni kertas keras. Mcm kertas kotak tu. Senang citer, memang kertas kotak la.
Kain pelikat.
Rantai bentuk bunge2 yg berwarna ikut suka. [Bahan ni pon optional. Kalo nak letak, bleh je letak].

Cara-caranya :
1. Gabus mesti la dah siap balut dan letak renda yer.
2. Kadbod, gunting bentuk oval [bujur] utk dijadikan kelopak bunga sebanyak 8 keping. Kemudian, tekan-tekan kan kadbod yg digunting supaya bentuknya menjadi boleh lentur.
3. Mula balut kadbod dari tengah2 kain pelikat. Kemudian ikat dgn benang. Ada juga org ikat dgn getah gelang. Jadi ikut suka je la nak guna apa pun. Janji bahagia.
4. Biler dah ikat ke 8-8 kadbod tadi. Hiaslah menggunakan bunga, manik atau apa sahaja yang ada. Ikut kreativiti masing2. Maap berbanyak sebab saya kesuntukan masa nak ambil gmbr step by step tu.


Tips berkesan:
1. Kalau nak beli kain pelikat, tak payah beli yang banyak sangat warna dalam satu kain tu. Pilih yang seminimum yg boleh. Contoh kain pelikat yang saya beli ni, warnanya very lite purple dan ditambah dgn warna biru muda sikit. Sebab, jika warna dan corak terlampau banyak, nnt nak gubah jadi corak2 lagi, akan nampak crowded sangat. Dan takkan terserlahlah hasil seni kamu nanti.

2. Rantai bentuk bunge2 tu kalo nak beli jugak, bleh cari kat bahagian reben, atau manik-manik yang dijual secara meter tu. Kalo kain pelikat tu nak digubah jadi bentuk bunge, jangan plak amik manik yang berbentuk love plak. Kang tak sefahaman. Tapi kalo nak beli bentuk rama-rama boleh gak. Bunga sesuai dgn rama-rama.




3. Kadbod tu, masa gunting, buat la 4 bentuk kelopak yg kecik skit, dan 4 kelopak lagi lebih besar daripada yg 4 tu. Sbb, seni bagi saya, adalah ketidaksempurnaan. Biler sesuatu perkara itu perfect, maka bosan. Ada orang, terlampau mahukan kesempurnaan, nnt dia akan potong kadbod tu sama besar. Tapi percaya la.. mesti kurang menjadi.

Kalau ada manfaat entry saya ni, boleh la gunakan. Tapi kalau kamu rasa macam tiada manfaat untuk kamu, jangan pula membenci. Sbb memang ada org yg memerlukan rujukan tentang hal-hal begini. Next time kalau saya rajin, saya kongsikan pula gubahan tuala. Tapi rasanya mcm malas. Hahahah.

Comments

  1. Salam, saya nak tau mcm mana nak balut kad board tu dari tengah? Boleh explain dgn detail tak?

    ReplyDelete
  2. Salam Sya. Terima kasih sebab baca entry ni. Guna kadbod yang dah dipotong ikut bentuk kelopak tu... pastu balut kelopak kadbod tu satu demi satu. Balut guna tgh2 kain pelikat, pastu ikat dgn benang. Lepas tu amik kelopak kadbod yang kedua, ulang balik step yang pertama tadi. Jarak dia main agak2 je. Bunga warna purple yang kat tgh2 tu letak last skali bila semual kelopak bunga dah dibalut dan diejas kedudukan serta jaraknya. Harap penjelasan ini membantu. Kalau tak faham angkat tangan.

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w