Iklan! Iklan! Sila Click!

10 November 2010

Homemade Chocolate?


Sejahteralah ke atas kamu yang membawa blog ini....

Trend sekarang ni, adalah 'homemade chocolate'. Saya terfikir... Betul ke coklat tu adalah hasil yg dibuat sendiri di rumah? Betul2 homemade ke? Atau lebih sesuai dipanggil home-processed? Sbb kalo macam homemade muffin la contohnya... Mesti la... kita beli bahan-bahan mentah.. Tepung, gula, butter, bla, bla, bla... kita sukat... ayak tepung, campur semua, adun dan bakar kemudian... tadaaaa.... jadilah muffin. Yang dibuat di rumah. Kalau beli instant flour utk buat muffin, dah takleh la nak kata homemade. Dah jadi homebaked.

Tapi homemade coklat tu... mmg dibuat dari peringkat asas ke? Guna serbuk koko... masukkan gula berapa banyak, susu, butter, perisa? Atau... hanya cairkan coklat chips yg dibeli di kedai, kemudian masukkan dalam acuan yg berbagai bentuk?

Hahahaha... Itu pon nak query kan? Lantak je la nak panggil apa pon ye tak? Yang penting, coklat ni ader 6 jenis.. [Sila rujuk Wikipedia, Types Of Chocolates (Jenis-jenis coklat)].

1. Dark Chocolate - Ini adalah coklat feveret saya. Peratusan coklatnya tinggi, dan kurang susu. Hanya ditambah gula dan sedikit lemak. Biasanya dark chocolate ni selain utk dimakan begitu sahaja, orang selalu gunakan sebagai coklat masakan. Ermm.. No wonder la bila saya beli coklat masakan utk buat cookies, takkan sempat jadi cookies pon. Sbb saya dah ngap dulu coklat masakan. :D. Lagi satu, coklat ni, kalo lagi byk peratusan coklatnya... Lebih la mahalllllll... Padan la aku selalu bengkrap kalo beli coklat. Huhu... Contoh Dark Chocolate yang sangat sedap ialah Beryl's. Cadbury punyer Dark Choc, kureng skit la. Tapi masih bleh makan kalo terdesak [kalo dah gian sgt kot].



2. Milk Chocolate - Coklat susu. Kandungan coklatnya agak kurang, dan susunya yg banyak. Pertama kali diperkenalkan oleh Henry Nestle pada tahun 1800. Tgk nama founder[pencipta] nya pon dah bleh agak la product apa kan? Mestilah keluaran Nestle. Contohnya KitKat. Nyummm... KitKat Chunky sungguh memuaskan selera makan coklat saya. Milk chocolate yang paling fofular tentulah Cadbury kan? Sedap la juga. Dulu masa Beryl's belum fafuler, Cadbury la yg saya pulun. Cuma skrg bila makan milk chocolate, saya dah tak dpt tahan dgn manisnya. Rasa macam brain-freeze kalo makan. Sbb manis sgt. Nampak sgt i dah tua. Hehehe.

3. White Chocolate - Gabungan diantara susu, gula dan lelemak. Haah... Lagi la takde langsung unsur-unsur koko. That is really not my taste. Boringgggg...

4. Cocoa Powder - Serbuk koko yang dah ditambah dgn susu juga pemanis. Biasanya pon org gunakan utk masak atau buat minuman koko. Coklat jenis ni pun tinggi kandungan coklatnya.... Sudah pastilah rasanya yummy. [Kalau kat rumah, saya buat minuman koko, menggunakan cocoa powder ni lah. Dah lama tak minum Milo. Sbb manis sgt.]

5. Compound Chocolate - Campuran cocoa yg sedikit sahaja dgn lelemak sayuran yg banyak. Kat sesetengah negara, tak dibenarkan pon coklat jenis ni dipanggil 'coklat' sbb bukan coklat pon. Menipu je lebih. Dan white chocolate pon termasuk dalam kategori compound chocolate juga. Sebab tu la kalau kamu perasan, ader sesetengah coklat yang kamu makan, macam susah nak larut dan blend dgn liur kamu. Mana tak nya... Hanya lemak yg banyak. Dannnn... Coklat yang dikatakan 'homemade' tu kebiasaannya mmg guna compound chocolate. Sgt-sgt jarang org yg buat homemade chocolate tu nak gunakan solid coklat. Sebab mahal la kan, of course.


6. Raw Chocolate - Ni adalah coklat tulen yg tidak diproses dgn menambahkan bahan2 lain. Pure punyer. Tp jarang la nak jumpa coklat jenis ni kat sini. Biasanya negara pengeluar coklat je yg jual coklat jenis ni. Pastu org lain beli, utk prosesnya menjadi coklat komersil.


Coklat yg bleh menggemukkan sudah tentulah yg kurang kandungan cocoa dan banyak bahan tambahan lain seperti milk chocolate dan compound chocolate. Oleh itu... sila la makan dark chocolate yer. Tapi kalo makan skilo sehari dark choc, takkan la tak gemuk kan? Semua benda kalo diambil secara berlebihan, akan memudaratkan.

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...