Iklan! Iklan! Sila Click!

07 October 2010

Tak Sangka Ianya Buatan Malaysia

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini.....

Kerajaan asyik kempen suruh kita beli barangan buatan Malaysia. Tapi bukan semua orang kisah. Termasuk la diri saya sendiri. Sebab biasanya kita akan beli je apa-apa yang kita suka, tak kira buatan mana pun. Asalkan cantik @ berguna, dan mampu dibeli. Lagipun, kita sendiri pun kurang tau senarai produk-produk buatan Malaysia kan? Saya sebenarnya sedar tentang betapa pentingnya kita menyokong kempen ni. Memang sangat perlu bagi seluruh rakyat Malaysia untuk membeli barangan buatan tempatan. Supaya dapat mengurangkan pengaliran wang ke luar disamping dapat memperkukuhkan ekonomi negara.

Padahalnya, banyak jenama yang kita tak sangka itu adalah produk Malaysia. Mentang-mentang la jenama yang digunakan oleh produk tu macam ala-ala kebaratan dan berkualiti tinggi, sampai kita pun terlupa nak berbangga dengan jenama tu. Ok, kat sini saya senaraikan sebahagian barangan buatan Malaysia. Jenama Malaysia. Jangan salahkan saya kalau kamu tak cantik....

Kasut/Beg
1. Larrie
2. Alfio Raldo
3. NYC
4. Zang Toi [Popular dia ni kat antarabangsa]
5. R.P.G [Sungguh tak pernah dengar. Huhu.]
6. Princess
7. Dr. Cardin
8. Jukebox
9. Angelo Moda
10. Bill Keith
11. Paula Moda
12. Vern's
13. Decellini
14. Swiss Polo [Haaa... Bagus ni brand ni. Mcm Swiss Army]
15. Vincci
16. Vincci+

Perabot :
1. Goodnite [Tilam]
2. Dynamic
3. Dr. Spine
4. Galenzzi
5. Amara
6. Navinzi
7. Simewood


Telekomunikasi:
1. Celcom [Gunakanlah Celcom. Celcom best!]
2. MAXIS
3. TM
4. CSL [Telefon bimbit dan notebook]
5. e'Touch Mobile [Telefon bimbit dan notebook]
6. Ximax
7. X-Mobile
8. Pi Wimax [Broadband]
9. My Iman [Alat bantu mengajar]


Automotif:
1. Proton
2. Perodua
3. Gophers [GPS]

Penerbangan dan Perlancongan :
1. MAS

Department Store :
1. Giofiore [Handbag]
2. Jean Perry [Bedlinen] ~ Mahal tak hingat. Rupanya buatan Malaysia.
3. Novelle, Genova, Firenze [Bedlinen]
4. Park Avenue [Lady's Accecories]
5. F.Timber [Handbag]
6. John Master
7. D'Urban
8. Chester, Kazuko, Benden [Bedlinen]
9. Akemi, Favorita [Bedlinen]
10. Crocodile [Cap Boyer]
11. Simplicity
12. Padini
13. Seed
14. Rope
15. P & Co
16. PDI
12. Ada banyak lagi, tapi penat nak taip. Lagipun tak popular sgt. mcm tak penah dengar je. Heheh. Kejam..kejam...


Penjagaan Diri :
1. Gintell
2. Mayfair [Produk Spa]

Makanan Kesihatan :
1. Proviton [Sebijik macam Pharmaton. Tapi halal punyer]
2. Champs
3. Chewies
4. Uphamol
5. Naturelle
6. CNI

Pakaian Wanita :
1. Donna

Peralatan :
1. Colourland [Cat yg iklan dia ader kuman kat dinding cakap 'tak suka!, tak suka! tak suka! tu.]


Makanan :
1. Julie's
2. London Biscuits [Wp nama dia 'London' tp made in Malaysia tau]
3. Pasific West
4. Boh Teh
5. Mamee [Kalo ader sesaper yg nak boikot Yahudi, takmo makan Maggi, bleh le makan Mamee. Hehehe... Konon la boikot Maggi, pastu minum Milo.]
6. Beryl's [Ni la coklat favorite saya. Ketagih. Kalo sehari tak makan, boleh menggigil. :p *sbb nafsu serakah]
7. Crispy [Coklat]
8. Adabi


Ada banyak lagi. Tapi yang lain tu takyah senaraikan kat sini pun mesti kita boleh tau jugak tu jenama Malaysia. Sbb namanya pun agak keMalaysiaan. COntoh mcm Permata Hijrah, Jamu Mak Dara dan lain-lain. Senarai yang saya dapat ni saya ambil dari web KPDNKK. Ini pun berdasarkan senarai syarikat yang mengambil bahagian di dalam Ekspo Beli Barangan Malaysia 2010. Rasanya banyak lagi jenama yang tak mengambil bahagian. Tak silapnya... Sembonia, Carlo Rino dan Bonia juga product Malaysia. Kalo silap, sila betulkan.






Utk senarai penuh, boleh rujuk KPDNKK *Tapi file nya dlm format PDF. Agak lama nak loading.

8 comments:

  1. wah..bagus la info ni tapi barang Buatan Malaysia pun ada yang mahal tak hingat kan...

    ReplyDelete
  2. Mmg betul pun Yuna. Kasut Lewre mahal giler. Kalo lalu kat butik dia... Mak aii... Pun dah segan. Blum masuk lagi.

    ReplyDelete
  3. dlam lmn web KPDNKK, kat mana erk bleh cri senarai produk buatan malaysia...?? mcm serabut jer website tu

    ReplyDelete
  4. Haνing read this I thоught it was really enlightening.
    I аpprеciate you finding thе time and energy to put this infoгmatіon togеthеr.

    Ι onсe again fіnd myself spending a sіgnifіcant amount of time both rеаdіng and posting comments.
    But ѕο what, it was still wοrth іt!
    Here is my blog post ; http://flightsimulatortop.com

    ReplyDelete
  5. Every weekend i used to visit this web page, as
    i want enjoyment, since this this website conations truly nice funny information too.
    Here is my web site - business opportunities

    ReplyDelete
  6. Everyone loves what you guys are usually up too.
    This sort of clever work and coverage! Keep up the awesome works
    guys I've included you guys to my blogroll.
    Feel free to visit my site - home business

    ReplyDelete
  7. Thіs ѕite truly has аll оf thе infoгmation I wanted about
    this subject аnԁ didn't know who to ask.
    Here is my blog : workathomeandmakemoney.org

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...