Iklan! Iklan! Sila Click!

06 October 2010

Kenapa Rambut Gugur Begitu Banyak??

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini.....

Rambut. Kalau setiap kali disikat, akan gugur sampai sekilo tentu akan membuatkan fikiran kamu terganggu kan? Hancur luluh rasanya hati bila tengok rambut yang kita sayang dan kita jaga dengan penuh kasih sayang, akhirnya jatuh ke lantai secara beramai-ramai. Terutamanya bagi yang berambut panjang.... Tapi kenapa rambut selalu gugur banyak sangat ye?

Menurut teori saya.... Rambut panjang lebih banyak gugur kalau rambut itu kusut. Biasa dengar tak orang kata, "Senang kalau berambut pendek ni. Senang nak jaga. Rambut pun kurang gugur". Memang betul pun pendapat tu. Bukannya sebab akar rambut pendek lebih kuat daripada akar rambut panjang. Tapi sebab, bila berambut pendek, perjalanan sikat semasa menyisir rambut kita tu lebih singkat. Tambahan pula, rambut pendek selalunya tak kusut. Bagi yang berambut panjang, sikat tu perlu melalui perjalanan yang lebih jauh dan berliku-liku [rambut kusut]. Jadi bila dah kusut tu, sisiran rambut akan jadi tersekat-sekat kemudian mula la orang yang menyikat tu akan paksa sikat tu untuk sisir sampai ke hujung. Haaa... Waktu itu la rambut kamu akan banyak yang 'terbunuh' sebab tertarik secara paksa. [Macam cerita kisah mangsa perang plak . Huhu.]

Oleh itu, bagi mentidak-kusutkan rambut yang kusut tu, saya cadangkan kamu menggunakan Hair Vitamin Ellips.


[Yang kaler purple tu utk rambut yang diwarnakan. Yang berwarna pink untuk rawatan rambut rosak. Yang kaler hitam untuk rambut panjang bersinar [saya pakai yang ini] dan yang berwarna kuning pula untuk rambut... err... err... tak ingat dah.. Maybe untuk rambut sihat kot. Ntah le. Nnt kamu tengok la sendiri kat Watson atau Guardian yer. Mekasih.]

Produk ni saya tak jual ye. Saya hanya mencadangkan sahaja penggunaannya. Sebab saya rasa produk ni amat membantu mengelakkan kekusutan rambut. Secara tak langsung boleh mengelakkan kekusutan fikiran. [Fikiran kusut bila rambut selalu gugur, jadi bila dah kurang gugur, fikiran dah tak kusut].

Sebenarnya, rambut kita memang akan gugur setiap hari. Itu memang normal. Tapi hanya sebanyak yang sepatutnya sahaja. Kalau rambut tak gugur langsung tu la yang tak normal. Tapi lagi skali.... Kalau rambut gugur terlalu banyak, sampaikan setiap kali sikat rambut je, rambut yang melekat di sikat dah macam kulit kepala tertanggal itu maksudnya musibah la tu. Jadi, kena la buat sesuatu. Cuba elakkan kusut. Tengok masih gugur ke tak. Dan jika rambut tak kusut, tapi masih gugur banyak terlampau... sila la berjumpa dengan doktor yer.

16 comments:

  1. Hai... time kasih atas cadangan tue... tapi macam saya guna syampu dan perapi Jenama BAWANG... bagus jugak... dapat kurangkan masalah rambut gugur dan kelemumur...

    ReplyDelete
  2. Saya adalah terbaca satu artikel mengatakan selain faktor pemakanan...tidur pun penting untuk elakkan rambut gugur...anyway thks for suggestion sbb harga produk tak la mahal sangat kan...

    ReplyDelete
  3. Hazman : Kwn saya pun cakap syampu Bawang tu ok. Tapi saya tak penah pakai lagi. Thanks for sharing.

    Kisah sensasi : Betul tu. Saya setuju. Faktor pemakanan mmg paling penting utk elakkan rambut gugur. Product yg saya suggest ni lebih sesuai utk masalah rambut gugur peringkat awl kot. Yg dah kronik tu... aih... sila terpaksa la jumpa pakar kan? Thanks Kisah Sensasi for the comment.

    ReplyDelete
  4. Bagus la Lyd..rambut aku pun ada masalah keguguran. Nampaknya ko leh jadi pakar kecantikan lak la lepas ni :)

    ReplyDelete
  5. rambut kite pon gugur banyak...
    huhu..pening dah pikir mcm ne nak kurangkan gugur!
    thnks ye coz kongsi tips ni~

    ReplyDelete
  6. Dalam sebulan je rambut yg tebal dah jadi nipis..maybe sebab dia panjang kot..nk kasi potong pendek.bosannn..bila sikat je byk yg sangkut pd sikat

    ReplyDelete
  7. Ѕροt on with this write-up, I abѕolutely
    think this amazing site neеds a greаt
    dеal morе аttention. I'll probably be back again to read through more, thanks for the information!

    Have a look at my page: anal bleeding
    My web-site ... shrink hemorrhoids

    ReplyDelete
  8. Hеllo to all, hoω is the whole thing, I think every one is gеtting mοre frоm this site, and your views aгe good
    for new users.

    my web page: hemorrhoids treatment
    Feel free to visit my web site : hemorrhoids treatment

    ReplyDelete
  9. I ωant tο to thanκ you for thiѕ wondeгful
    read!! I certаinly enjоyеd еvеry bit οf it.
    I have yоu bookmarked to loοκ at new
    things уou poѕt…

    Also visit my wеbѕite - hemorrhoids and exercise
    Here is my weblog : how to i get rid of hemorrhoids

    ReplyDelete
  10. Keep οn writing, great job!

    Feel freе tο suгf to my web pagе; famous chat websites
    Here is my webpage :: chat websites

    ReplyDelete
  11. I wаs wondering іf you ever cοnsidеred сhanging the structuгe
    of your site? Its very wеll written; I love what уοuve gоt to sаy.
    But mаybe уou cоuld a little
    moгe in the way оf cоntеnt so peoplе could connect ωith
    it bettеr. Youve gοt an awful lοt of
    text for оnly haѵіng 1 ог two pictureѕ.
    Maybe you could sρace it out better?

    Also ѵisіt my ρage: rectal cancer
    Also visit my site ... hemorrhoids treatment

    ReplyDelete
  12. I thinκ the aԁmin of thiѕ website іs in fact worκіng hагd in fаvoг οf
    his ωeb site, sіnce hеre eveгy stuff is qualіty baseԁ data.


    Here is my blog post best payday loans

    ReplyDelete
  13. This pіece of writing provides clear idea
    іn fаvor of the new visitors of blogging,
    that rеally hoω to ԁo blogging.


    my homepage payday loans

    ReplyDelete
  14. This website ωas... hoω ԁo you
    say it? Relevant!! Finally I hаvе fоund sοmething
    that helped me. Thanκ уou!

    my blog :: payday loans

    ReplyDelete
  15. I was veгy pleased to uncover this website. Ӏ wanted
    tо thank you foг oneѕ timе ԁue to this fantastiс reaԁ!
    ! І dеfinitely lovеԁ evеry
    bit of it аnd I have you book marκed to
    sеe nеw ѕtuff in your website.


    My web ρagе - payday loans

    ReplyDelete
  16. dulu saya pakai mask rambut.. tapi sekarang sudah ubah.. ambil suplemen tambahan.. kelemumur berkurang, tiada lagi rambut bercabang.. rambut gugur pun berkurang suda

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...