Iklan! Iklan! Sila Click!

16 August 2010

Versi Lebuhraya : Perkara Yang Teringin Saya Lakukan....

... ialah, memandu secara zig-zag di jalanraya yang diletakkan 'road cones' pada sebahagian lane seperti ini....

Dalam gambar ni road cones tu disusun rapat-rapat. Tapi kalo nak tengok susunan yang ngam-ngam utk buat laluan zig-zag, sila la lalu di Lebuhraya Pantai Timur [LPT]. Confirm ada punyer.

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini.....

Entry ini bukan utk meng'condemn' sesape. Cuma nak share pendapat yg dangkal aje. Kuheh2. Rasa saya, setiap kali saya balik kampung [ke Kuantan, Pahang] dengan melalui LPT, tak pernah jalanrayanya lancar tanpa ada sebahagian lane 'ditutup' untuk kerja-kerja penyelenggaraan. Mesti ader. Saya cuma tak faham. Dierang ni gunakan bitumin Cap Hayam ke, sampai perlu turap kerap sangat?

Memang la penyelenggaraan tu penting. Saya faham la tu. Tapi kalo setiap kali balik kampung, terpaksa guna satu lane je sebanyak 6 kali, mana tahan wooooo.... Kalo bukan waktu banyak keta, boleh la dimaafkan. Sbb takder efek apa-apa pon biler sebelah lane ditutup. Tapi kalo hari Ahad, kenderaan sungguh byk menggunakan lebuhraya tersebut, haaihhhh.... menderita jugak perasaan saya. Jammed mcm ader bazar Ramadhan je kat kiri kanan jalan tu.

Yang penting, tol kena bayar sama gak. Takder pon diskaun. At least, kalo bagi diskaun untuk tol 30% pun, baik jugak. Kekekeke. Tak adil sungguh untuk pengguna-pengguna lebuhraya, yang bayar tol penuh, tapi tak dapat guna jalanraya dgn lancar. [Pak Najib, jgn marah yer... saya bagi cedangan jek... huhu. Kita sekampung kan? kan? ].

Then biler perayaan. Selalu sesak giler biler nak bayar tol. Tah hapa2. Tension tau tak kalo jammed masa nak balik kampung???!!! Sebab kampung dah la jauh. Nak drive lama. Pastu jammed lagi. Cuba la time2 raya ni, tol tu dimansuhkan terus. Buka je laluan kat tol tu. Takyah bayar. Kannnnn senang?? Kerajaan ni... takkan la dgn rakyat jelata pon nak berkira ye tak? Sekali-sekala, bagi la free. Mcm tahun lepas, ader laluan tol percuma di LPT. Tapi agak kurang ikhlas, sebab yang dapat percuma hanya pada tarikh2 tertentu dan pada waktu-waktu tertentu je. Kalo tak silap, selepas jam 12tgh malam hingga jam 5 pagi. [Tentang waktu ni saya kurang pasti skit. Sbb dah lupa].

Dan bila memandu di musim perayaan.... Berita yang paling sensasi dan dapat menandingi kekerapan berita buang bayi ialah, berita kemalangan. Huuuu.... Saya takut betul dgn attitude memandu rakyat Malaysia ni. Dia main bawakkkkkkk je, tak kira le kiri kanan depan belakang ader kenderaan lain ke tak, janji dia sorang dapat lalu. Takder nak fikir dah keselamatan org2 sekeliling. Asalkan dia dpt mencilok keta-keta lain dan dalam hati bercambah perasaan bangga kononnya dia la pemandu yang paling cekap kat Malaysia dan tak mungkin akan accident sampai biler2. Bang.... Ni nasihat dari org yang penah terbabas.... "Nasib tak selalunya baik... Mungkin kecekapan ko dah 100%, tapi in case kalo keta tu tetiba je loose control sebab masalah brake atau tayar, skill ko yg hundred percent tu dah tak guna bang. Cayo la cakap den."

Saya takder cadangan utk mengurangkan kemalangan. Cuma pesan Kak Bedah kepada adik-adik Kak Bedah di luar sana, masa memandu tu.... "biar lambat asalkan sampai [ke umah]." Jangan "biar cepat, asalkan sampai [ke hospital]." atau yang lagi tak bertapis, jangan "biar cepat, asalkan sampai [ke alam barzakh]". Kehkeh..... Kemalangan akan boleh dielakkan kalo kita sama-sama tak pentingkan diri sendiri. Dan last but not least, JANGAN POTONG BARISAN, kerana sikap suka memotong barisan itu adalah seperti syaitan.

3 comments:

  1. macam ikut perasaan aje entry ko kali ni..
    sabar2 raya lambat lagi.. :)

    ReplyDelete
  2. Hahaha.... Emosi skit. Sbb smlm balik KL jammed kat Karak. Gerak dari Ktn kul 8.30 mlm, smpai umah kul 1.30pg. Hinss..

    ReplyDelete
  3. patut la pon emo..hah lg satu aku baca perenggan akhir ko nye post ni dah mcm tgk iklan jln raya di tv lak hihii..

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...