Skip to main content

Perbualan Serius...

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...

Sebelum balik semula ke KL ari tu, saya sempat berpesan kepada mak saya.... Dgn muka Papa Smurfs yang paling serius, saya cakap kat mak saya "Mak... orang ader hal skit nak bincang ni...."
Mak saya dah cuak sket. Mesti dalam hati dia ingat "Haaa...Dia ni mesti nak bincang pasal ader org nak dtg meminang dia ni... heh..heh... finally dpt jugak aku lepas tangan daripada kena jaga dia..." [sambil urut dagu dan tersenyum sket je.].
Saya sambung ayat saya "Nanti, bila org dah balik KL, kalo buah-buah manggis dengan rambutan ni dah masak, mak tolong bagitau sket kat pokok-pokok tu, suh dierang tunggu orang balik dulu. Jgn bagi masak semua. Kang org tak sempat nak makan."
Mak saya dgn muka malas nak layannya... jawab "Haaa... Ye la.. Nanti mak bgtau dierang suh tunggu awk balik baru bleh masak semua." Dalam hati mak saya mesti dia kata "cacat betul anak aku ni".


Salah satu kemajuan yang semakin bertambah di rumah saya di kampung [Kuala Kenau, Sg Lembing] ialah, kat laman umah kami dah ada pokok manggis. Heheh... Bukan pokok je semata-mata tau... Pokok yang dah berbuah untuk pertama kalinya pada tahun ini. Cuma masa saya balik kg baru-baru ni, buah tu belum masak lagi. Bangga betul saya rasa. Finally ader jugak pokok manggis sendiri walaupun bukan saya yang tanam. [Saya ni tangan panas. Tanam kacang hijau pun, bleh mati. Bela pokok 'Buluh Bertuah' atau 'Lucky Bamboo' yg senang nak jaga tu pon bleh mati. Bela cactus pon sama, rotten dgn mudahnya. Hehehe. ]Tp itu lah. Walaupun saya tak tanam pokok manggis tu, saya tumpang bangga sebab saya takyah beli kat kedai buah yg jual buah manggis dgn mahalnya.

Haaa....nampak ni? bleh amik gmbr dgn begitu senang. Sbb pokok ni tak tinggi pon. Anak buah saya yg umor 4 tahun pon bleh petik je buah manggis ni tanpa perlu didukung.




Dan lagi, kat laman umah saya, ader 4 ekor pokok rambutan. 3 ekor pokok rambutan kaler kuning, dan sekor je pokok rambutan kaler merah. Yang kaler merah tu saya paling suka. Sbb rambutan tu bertaraf antarabangsa. Elegent. Dan tasteful. Rambutan ni, yang paling best makan ialah lepas petik dari pokok, terus makan. Sbb bau dia sungguh harum. Berbau segar. Nak lagi best, kalo panjat pokok, pastu buang kulit ke bawah pokok. Kdg-kdg mendengkikan kuceng. Baling kulit rambutan kat badan kucing yg tgh lalu bawah pokok, pastu gelihati tgk rupa kucing yg terperanjat sebab badan dia mcm terkena rencatan letrik. Hehehe.. Cute. Kemudian, kena marah dgn mak sebab dah sepahkan kulit rambutan tak sapu balik.

Ni plak gambar buah rambutan yang juga masih belum masak...



Dan juga ada sebuah pokok durian. Dulu ader 3 buah. Tapi 2 buah lagi tu dan meninggal dunia sbb kena makan dek anai-anai. Buah durian ni je yg dah mula gugur. Durian ni isinya kuning dan sangat tebal. Maka, rasanya sangat pekat. Saya kurang suka skit. Sbb muak. Makan satu je dah kenyang. Huhu... *Mutu gambar sangatlah takleh blah, sbb saya hanya guna camera handphone Sony Ericsson dgn 2.0 MegaPixel sajer. huhu... [Tungguuu ahhh... Nanti aku beli SE Satio... Aku hambik gambar semua kambeng-kambeng kat kampung aku.*Ceh, takder kena-mengena.]

Comments

  1. ha'hah manggis nnt leh bw ke kl skit bg aku..tak yah kirim ko belikan lg...

    ReplyDelete
  2. oi oi BM dpt gred apa ha? sejak bila penjodoh bilangan utk pokok ialah 'ekor'? sabor jelah. hehe. pokok rambutan kat umah mak aku pun dah berbuah. manis jer, macam aku.

    ReplyDelete
  3. Haaa? Ye ke? Hehehe... BM aku dpt 'speck mata' je dulu. Erm..sama la... rambutan aku manis mcm aku. *walaupon bukan aku yg tanam.

    ReplyDelete
  4. huhu...x bwk balik pun durian kuning utk aku

    ReplyDelete
  5. sedap ni buah ni bila masak..
    best dapat makan buah fresh2 dari pokok..hehehe..
    Pokok Manggis Depan Rumah

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w