Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ku itewww...
Semalam, memandangkan nafsu serakah saya dah semakin menjadi-jadi [untuk makan! makan! dan makan!], saya decided utk masak nasik lemak. Nasik lemak memang favorite saya. Tak caya tanya kat mak saya. Mesti beliau akan jawab "ntah la.. rasanya dia ni macam semua benda je dia suka makan, kecuali ikan keli, itik, ikan patin bla..bla..bla.."
Bangun agak awal. Pegi Metamorphosis, 'Pasaraya Halal Anda' kat Pantai Dalam. Beli bahan-bahan yang berkenaan seperti santan[santan kotak je sudah], ikan iblis, kacam tanah, daun pondan, halia, dan timun laut. [Melampau. Hahahahaha.]. Bahan-bahan lain mcm dah ader, sambil-sambil tu, sempat plak beli 2 buku hasil tulisan Abdul Jalil Ali yang bertajuk, Teh Tarik Kurang Manis dan Kopi O Tanpa Gula. Ceh... Nampak sangat saya ni dah masuk kategori veteran, sbb Pakcik Abdul Jalil ni adalah columnis utk majalah MIDI[Majalah utk wanita 40-an ke atas..koh.koh..batukkkkk..uhukk..uhukkk] dan buku-buku yang saya beli tu adalah kompilasi artikel yang beliau tulis dalam majalah tersebut. Keh..keh...
Ok... Berbalik kepada topik nasik lemak tadi... Selepas dah prong-prang-preng-tung-tang-sprong-preng [ni bahasa scientific yang hanya saya dan Zila sahaja faham], maka siap pon nasik lemak yang dinanti-nantikan oleh tali perut saya.
Taraaaa.....
Suap dalam molot, kunyah-kunyah 27 kali, dan telan. Tak cukup sambal, buleh sudukan lagi ke dalam pinggan. Wahh..... Bahagia hidup.... Dan untuk pengetahuan umum... Saya hanya masak nasiknya sebanyak 1 cawan sahaja. [Sbb banyak tu je beras yang ader kat umah. Kehkeh... *Beras tak bleh beli byk2 nnt berkutu [mak saya panggil bubuk]]. Walaupon nasiknya sudah habis, tapi sambal, ikan iblis dan kacam goreng [yang dah terlebih goreng tu] masih ada lagi. Dan untuk pengetahuan umum sekali lagi, 'horsemate' saya tak balik last weekend, sbb dia ader 'hal'. Mwahahaha. Maka, makan la saya sensorang.
Pasni, saya nak try buat Apple Crumble plak. Sebab saya suka makan apple crumble, walaupun manis tak hengat dan menggunakan banyak gula lalu secara tak langsung akan menderhaka pada saranan pemerintah supaya kurangkan gula dlm makanan. Kekekeke. Hidup mesti melawan. Kalo tak melawan, tak rawkssss.... yeah!
*Kacam gorem tu memang terlebih goreng, tu pasal le warna mereka mcm nak hitam dah. Sbb sambil goreng, sambil basuh pinggan. Kehkeh.. Oleh itu... oppss... terlebih sudaaaa!!!
Semalam, memandangkan nafsu serakah saya dah semakin menjadi-jadi [untuk makan! makan! dan makan!], saya decided utk masak nasik lemak. Nasik lemak memang favorite saya. Tak caya tanya kat mak saya. Mesti beliau akan jawab "ntah la.. rasanya dia ni macam semua benda je dia suka makan, kecuali ikan keli, itik, ikan patin bla..bla..bla.."
Bangun agak awal. Pegi Metamorphosis, 'Pasaraya Halal Anda' kat Pantai Dalam. Beli bahan-bahan yang berkenaan seperti santan[santan kotak je sudah], ikan iblis, kacam tanah, daun pondan, halia, dan timun laut. [Melampau. Hahahahaha.]. Bahan-bahan lain mcm dah ader, sambil-sambil tu, sempat plak beli 2 buku hasil tulisan Abdul Jalil Ali yang bertajuk, Teh Tarik Kurang Manis dan Kopi O Tanpa Gula. Ceh... Nampak sangat saya ni dah masuk kategori veteran, sbb Pakcik Abdul Jalil ni adalah columnis utk majalah MIDI[Majalah utk wanita 40-an ke atas..koh.koh..batukkkkk..uhukk..uhukkk] dan buku-buku yang saya beli tu adalah kompilasi artikel yang beliau tulis dalam majalah tersebut. Keh..keh...
Ok... Berbalik kepada topik nasik lemak tadi... Selepas dah prong-prang-preng-tung-tang-sprong-preng [ni bahasa scientific yang hanya saya dan Zila sahaja faham], maka siap pon nasik lemak yang dinanti-nantikan oleh tali perut saya.
Taraaaa.....
Suap dalam molot, kunyah-kunyah 27 kali, dan telan. Tak cukup sambal, buleh sudukan lagi ke dalam pinggan. Wahh..... Bahagia hidup.... Dan untuk pengetahuan umum... Saya hanya masak nasiknya sebanyak 1 cawan sahaja. [Sbb banyak tu je beras yang ader kat umah. Kehkeh... *Beras tak bleh beli byk2 nnt berkutu [mak saya panggil bubuk]]. Walaupon nasiknya sudah habis, tapi sambal, ikan iblis dan kacam goreng [yang dah terlebih goreng tu] masih ada lagi. Dan untuk pengetahuan umum sekali lagi, 'horsemate' saya tak balik last weekend, sbb dia ader 'hal'. Mwahahaha. Maka, makan la saya sensorang.
Pasni, saya nak try buat Apple Crumble plak. Sebab saya suka makan apple crumble, walaupun manis tak hengat dan menggunakan banyak gula lalu secara tak langsung akan menderhaka pada saranan pemerintah supaya kurangkan gula dlm makanan. Kekekeke. Hidup mesti melawan. Kalo tak melawan, tak rawkssss.... yeah!
*Kacam gorem tu memang terlebih goreng, tu pasal le warna mereka mcm nak hitam dah. Sbb sambil goreng, sambil basuh pinggan. Kehkeh.. Oleh itu... oppss... terlebih sudaaaa!!!
kekeke macam anak buah aku jer sebut 'sambal sotom'.
ReplyDelete