Iklan! Iklan! Sila Click!

01 June 2010

Traffic Reports 2

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini....

Dulu, masa saya masih duk kat kg dengan mak abah, abah selalu buka cerita pasal macam-macam. Satu citer dia yang saya ingat ialah tentang Orang Asli dan Polis Trafik. Mungkin ader yang dah biasa dengar citer ni. Tapi mungkin jugak yang belum penah dgr. So, saya citerkan utk org-org yang blum penah dgr.

Ceritanya begini;

Pada suatu hari, ada 2 orang sahabat baik dari kaum Orang Asli nak pegi ke bandar. Nak naik moto. [Merempit]. 2-2 orang ni takder lesen. Tapi oleh sebab dah meronta-ronta sangat nak pegi ke bandar, dierang ni gamble je la. Pastu yang bawak moto tu pesan le kat kawan dia yang dok belakang tu, "nanti kalao ada pulis terapik, kashi tau shama shaya". Dan kawan dia tu pun angguk je la, tanda setuju.

So, dierang pon mula la merempit dgn takder lesen tu. Tgh syok-syok layan perasaan merempit, tetiba orang asli yang belakang tu ckp "Terapit! Terapit!", member yang bawak moto tu apalagi, terkejut la sebab takut polis trafik kejar, dia pun bantai bawak laju lagi la... Pastu kawan dia yang belakang tu makin kuat plak jerit "Terapit! Terapit! Terapit", ish... takleh jadi ni... Yang bawak moto tu makin le kecut perut, bawak laju lagi.

Last-last lepas kena hempuk kepala dia dgn helmet, memaksa mamat yg bawak moto tu berentikan moto dia. Pastu dia tanya, kenapa pukul shaya?? Pastu kawan dia yang dok belakang tu tunjuk kaki dia yg dah luka parah "Kaki shaya terapit* la".

Kekekeke.... Walaupun tak logik citer ni [sbb kalo kaki terkepit kat tayar, dah tentu la org yang bwk moto tu dpt rasa moto dia ader sumthing wrong kan?] Tapi walaupon tak logik, saya mesti akan gelak jugak kalo abah saya citer, sebab terhibur dgn effort dia utk buat saya gelak. Haa.. Korang apa lagi? Gelak la woii... Effort saya utk buat korang gelak ni. Hahahahah....

*Maksud perkataan dlm bahasa Orang Asli;-
~ shaya = saya
~ shama = sama
~ kashi tau = kasi tau
~ terapit = terkepit/tersepit

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...