Iklan! Iklan! Sila Click!

04 June 2010

Si Khin.... Zir

Sejahteralah! Ke atas kamu yang membaca blog ini.....


Kenapa umat Islam tidak boleh makan 'cik si khin' a.k.a babi? Kenapa babi itu binatang yang haram dimakan oleh umat Islam? Mcm sama kan maksud soklan2 ni? Tadi, awal-awal pagi buka email ofis, saya dpt satu email dari kwn saya, [email forward], iaitu scanned image surat dari Jabatan Agama Islam Negara Fiji, yang mengatakan ada beberapa produk cereal keluaran Kellogg's mengandungi si khin. Tp jgn risau, cornflakes Kellogg's tak termasuk dlm senarai tu. SO, bleh lagi la bedal kalo nak. wiwiwiwi...[bunyi robot gelak miang].


Bila dah baca email tu, saya mula terfikir... apa ler derang ni... Suka sungguh letak binatang haram tu dlm makanan lain. Mcm takder bahan lain yg bleh letak. Saya sungguh penasaran.[perkataan yg baru diajar semalam, by en StormPong]. Kalo Indonesia kuarkan filem 'Ada Apa Dengan Cinta?', saya nak kuarkan jugak artikel 'Ada Apa Dengan Babi?'. Ye la... Pdhalnya mknn yang biasanya kita dgr 'ada mengandungi babi' tu kadang2 mcm takder kaitan pon nak letak babi. Contoh macam 'Kelloggs Rice Krispies Treat Cereals'. Mcm bijiran sarapan je. Tapi sajer gedik nak letak gak si khin. Maka makin menjadi-jadi la tak faham saya.


Bagus sangat ke babi tu? Berfaedah betul ke en Khin tu? Tak boleh hidup ke pengeluar-pengeluar makanan yang suka letak babi dalam makanan yang dierang keluarkan tu kalo tidak masukkan babi? Pernah dulu, masa di cawangan ofis lama, sorang senior saya [En Fais] di ofis tu citer pasal babi kepada saya. Sbb dia ni study kat UPM masa tu. Dulu, kursus2 yang ada kat UPM kebanyakannya mmg menjurus tentang bidang2 pertanian. Kebanyakan bidang kat UPM lebih menghala ke menternak lembu kambing, ternak ikan, membuat batas, bercucuk tanam dan lain2 yg sewaktu dgn mereka.[ex-student UPM zaman dulu yg belajar berkebun tu mesti bengang sbb skrg nak belajar berkebun, takyah susah2 masuk U, main kat Facebook je dah expert berkebun... kekeke.. ampun... gurau je.]. Menurut En Fais, masa dia praktikal dulu, dia kena buat praktikal memantau kandang babi. Kena jaga babi. Dan dia kata... Babi ni, semua organ yang ada kat badannya adalah berguna, kecuali gigi dan kuku je yg takder pekdah. Saya mmg nak citer satu demi satu. Tapi entry ni, akan jadi sangat panjang. Tapi takper la.. Nak jugak citer panjang2. Bior berpinar biji mata kamu semua baca artikel ni. Wiwiwiwiwi lagi skali.

Kegunaan-kegunaan Cik Si Khin

Babi ni, daging nya dah tentu la utk dimakan[oleh orang-orang yang ingkar sahaja ye].

Kulit dia plak kaya dengan kolagen yg biasanya orang buat kosmetik dan digunakan sebagai stimulasi pembekuan darah semasa proses pembedahan. Lagi satu, kulit babi biasa digunakan utk buat gelatin, tak kira ler gelatin utk buat kapsul ke, atau gula2 ke.

Pastu, usus kecik babi plak berguna utk hasilkan Heparin. Heparin ni sejenis ubat yg digunakan utk mengelakkan darah drpd membeku dan bergumpal dgn cepat. Heparin dalam badan manusia dihasilkan daripada hati dan paru-paru. So, kalo sesaper yg kurang Heparin dlm badan dia tu, kena la amik Heparin tambahan. Haaa... dari saper lagi kan? Mesti la dr cik Si Khin.

Manakala usus besar babi, bleh digunakan untuk buat sarung sosej. Kan kalo dlm TV kita tgk sosej kat negara barat mcm panjang2 pastu gemuk2 dan bersambung antara satu dgn lain. Nampak mcm belon warna warni yang kat pasar malam buat bentuk2 arnab, bentuk pedang tu... Tau ke tak tau ni?? Buat2 tau la yer.

Jantung babi boleh digunakan utk menggantikan jantung manusia yg gagal berfungsi. Tapi kaedah ni rasa nya tak popular sangat kot. Tapi still la jugak ader kegunaannya jantung babi ni kan? Sbb jantung babi adalah paling persis dgn jantung manusia. Dan pernah saya tgk dlm National Geographic, anatomi babi adalah paling mirip dgn anatomi manusia. Dlm rancangan tu, seorang profesor dari IPB (lupa namanya) telah meneliti struktur DNA babi. Sesuatu yang mengejutkan ternyata, struktur gen babi itu mirip dengan struktur gen manusia. Jadi dapat dikatakan gen babi = gen manusia, jadi kalo kita makan daging babi, seolah-olah macam kita memakan daging manusia (=kanibal), na’udzubillah. *Ini pendapat personal orang tu.

Dan dalam badan babi, confirm ada byk lemak. Lemak2 ni plak dierang proses supaya jadi minyak dan minyak ni dinamakan 'LARD'. Lard ni biasanya ader jugak letak dlm perfume oil, dlm makanan pon ader byk jugak. Tak silap saya, lard ni orang suka letak dalam makanan sbg penstabil makanan. COntohnya mcm coklat. Kalo mengikutkan cuaca, ader negara yang sejuk, ader negara yang panas. Kalo coklat tu tak letak penstabil, coklat tu bleh jadi tersangat cair, dan kalo beku plak, bleh jadi tersangat keras. So, letak le lard ni utk balancekan pembekuan dan pencairan coklat tu. Tu satu contoh la. Penstabil ader mcm2. Ader gak yg dibuat dari tumbuhan. So, jgn risau sgt. Cuma perlu waspada. :) *Penstabil ni dlm bahasa omputih dipanggil 'Emulsifier'.

Perut atau lambung babi pula mengandungi protein dan enzim yg menghasilkan ubat utk membantu pencernaan.

Darah babi plak digunakan utk membuat asid amino. Ader la teknik2 nyer yang membolehkan dierang proses darah babi, kemudian... ching! Jadila asid amino.

Pankreas babi menghasilkan insulin. Insulin ni ubat utk mengawal penghasilan gula pada tubuh. Jadi, dgr je gula, confirm le ni obat utk org yg ader diebetes. Atau pon dlm bahasa tak senonohnya dipanggil 'kencing manis'.

Malas nak citer semua bleh tak? Penat nak taip. Nasib baik le blog ni bleh taip kat PC/Notebook. Kalo kena taip kat henfon, dah tentu aku tak buat blog ni. Patah jari nak taip guna keypad kecik nak meninggal tu dgn artikel yg panjang nak meninggal ni. Huhh.. Phewws..

Ok... yang kat atas ni semua kebaikan babi... Orang-orang yang melantak babi sebagai feveret food dierang, mmg memanfaatkan seluruh tubuh babi ni dari hujung muncung babi sampai le ke ekor berpintal babi tu.

Tapi walau byk canner pun fekdahnya babi ni, mesti la byk jugak keburukan dia kan? Kalo tidak, takkan la Allah melarang umat manusia daripada memakan babi. Ayat larangan tu bleh baca dlm Al-Quran, Surah Al-Baqarah Ayat ke 173 yang bermaksud
"Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan kpd kamu memakan bangkai, darah, daging babi, dan binatang-binatang yang disembelih bukan kerana Allah [utk penyembahan kepada berhala], maka sesiapa terpaksa memakannya [kerana darurat] sedangkan ia tidak menginginnya dan tidak pula melampau batas, maka tidaklah dia berdosa. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang"
2:173

[Ayat-ayat lain yang menerangkan larangan memakan babi adalah : 5:3, 6:145, 16:115]

Dah abih citer pasal kebaikan babi, nak citer plak pasal keburukan dia.
Kalo nak tau, babi mempunyai sistem ketahanan badan yang paling tinggi berbanding haiwan-haiwan lain dan juga manusia. Sbb nyer, makhluk haram ni pengotor. Babi makan semua benda. Semua tu maksudnya... SEMUA. Semua yang ada di depan mata. Kalo perut dia dah penuh, dia muntahkan balik, then dia lapar, dan takder makanan, dia bleh makan semula muntah dia. Babi makan bangkai, benda-benda kotor, najis, tak kira la najis saper pon termasuk najis dia sendiri. Tanah pun dia makan tau. Bygkan kalo manusia yang makan benda2 kotor tu semua. Dah tentu bleh bwk mati ye tak? Sbb bacteria yg ader dlm najis [E-Coli] kan bahaya. Tu kuman taun kan? Tapi babi ni betapa kuatnya sistem imun dia... tuhan je yang tau. Segala macam benda dia bleh makan pon tapi idop lagi dia. Tapi kalo bagi makan bom jangka, lepas dia telan, ko letupkan... mesti la meletup gak babi tu. Hehehe.. Takkan la dia kebal plak kan? Hehehe...



Pastu tabiat babi ni buruk. Gelojoh. Kalo makan mmg gelojoh. Makan laju2. Dan pemalas plak tu. Fitrah haiwan, untuk mengawan, biasanya yang jantan akan bertarung utk merebut yang betina, kemudian yang menang tu baru la berjaya mengawan dgn gadis pujaan dia tu. Tapi babi bukan macam tu. Kalo letak sekor babi betina dan 2 ekor babi jantan dlm satu kandang, hasilnya nanti bleh tgk yg jantan 2 ekor tu... takder nak gaduh2, tapi akan share mengawan dgn yg betina tu. Lepas dah abih dgn yg betina, yg jantan tu plak akan 'main' sesama jantan plak. Buruk kan perangai? Babi ni tak ada sifat cemburu. Nampak mcm bagus kan? Tapi sesaper yang takder sifat cemburu tu tak normal sebenarnya. Sbb kalo tak cemburu, mcmn nak maju. Kena ader cemburu. Tp bior le cemburu yang positive. Jgn plak buka kedai makan seblah menyebelah, pastu kedai yang satu tu laku, satu lagi tak laku, pergi santaukan plak tokey kedai yg laku tu. Tu kuang hajau namanya. Tu cemburu yang membawa kepada keburukan. Biler saya tgk skrg ni, yg kuar2 berita pasal kes rogol beramai2, kes bertukar-tukar pasangan, kes gay, saya rasa dierang ni sama je perangai mcm babi. Ye tak? Bunyi macam kasar kan? Tapi itu hakikat, jika difikirkan oleh orang2 yang mempunyai akal.

Haram makan babi juga dikatakan ada kaitan dgn tubuh babi, yg terdapat byk parasit, cacing2 dan toksin [bukan nick name bagi Tok Hussin ye]. Dalam darah babi mengandungi uric asid [iaitu toksin[toxin]]yang tinggi dan babi hanya mampu mengkumuhkan 2% je daripada toksin tersebut. Dah tentu la babi ni orang tak sembelih kan? Sbb leher pon tak ada. Jadi, bila babi tu dibunuh utk dimakan, darah dia yang bertoksin tu masih tidak dikeluarkan. Dan bleh jadi racun wooo... Orang selalu kata, babi ni takleh dimakan sebab dia tak boleh disembelih kerana dia tak ada leher, maka sebab tu dia haram. [saya guna kata gantinama 'dia' utk babi ni seolah-olah mcm dia tu jiran saya plak. Abih tu nak guna gantinama apa... Sbb 'ia' pun gantinama utk manusia gak. huhu.]. Tapi bagi saya, itu bukan sebabnya. Kalo ikut syarat sah sembelihan, antaranya ialah, perlu memastikan putus urat halkum dan urat merih. Dlm bahasa inggeris 2 urat tu dipanggil jugular vein and carotid arteries. Saya membuat carian di internet dan mencari struktur badan babi, 2 urat tu memang ada jugak pada babi. Jadi, kalo nak sembelih, takder masalahnya. Pastikan putus 2 urat tu, sahlah sembelihan tu. Tapi sudah dilarang oleh Allah, maka tidak kira apa alasannya, tidak kira bagaimana rupa fizikalnya, babi tetap haram. Kalo nak dikira leher, anjing tu ader je leher. Bleh je kalo nak sembelih. Tapi haram juga kan?


Kalau cerita pasal parasid dalam badan babi plak, ader sejenis worm yg nama Taenia Solium. Muka cacing tu mcm ni :



Haram makan babi ni bukan hanya untuk umat Islam sahaja. Sebenarnya Yahudi dan Christian juga haram makan babi. Seperti yang dijelaskan dlm kitab Hebrew
"You shall not eat of their flesh, and you do not touch their dead bodies; you look unclean." (Leviticus ir, 7-8).
The pig, although one of the most common foods, is one of the most damaging. God had forbidden to the Hebrews to eat pork, not just to assert its authority, but because it was not a healthy food for humans. "
.

Tapi orang2 Kristian ader juga yang makan babi. Tu semua ada sejarahnya la. Takyah la citer panjang sgt kat sini. Yang meleret2 plak. Agama Confusion juga melarang memakan babi seperti yang ditulis di dalam kitab yang berusia 3000 thn Confucian Book of Rites
"Agentleman does not eat the flesh of pigs and dogs."
. Walaupun masyarakat di negara China ramai yang memakan babi, tetapi menurut ahli fizik zaman dahulu, "tabiat memakan babi adalah tunjang kepada kebanyakan penyakit pada manusia". Manakala bagi Buddha, Jains dan Hindu biasanya mengelak daripada memakan daging.

Walau apa pun alasannya, bagi saya jika sudah dilarang oleh Allah maka ikut sahaja. Tentu ada sebab yang tidak dapat dirungkai oleh pemikiran manusia. Lagi pun, semua ini adalah untuk menguji keimanan seorang hamba Allah terhadap suruhan dan larangan-Nya. Semoga kita menjadi hamba Allah yang bertaqwa.

Sumber rujukan :
  • PORK AND ITS HARMFUL EFFECTS ON HEALTH

  • Great Facts on Pork

  • Why Muslim Cannot Eat Pork

  • Kenapa Babi Haram
  • 6 comments:

    1. Aku sendiri yang nak jadi penambah perisa sbb org lain langsung takmo komen. Babi ni lagi satu, menurut kajian adalah lebih cerdik drpd hanjing dan kuceng.

      ReplyDelete
    2. Kalau dah semua orang tahu fakta babi itu membawa lebih banyak kemusnahan dari kebaikan, mengapa masih banyak pasaran babi di seluruh dunia nih yer? Apa yang mereka cuba buktikan? Teringat bila tengok orang makan babi dengan lazatnya, saya menjadi kasihan kepada mereka.

      ReplyDelete
    3. Kalau dah semua orang tahu fakta babi itu membawa lebih banyak kemusnahan dari kebaikan, mengapa masih banyak pasaran babi di seluruh dunia nih yer? Apa yang mereka cuba buktikan? Teringat bila tengok orang makan babi dengan lazatnya, saya menjadi kasihan kepada mereka.

      ReplyDelete
    4. Takder nak buktikan apa-apa pon. Cuma menurut mereka, babi ni rasanya sedap. Simple je. Org mmg suka buat perkara2 yg diharamkan oleh Allah, sbb sedap. Cth mcm arak, bersetubuh tanpa nikah, babi. Walaupun haram tp manusia suka buat kan? Manusia kan mmg begitu sifatnya.

      ReplyDelete
    5. sebenarnya diorang suka makan babi sebab daging babi murah. especially ca ya nun alif. diorang kan berkira sket bab duit ni

      ReplyDelete
    6. WOW!!nice info..Nice..very nice..Don’t miss my latest..very useful Check Here

      ReplyDelete

    Saper komen, dia best!

    Yang Ini Juga Menarik

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...