Iklan! Iklan! Sila Click!

24 June 2010

Menari Terkedek-kedek

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini.....

Adikku Muda Remaja.
Semasa saya di sekolah rendah iaitu semasa berusia 8 thn, saya telah dipilih utk mewakili kelas utk buat persembahan utk Sambutan Hari Guru[bangga semacam je... maklumla.. Terpilih wp sekadar wakil kelas je]. Saya ingat lagi masa tu, saya darjah 2. Kelas 2 Melur[Kalo umur 8 thn dan berada di dalam darjah 2,itu bermakna saya tak langkau kelas yg juga bermaksud, saya bukan budak genius. hehehe]. Persembahan yang saya buat masa tu ialah MENARI. Huhu... Dgn lagu latarnya pulak ialah lagu Sudirman yg ader lirik "adikku muda remaja, awasi bila melangkah, wajahmu manis bak gula, pastu ramai kan tergoda...bla bla..". [Taktau tajuk lagu tu]. Tarian tu cuma ada rutin tarian yg simple2 je. Maklum le, budak darjah 2. Takkan nak bagi step yg susah-susah ye dok? Antara step yg saya tarikan masa tu, gerakan tangan yang digerakkan ke kiri ke kanan mcm wiper kereta. huhu... Dan yg paling penting, 6 org yg menari tu, kena sarungkan di kepala, beg kertas yg kaler coklat yg org letak beras timbang, . Dan beg kertas tu lak dilukis mata besar, hidung dan mulut. Tak tebuk lubang plak tu. Maksudnya kami semua menari dgn keadaan mata tak nampak. Kiterang tak tau mcmn rupa kiterang masa persembahan tu, tp yg penting cekgu2 semua gelak golek2 tgk kiterang [menurut kata penonton-penonton]. Mesti berterabur giler vavi, pastu dah la nam-nam org tu termasuk saya, ketot-ketot belaka. Cikgu sengaja pilih yg kecik2 supaya nampak comel.[saya masa kecik dulu kecik ce-po-et je]. *Kecik-kecik kena buli.


Dipenjara, Terkurung Terhukum.
Waktu saya darjah 5 plak, ader pertandingan Talentime [betul ke eja ni? huhu]. Kali ni sesapa nak masuk bleh masuk. Tapi sekurang-kurangnya setiap darjah kena hantar 1 wakil utk bertanding. Hahaha.... Biasa la... Balik-balik muka haku la yg nak enterfrem. *Mmg suka capub [cari publisiti, wakakakaka]. Salah sorang class mate saya masa tu, nama beliau Marina. Beliau ni ada kakak tingkatan 5. Kakak ni masa school dulu, mmg geng diva kat skolah menengah. Nama akak ni Kak Leha. Bleh dikatakan, ahli geng diva beliau tu [ader 6 org] semua comel2 dan cantik2 waktu tu. Skrg ni, ehem2, kebanyakkannya dah jd Digi Woman, tinggal lagi warna je tak kuning. Heheh. Si Marina beriya-iya nak kakak beliau jadi jurulatih kumpulan kiterang masa tu. Nak buat tarian yg ala2 pop balet [tapi versi tak menjadi]. Lagu latarnya plak, ialah lagu 'Tiara' dari kumpulan rock kapak yg mmg glamer habis time tu iaitu Kris. "Tiara... menggamit kenangan zaman persekolahan". Tarian tu perlu 6 org jugak, 3 jadi lelaki dan 3 jadi pompuan. Saya mestila jadi watak pompuan, sbb saya kan cinonet. Heheh.. Tapi yg penting, akak2 tu semua mmg suka kat saya sbb saya paling cepat dpt step. [Aku kalo bab-bab lagho mmg cepat je... wakakakaka. Cuba Ustaz suh hafal ayat hafazan, mesti ketar lutut sbb tak dpt hafal....ngeee]. Saya dah lupa tarian tu, tp yg paling saya ingat ialah part last skali biler yg pompuan kena baling bunga ros kat watak lelaki. huhu.. Dramatik betul. *lagu tu kan berkenaan pompuan yg bernama Tiara yg bercinta dgn lelaki ni, tp biler abih skolah, Tiara masuk 'menara gading' tapi yg lelaki ni jadi kutu je.*. Kami tak menang pon, dpt no 2 je. Sbb yg menang ialah budak2 darjah 6 yg buat persembahan 'Ulik Mayang' boring nak mampussss... Tipikal. Takde idea lain nak buat persembahan. Hadiah apa yg kami dpt, dah tak ingat. Tapi makcik Marina bagi kami set pensel mekanikal jenama Stabilo. Sampai skrg pensel tu masih ada dan masih boleh digunakan dgn baik. Cermat kan saya ni?

Ok... Cukup citer pasal tarian masa skolah rendah. Nnt sambung. Nak gi jumpa Ustaz Arsyad jap ni... Ok... See you... Thanks for reading.

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...