Iklan! Iklan! Sila Click!

25 June 2010

Kenari Lyd The Lead

Sejahteralah ke atas kamu yg membaca blog ku ini....

Hari ni saya cuti. Semata-mata nak pegi tukar absorber belakang utk kereta saya. Lepas accident tahun lepas, masa keta saya terbalik ke sebelah kanan iaitu bahagian pemandu, seluruh bahagian kanan tu kemek dgn agak teruk. Hantar repair kat satu bengkel kereta yang sungguh tak popular, tu pun kerana terpaksa maka saya htr ke situ. Tambahan plak, saya takder experience dan tak tau nak buat mcmn kalo accident. Towing truck yg dtg selepas saya accident tu pon adalah milik workshop tu. So, hantar je la ke situ. Dah la lokasi workshop tu, jauhnya tak masuk akal. Kat Batang Kali sana. Saya nak menziarahi kereta saya dihujung minggu pon susah. Yelah.. Dah tentu saya takder transport masa tu. Nak pegi naik train ke Batang Kali tu mmg kirim salam je la, dah la tempat tak biasa. Selama lebih kurang 2 bulan keta saya menderita kesakitan di workshop tu, saya langsung tak dtg jenguk beliau. Bila dah siap je saya dtg. Huu...Kejam..kejam...

Bila dh dpt semula keta saya, mmg terasa la ke'tidak-hensem'an pemanduannya. Gegar sana. Gegar sini. Pastu rasa senget la, tak stabil la. Dan baru 2,3 hari selepas tu, tayar keta saya yg bhgn depan seblah kiri rupanya dah rabak. Siap nampak serat2 besi dia. Dierang tak tukar pon tayar keta saya rupa-rupanya. Adehh... hati dan jiwa raga saya plak yang rabak. Beberapa minggu selepas itu plak, air-cond tak berfungsi. Padahal sebelum accident, saya dah berhabis RM1000++ utk repair air-cond. Tetiba jadi tak elok balik. Saya pegi semula kedai repair aircond tu, dia tanya saya, "you ada eksiden ka?". Pastu saya jawab la "Eh, mesti la ader... Apa, you ingat i ni cikai sgt ke, tak penah eksiden?"... Hhuuuu... Buat citer je tu. Sebenarnya saya jawab "Mana you tau?". Then cina tu ckp, dia nampak kesan rosak pada filter aircond tu. [agaknyer la nama dia filter. Saya dah lupa.]. Jadi, saya kena re-do aircond dan terbang lagi RM400. Argh... Nasib baik la saya ni mmg keturunan diraja yang duit mmg senang je dpt. Petik jari je, duit datang berterbangan memenuhi segenap ruang dlm rumah saya. [Haah... Iye la sesangat tu. Mcm nak putus urat merih aku carik rezeki... Hehehe.. Gaya mcm buat keja susah beno je kan... Wakaka].

Dan dari saat saya repair air-cond tu sampai le skrg, keta saya tu, dah buat perangai mcm-mcm lagi. Saya tak sampai hati nak citer pada kamu. Saya takut nnt kamu akan berlinangan air mata dan nangis sampai hidung kuar belon. Kenari Lyd ni, biler sayadrive, akan rasa mcm something wrong somewhere. Bunyi dia mcm lompang je. Pastu mcm ader gegar-gegar kuat. Biler langgar lubang atau jalan yg tak rata, akan bunyi 'gederk..gederk'. *Saper yg nak dgr bunyi tu, bleh jumpa Org Kg Baru. Sbb dia je yg pandai meniru bunyi tersebut. Hahaha.[Kashidah, aku dah kata, aku akan citer dlm blog. :p]. Yang terbaru, masa saya pegi tukar tayar kat OUG, brader kat kedai tayar tu perasan bunyi gegar tu masa dia test drive lepas dia buat balancing dan alignment kat keta saya. Pastu, dia la yg beriya nak check apa ke jadah nyer yg bunyi tu. Siap ajak kwn dia sorang lagi, utk duduk kat seat belakang utk tgk, ader apa2 ke yg jadi punca. Then, dierang lifted up kan keta saya, utk check absorbers. Pastu saya pon nampak le masalahnya ngaper. Absorbers belakang keta tu lain seblah. Satu kaler merah [yg asalnya sebelum accident] dan seblah lagi kaler hitam. Ooooo... Rupanya2 absorbers saya lain seblah. Satu panjang, satu pendek. Satu jenis gas, satu jenis minyak.


*wahhhh...comot giler absorber2 tersebut. Yg merah tu jenis minyak. Yg hitam jenis gas. So, hari ni kena cas RM220. Rabakkkkk lagi skali hati dan jiwa raga saya.

Moralnya : Lain kali jangan accident. Sbb daripada filem Adnan Sempit boleh jadi Adnan Sempit The Series. Huuuu...

3 comments:

  1. kesiannye mun lyd. kalo dh start repair gak mmg x berkesudahan laa..nk soh mun amik kete baru la tu hehe

    ReplyDelete
  2. Kok Jang : Aku hanya akan beli keta baru selepas tahun 2012 iaitu apabila keta aku ni habis bayar dan hutang2 aku yg lain byk dah setel time tu. Takper, biar lambat. Syg gak kat Kenari Lyd The Lead ni. Sbb comel. [perasan nak mampus! wakakaka.]

    ReplyDelete
  3. Nak add hang kat FB. Nama aku Ahmad Ridhuan Zainal. Hang punya apa?

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...