Iklan! Iklan! Sila Click!

11 June 2010

Apa Yang Tersirat? Baca La Dan Fikir Sama-sama

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini....

Salah satu filem Hollywood yang sangat saya suka ialah The Lord Of The Ring Trilogy[LOTR]. Filem ni, sinematografi* nya SUNGGUH bagus. Dan scenary background dlm filem ini adalah SUNGGUH cantik. Terkagum sebentar. Dari aspek seni lantak la kan. Janji saya tgk dan nampak cantik pun dah cukup. Dan yang paling penting, ialah watak Legolas [orang bunian atau elf] yang dimainkan oleh Orlando Bloom. Dgr citer Orlando Bloom ni gay. Betul ke? Ish..ish..ish.. Ikut suka dia la. Bukan jiran saya pon. Heheh. Legolas mmg cute sgt. Terutamanya bila dia tgh berperang dan menggunakan skill memanah dia dgn begitu... ooooh la la... [Miang nyer pompuan ni, tolong larr... heheh..]


Saya baru je habis tgk 2 dari 3 siri filem LOTR iaitu The Fellowship of The Ring[1] dan juga The Two Towers[2]. Return Of The King[3], cencadangnya nak tgk esok. Kalo tgk movie ni, watak raja segala kejahatan dalam movie ni ialah Sauron. Saper2 nak berkenalan, nak amik dia jadik abang angkat, bleh tgk gmbr di bawah ini. :D

Gmbr ni, cuba korang tgk gmbr mata yg berapi kat belakang tu. Tu namanya 'The Eye Of Sauron'. Sauron ni nak cari balik cincin dia yg hilang utk menakluk dan memusnahkan manusia di dunia tu. Makhluk buruk yg jahat ni, walaupon dia jauh dari cincin kesayangan dia tu, tp dia bleh nampak cincin tu biler ader org pakai cincin tu. Nnti mata tu akan menyala-nyala kalo ader sesaper yg gatal nak sarung cincin tu kat jari dierang. Cincin tu kiranya mmg cincin yg power root la.. heheh.

[Iklan kejap. Dlm filem ni, bila si Frodo [watak utama] pakai cincin tu, dia akan pakai di jari telunjuk. Saya perasan gak ramai org Islam yg saya kenal, pakai cincin kat jari telunjuk. Sebenarnya tak baik. Sbb orang-orang Christian, pakai cincin di jari telunjuk untuk berzikir. Cincin tu macam tasbih gak la fungsinya. Org Malaysia yang pakai mcm tu biasanya budak2. Yang main ikutttttt je semua benda yg terbentang depan mata.].

Ok. Habis iklan. Saya sambung balik citer pasal mata tu. Bila tgk movie tu saya terfikir, naper la US ni suka betul dgn mata ni. Seblah je plak tu.
Kalo orang Islam, mata sebelah ni takder lain la selain Dajjal ye tak? Tapi US ni kenapa suka sangat dgn Mata Sebelah ni? Contoh lain kalo sesaper yg penah tgk duit 1 Dollar US, ader tercetak kat situ gmbr piramid yang puncak nya tak siap dan kat atas puncak piramid tu digantikan dgn gmbr mata sebelah.


Tak jelas ek? Hah.. Nah! Amik satu lagi.



Nampak tak 2 motto[bukan motosikal la woii...] iaitu : Annuit cœptis = 'Approved Undertaking' dan Norvus Ordo Seclorum = A New Order Of The Ages. Mengikut apa yg saya baca dari Wikipedia, kedua-dua motto ni[bukan motosikal la woii...] terdapat pada cop mohor US Government. Kedua-dua motto ni [bukan motosikal la woii...] di dalam bahasa Latin. [Ek eleh. Kat cop mohor negara sendiri nak letak motto[bukan motosikal la woii...] dlm bahasa Latin apsal? Apsal tak letak motto [bukan motosikal la woii...] tu dlm bahasa English? Ader agenda tertentu ke? Ada maksud tersurat ke ni Uncle Sam?]. Setiap logo atau motto yg dicipta, pasti ada mempunyai makna tertentu. Kalo tgk betul2 pada logo piramid tak siap ni, baris batu bata dia ader 13. Dan logo yg seblah kanannya plak ada gambar helang.


Tak pasal-pasal saya citer pasal logo dan motto cop mohor US ni apsal? Ok la. pasal duit 1 Dollar US ni lenkali la saya citer kalo saya rajin. Sbb benda ni pon berat gak.

Cuma, apa yg saya ingin kamu semua buka minda adalah; filem2 Hollywood yg hebat2 yg kita tgk, biasanya pengisiannya sangat kemas, jalan cerita pon sangat rapi dan boleh dikatakan seolah-olah mereka ni tulis skrip dan buat filem merujuk kepada sesuatu. Mungkin kitab mereka, atau kitab kita [AQ].Menunjukkan bahawa mereka percaya dengan perkara-perkara ghaib ni. Sbb kalo tgk filem2 mereka, pasti ada diselitkan dgn unsur2 kemanusiaan, syaitan, kemusnahan bumi. Bkn The Lord Of The Ring sahaja. Bleh dikatakan kebanyakkan filem2 hebat mereka seperti The Matrix, Reloaded dan Revolution; Avatar; The Day The Earth Stood Still; 2012 dan byk lagi la... Cuba tonton dengan minda yg mencari maksud tersirat dan bukan dgn niat nak 'enjoy your movie - bak kata2 aluan dari penjaga tiket kat GSC' semata-mata. [Err... Filem Malaysia plak mcmn? Balik2 rempit, dadah, budak jalanan, disco; konon2 penuh dgn pengajaran dan '1 naskhah jujur drpd menulis script' tapi kosong. *Bukan semua la... Ader jgk yg berisi dan ber'nas'.]

Korang mesti malas nak baca entry ni kan? Saya pon tetiba je rasa malas nak sambung. Sbb artikel ni mcm berat jgk la. Nak kena fikir. Kena serius. Dua rius. Tiga rius. Maka, daaa... Saya stop di sini.

*Sinematografi = adalah seni menggunakan kamera dan pencahayaan yg betul merakamkan imej fotografi utk buat filem.

3 comments:

  1. aku baru habis baca buku pasal dajal ni. tetiba aku rasa hidup ni mcm mainan.

    ReplyDelete
  2. Kakak Chomel : Aku nak pinjam buku tu. Ko punyer ke org yg pandai ckp 'Turki' tu punyer? Ngehehehe. Kot2 aku baca, aku bleh share kat blog aku yg terulung ni.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...