Iklan! Iklan! Sila Click!

24 April 2019

Orang Menjual, Aku Membeli

Sejahteralah ke atas kamu...

 Kat bawah ofis aku ni ada bazaar jualan yang aku tak tau sempena apa. Mungkin sempena gaji atau sempena nak sambut raya. Over kan, raya lambat lagi.

Aku ada la walk thru kat kaki lima tu tadi, memantau harga barang-barang sama ada masih di dalam kawalan ke atau di luar kawalan. Acah-acah Timbalan Menteri KPDNKK plok tetibe. 

Then, aku tersinggah kat satu gerai ni. Aku ter okay? Terrr... Sebenarnya aku nak tanya je. Tapi jenis aku, kalau aku dah tanya, biasanya aku tak sampai hati kalau tak beli. Aku pernah berniaga. Walaupun tak konsisten dan barang yang aku jual pun suam2 kuku je, tapi aku faham perasaan peniaga bila orang tak beli. Memang la tak kisah kalau orang tak beli. Memang la percaya dengan rezeki Allah. Memang la boleh berfikiran positif. Tapi..... ada satu perasaan halus dalam hati yg nak kata hampa tu, hampa juga la kot, tapi bukan la hampa sampai nak memaksa. Gamaknya, sebab tu la aku memang takde bakat nak jadi peniaga berjaya kot. Dah la malu nak promote. Pastu malas nak ke hulu ke hilir hantar barang. Dah tu, jadi la aku termasuk golongan pembeli je memanjang. Itu je aku bakat yang aku ada.

Madu kat rumah aku dah habis. Aku pulak selalu je takut nak beli madu sebarangan. Terutamanya kalau madu yang org jual tepi jalan pastu claim, madu tualang ke,madu asli ke. Pastu harga RM30. Kang bila simpan seminggu kat rumah, mendap gula kat bawah. Huiihh... Seram. Bayangkan la bila berapa banyak madu tak asli masuk ke badan kita. Memang kuanghaja cel4k4 laknatullah betul sape yang menipu jual madu tak asli. Sebab madu tu sepatutnya jadi ubat, tapi kalau banyak gula je dalam tu, apa nak jadi? Kerat kaki? Hish. Sis marah ni!!

Masa aku singgah kat gerai madu kat bazar kat ofis aku tu, aku soal siasat brader yang jual tu. Dah macam SPRM soal siasat kes rasuah je kekdahnya. Opss. Sensitif. Mula-mula aku tanya, madu ni macamana saya nak pastikan keaslian beliau? Pastu brader tu explained pong pang pong pang, pastu aku tanya lagi, satu persatu jenis madu aku tanya ini madu apa, ni madu apa. Madu yg aku beli ni, katanya madu yang ambil dari dalam hutan. Aku siap tanya, madu ni ambil daripada orang Asli ke? Dia kata tidak. Ada team derang sendiri yang collect madu tu dari dalam hutan. Aku siap suruh dia bersumpah dengan nama Allah lagi untuk mengonfirmkan bahawa madu ni asli. Sampai aku dah puas hati, baru aku beli. Itu pun, aku tak tau la betul ke tidak keasliannya. Aku hanya mampu berserah saje.





Itu je la nak cite.  Dah lama tak cerita dalam blog, skill bercerita pun dan mula nak jadi nelayan sebab pergi ke laut. Kah Kah.


No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...