Iklan! Iklan! Sila Click!

07 January 2019

Anak Hitam Anak Putih

Sejahteralah Ke Atas Kamu.....

Pernah sekali, aku terbaca post kawan aku di FB. Katanya, semasa dia baru sampai di rumahnya, terdengar anak sulung perempuannya menangis dari dapur. Bila diselidiki, anaknya itu mencuci muka menggunakan pencuci muka mamanya (kawan aku la mama dia) sehingga pedih mata dan menangis. Punca anak kecil itu mencuci muka bersungguh-sungguh, kerana katanya "Nak jadi putih macam mama dan adik beradik yang lain)....... Anak itu usianya masih muda (Aku tidak ingat umurnya berapa, tapi masih sekolah rendah rasanya.). Orang sekeliling selalu bertanya kenapa dia hitam, tak macam adik-adik? Kalian rasa, apa perasaan anak itu bila dibanding-bandingkan kekurangan dia dengan adik beradik yang lain.

Aku yang baca status kawan aku tu pulak yang menyirap. Orang-orang ni kan..... Bila nak komen pasal orang lain, meluncur je perkataan hinaan keluar daripada mulut. Tak fikir dah perasaan orang yang dihina tu. Kalau orang dewasa yang terima kecaman pun dah rasa sedih, apatah lagi anak-anak kecil.

Anak sulung aku Luth, kulit dia memang ikut aku. Dia hitam. Macam aku. Lutut hitam, siku hitam. Aku memang dah tau dah kata-kata orang yang akan Luth dengar untuk membanding-bandingkan dia, terutamanya kalau dia duduk bersama papa dan adik dia. Kalau papa bawak dia seorang pergi kedai, orang tengok Luth akan kata, "Anak ini mesti ikut mak dia kan?". (Muka dan kulit memang macam mama). 

Jadi, untuk mempersiapkan mental Luth supaya dia tak rasa down, aku tukarkan situasi kulit dia yang tak putih tu dengan kondisi yang nampak macam 'it's okay kulit i macam ni. It doesn't matter at all.". Caranya dengan memberitahu Luth bahawa Luth geng dengan mama sebab kulit hitam. Yafith geng dengan Papa sebab kulit putih. So, dia okay je la. Lepas tu bila ada orang kata dia hitam, dia okay je. Dia mengiyakan dan kata, "Ye. Sebab Luth geng mama.". Anak-anak ni kan... kalau dapat sama geng mama memang rasa best. Walaupun mama garang. Kuikui. (Tapi kalau time berlawan, mesti la nak geng papa. Sebab papa cergas. Mama ikan paus.)

Itulah cara aku prepare mental anak aku tentang kekurangan dia. Actually dia pun bukan la hitam sangat. Tapi dah cukup untuk membuat makcik bawang mengata. Dan Yafith pun bukanlah putih sangat, cuma 2 tona je lagi cerah daripada abang dia. Bukanlah putih melepak macam salji pun. Cuma dia boleh dijadikan subjek untuk perbandingan dengan abang dia. Tu je. Padahal hal ni, hal kecik je. Aku tak kisah pun, hanya nak prepare mental anak aku supaya tak rasa down je. Just in case omputih kata.

Dahh... Pendek je aku belanja post hari ni. 

2 comments:

  1. yer...anak nombor 2 memang berkulit gelap sikit berbanding 5 orang lagi adik beradiknya dan mama & ayahnya juga. dapat kulit atok jantannya. So, memang selalu orang tegur. yang sorang ni lahir ujung bulan ke? gelap lain macam? rasa nak tinju aje si penanya tu

    ReplyDelete
  2. entri pertama aku baca 2019 ni..haha..i'm back lyd..
    tq info..aku pon guna cara geng2 ni gak...anak pompuan aku geng aku pasal gelap skit..abang cerah geng ibu..hahah..

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...