Iklan! Iklan! Sila Click!

10 March 2014

Stok Untuk Seberapa Lama

Sejahteralah ke atas kamu...

Aku ni nak minum susu sangat, tapi susu tepung aku tak 'boleh gi'. Macam 'tak lalu' betul dengan susu tepung ni. Bau dia, rasa dia. Penuh kepalsuan. Ceh, cerita pasal susu je pun, beriya nak buat ayat pementasan drama ni aku dah kenapa???!!

Makanya, bagi memenuhi keperluan kalsium harian aku, aku minum jugak la susu UHT. Tak tau le baik ke tidak untuk kesihatan. Mungkin formulanya tidak diperkayakan dengan segala tok kaduk DHA, AHA, UHU ke folate ke[ada UHU ke dalam susu? gam uHU aku tau la]. Tapi takpe la. Janji aku minum susu. 


Baru beli stok kat Mydin semalam. Satu karton yang susu chocolate tu [x24] harganya RM32.50. Dan yang kotak besar full cream tu plak [x12] harganya dalam RM67 sumthing. Boleh le tahan untuk 2 bulan ni kot. Kot je la. Ni, kalau ada contest Dutch Lady untuk kumpul barcode ni, konfirm la aku boleh menang hadiah utama ni. Eheheh... harapan je la.

41 comments:

  1. lain pulak dgn sy...memg peberet susu. Memg dr kecik jd amalan, bfast n sblm tdo..skrg masih amalkan..masa preggy amek Hi Goat, skrg amek Anlene..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy paling takleh minum anlene. sbb tak sedap. huhu... hi goat tak pernah try. ada gak terfikir nak amalkan susu kambeng. tp.... susu kambing lagi la kekambingan rasa dia.

      Delete
  2. memang ada contest Dutch Lady :)
    join la...saya pun Insya Allah nak join :)

    http://www.dutchlady.com.my/en/home.asp?page=happenings&subpage=milkathon2014

    ReplyDelete
  3. dutch lady choc tu sedap..kalo yang plain zee kurang skit..
    ehh ada la contest Dutch Lady skang nih..try search goggle..zee ada nampak last week..
    alang2 banyak tu try la join..mana tau sangkut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang coklat tu mmg sedap. saya tiap2 pagi sarapan dok beli je kat kedai dekat ofis ni. senang beli terus satu karton. takyah beli tiap2 hari.

      Delete
  4. suka semua jenis susu key..

    soya x suka, bau bucuk..hihi..

    ReplyDelete
  5. SA cuma boleh minum yang dutch lady choc tu jer..yang lain2 failed...huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi... biasanya org yg takleh minum susu lembu ni masa kecik dia minum susu ibu. betul tak? dulu saya tak suka gak susu lembu putih. tapi paksa2 lama2 okay.

      Delete
  6. sama la kita susu tepung tak leh gi.. hanya mmpu susu dutch lady je ;p

    ReplyDelete
  7. kalau kat rumah saya,beli banyak,banyak la yang habis..2,3 hari je dh habis kot..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena catu la diana. baru tak cepat abis. hehehe..

      Delete
  8. tak kisah la susu versi apa pun, better than nothing kan, I ni langsung semua hasil tenusu takleh gi.

    walladeyyy berbalik kepada cerita penjagaan kecantikan kita, hehehe masih kongsi resepi scrub, tapi I macam tak berapa nak rajin nak menggoreng menumbuk semua tu kan, untuk scrub I pakai gula perang campur olive oil semata sebab kulit I sangat la kering kat sini disebabkan weather dan regangan perut membesar, muahaha so far ini yang paling terbaik untuk my skin dalam banyak2 yang I cuba, kalau kat mesia rasanya rimas la kot berminyak minyak ni kan. ha nnt kalau ada hasil buatan kecantikan lagi, share la yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa, tu la yg i fikir. drpd takde susu, biarlah susu uht pun. jadi, masa preggy ni cemana u cukupkan kalsium? makan pil calcium ke?

      ooo, ye la.. scrub guna gula ni i [enah dgr tapi tak penah cuba. selalu lupa je. mmg la nak goreng beras pulut tu agak berpeluh segala pelipat. nnt i nak try la scrub gula perang tu. sbb beras pulut dah lama habis malas nak goreng, beli scrub kat kedai tak best. tak walladeyy. heheh. share la, i suka dgn perkara2 home made dan diy ni.

      Delete
  9. alhamdulillah semua jenis susu i boleh minum.hihi.
    susu lembu original pon sedap lyd. kecuali susu kambing ori je blom pernah cba.mihmih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu lembu original belum penah try. kalo beli yg fresh kat pasayara tu penah la. mmg sedap. yg segar dari ladang belum try. susu kambing ori kenapa blum penah try? saya kureng skit la dgn susu kambing sbb bau kambing. org kata susu unta pun sedap.

      Delete
  10. Aku pun dah mula minum susu sehari sekotak (kecil)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus.. susu dutch lady gak ke? bleh la join contest.

      Delete
    2. susu jenama yang murah2 sikit... dutch lady tu aku tak sanggup nak minum hari-hari...

      Delete
  11. byk gila stok..dh macam bli stok susu baby masa sale kekdahnya..dutch lady mmg la sedap..bolehlah dr tak minum susu langsung.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la... stok utk 2 org dewasa je ni. belum masuk yg si kecik tu lagi.

      Delete
  12. Replies
    1. tulang dah terbina kak sal. ni untuk menguatkan lagi tulang yg dah terbina tu.

      Delete
  13. salam ladyshineshine
    Maaf lambt dtg ke sini.
    Uit.byknya stok..erm..kt mydin ok lah hrganya bebanding ekonsave .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekonsave mahal ke harga susu dutch lady kat situ?

      Delete
  14. kakyon minum susu anlene. beli juga susu ni buat makan cococrunch n hani star

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama tak makan coco crunch dan hani setar. sekali skale boleh le beli, mahal sgt.

      Delete
  15. Ema tak minum susu tepung, cair malah air dicampur susu..tak boleh 'gi' air yg diminum...ehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti sebab ema minum susu ibu masa kecik dulu kan.

      Delete
  16. haiii lyd!
    masa yg tepat, skrg mmg tgh ada contest dan boleh redeem bar code tu. cer check kat fb/web DL.

    ReplyDelete
  17. Perghhhh...byk borong. Suka susu DL nih.

    ReplyDelete
  18. aku pun x minum susu tepung. susu dutchlady pun aku kureng sket. tp kalo mkn ngan coco crunch ke, atau honeystar, aku boleh hadap lagi.

    ReplyDelete
  19. Wah banyaknyer susu..stok tuk ibu yer...bagus2 bila kita breasfed kena minum susu byk sket..tuk tambah kalsium..kalau idak nanti cepatlah gigi tuh mmupuh...heheh
    sy kat sini dah blhminum susu tepung setelah lama dok merasa..awal2 dl takleh gie gak rs nak muntah...

    ReplyDelete
  20. Minum susu hari2 tak rasa mual ke? Itu kalau saya lah...tapi susu segar kotak lagi sedap dari susu tepung kan

    ReplyDelete
  21. Saya pun kalau beli susu aje memang menggalakkan pembaziran. Entah berapa kali susu tepung tu kena buang sebab rancak membeli tak rancak meminumnya. Betul-betul macam budak kecik siap nak kena paksa-paksa gitu. Tak leh in ler dengan susu ni, entahlah mengapa. Tapi kan bila tengok gambar kotak susu Dutch Lady kat sini tetiba aje terasa nak minum susu. Ngengada sangatkan perangai !

    ReplyDelete
  22. Sedapnya susu. Saya segala jenis susu minum! Full cream milk mmg wajib sbb skang ni anak bujang dah pandai breakfast gaya omputeh, koko krunch buh susu.

    lama tak muncul, pelan-pelan saya baca sume entry Lyd..hehehe

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...