Iklan! Iklan! Sila Click!

24 March 2014

Amalan Minum Jus Lemon Setiap Hari

Sejahteralah Ke Atas Kamu....

Sejarah latar belakang keluarga aku, arwah mak menderita sakit jantung. Aku selalu rasa symptoms sakit jantung tu ada pada aku. Kalau tengok tabiat pemakanan aku, dengan coklat cake extra ganache nya, cheese cake nya, nasik lemak nya, dengan tak exercisenya lagi. Aku takut gak, tapi makanan sangat sedap. Hahaha. 

Aku ni nak exercise tapi tak dapat lama la. Yang aku mampu buat hanya terkinja-kinja je berlari setempat atau aerobic dengan rutin yang simple. Tu pon 10 minit je. Jadi, apa yang aku buat untuk cover balik lemak tepu berlebihan tu ialah dengan minum jus lemon bercampur madu setiap hari. 

Sebijik lemon aku perah jusnya. Kemudian aku campur sesudu madu untuk counter attack balik rasa masam lemon tu. Amik nkau. Siap ber 'counter attack' lagi aku. Tak campur air pun. Dapat la dlm 2 teguk. Aku suka. Rasa menyegarkan sangat. Aku tahu, yang terbaik adalah kawal pemakanan dan bersenam. Akan aku lakukan cuma berusaha tu kena gigih lagi la. Tak semudah menaipnya di blog. 


20 biji semuanya. Request kepada Mat Azghul supaya belikan lemon untuk aku. Selamat le dia rajin melayan.

20 comments:

  1. Replies
    1. Tak jugak. Sebab campur madu kot. Lagipun minum ni selepas makan yang terakhir setiap malam. Perut tak kosong la.

      Delete
  2. Oo..kisahnya..pepun kesihatan mmg kena jga kan..even org muda2 pun dpt heart attack..nauzubillah..semoga dijauhkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la Rin. Memang kena gigih jaga kesihatan. Nauzubillah daripada penyakit jantung.

      Delete
  3. Tips yang menarik :D kena cuba ni :D

    ReplyDelete
  4. apa? 20biji semuanya? Dragon ball pun hanya ada 7 bijik. I kenot telan air lemon masam, so thats why I buh sekeping dalam air sejag setiap hari, boleh la touching touching rasa dia hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dragon ball tak cukup hebat lagi la tu maknanya. Sedap la lemon masam. Tapi 2 teguk mampu la. Kalo segelas tak mampu la jugek kot.

      Delete
  5. Mmg kena gigih ber cardio exercise...
    Petang2 balik kerja...mmg rasa malassssssss...tapi saya gigihkan jugak kaki terjah gym...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la... insaf la ni doc. Lepas ni kena rajin la.

      Delete
  6. bagus tuh kontrol lemak yer lyd? camaner dia berfungsi yer..adakah kalau kita makan apa2 lemak2 pun, bila kita minum nie badan kita tak naik...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kata badan naik ke tak tu tak tau la UAA. Cuma dia boleh detox kan toxin dan membantu menguraikan lemak dengan lebih cepat. Cara sebenarnya tak study lagi. Heheh.

      Delete
  7. Nak try jugak lah. Kat office ni ada gym. TIme lunch jer lah yg blh. Tapi kemalasan lah plak. Banyak exercise naik tangga turun tangga kat office & sambil dukung anak.

    ReplyDelete
  8. ada org yg dikenali bgtau, dia hari2 minum jus lemon..hasilnya berat badan turun.
    saya dan suami try gak, tapi tak istiqamah...maka buntal la keduanya... :D

    ReplyDelete
  9. lyd..azie pun suka minum ni, tp azie confius sikit..dan takut jgk..apakah kalo minum ni, tidak mengurangkan susu bdn sbb lemon tue kan masam? ada x tanda2 susu bdn kurg?

    ReplyDelete
  10. utk yg menghadapi masalah sembelit,bagus amalkan minum air yg diperah lemon ni...

    ReplyDelete
  11. selalu jugak amal lemon ni.. tpi lemon ni mahal sikit.. ganti denagn limau nipis je. tp org kata lain khasiatnya. lemon ni tak pedih. minum pgi2.. wat detox gitu.

    ReplyDelete
  12. bgus bgus boleh buat utk cik abg la
    i ska versi mama jj tu. letak sehiris j dlm air
    putih.hihi
    cik abe ska letak sbiji. mmg x boleh nk tumpng la.nti nk crik madu la
    tenkiu lyd

    ReplyDelete
  13. Saya letak sehiris aje dalam plain water. Kira alrightlahkan ada gak rasa-rasa lemon tu walaupun bukan tiap-tiap hari pun minum. Tapi memang betul Lyd sekarang ni penyakit memang mudah nak menjangkit masuk badan. Pemakanan kita pun memang tak dinafikanlahkan, the main culprit.

    ReplyDelete
  14. *yg kulit popia tu garnish.. kalau dh lembik mmg kureng.makan masa ranggup sedap.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...