Iklan! Iklan! Sila Click!

18 July 2013

Yey! Luth Dah Makan Biskut

Sejahteralah ke atas kamu...

Luth dah 4 bulan. Isnin lepas masa ambik Luth dari rumah nenet, nenet kata Luth menangis je ari tu. Katanya pusat Luth merah. Aku tau tu. Kulit sekeliling pusat Luth memang merah skit. Macam melepuh sebab minyak angin dia. Insap kejap haku. Lepas tu dah tak letak dah minyak angin dalam pusat. Letak mintak afiat je. 

Sebelum aku dengan papa Luth balik tu, nenet cakap... "tadi dia nangis sangat, nenet bagi dia makan biskut". Gulp. Telan air liur sebesar manggis. Dalam hati aku, "Biskut???!!". Bertukar pucat 2 saat muka aku. "Biskut baby la, bukan biskut orang dewasa". But still dalam hati aku, "biskuttt???. Luth baru 4 bulan la nenet. Haiyaaa... ini nenet aaaa bikin kacau la". 

Nenet kata Luth nampak lapar. So, dia bagi la biskut. Sebelah je. Yang dah campur air punya. Ye... Aku tau la biskut ala-ala Farley's Rusk mcm tu. Tapi ntah la. Buntu seketika otak aku. Patut la susu Luth selalu tak habis. Bagi 4 botol tak habis. Bagi 3 botol tak habis. Aku bagi 2 botol pun tak habis sebotol. Kental betul jiwa anak aku kalo minum susu sikit camtu. Now, ai kno la kan. Rupa2nya ada agenda tersembunyi. Patutlah juga Luth ni asyik hisap jari sampai berjejes-jejes air liur. 

Aku dah mintak tolong Mat Azghul cakap kat nenet supaya jangan bagi biskut dah kat Luth. Tapi ada-ada je la jawapan dia. So, aku malas la nak cakap banyak melainkan aku hanya berharap agar Allah pelihara anak aku. Kalau aku bertegas untuk halang dia bagi Luth makan biskut pun, dia tetap akan buat belakang aku. Nanti lagi aku sakit hati kan? Jadi, biarlah dia. As long as Luth berak okay. Tak sembelit atau ada darah, aku boleh accept la. Aku ni malas sangat nak banyak komplen. Nanti kalo pengasuh marah aku, nanti anak aku yang jadi mangsa. Aku tanak macam tu. So, apa yang mampu Kak Nab lakukan, hanya berdoa-berdoa dan berdoa.


*Aku tau aku dah jarang update blog. Tapi aku tetap nak mintak tolong jasa baik korang untuk tolong vote gambar Luth kat Facebook. Actually aku memang tak berkenan nak join contest yang kena suh orang like-like ni. Tapi dah termasuk secara tak sengaja, aku kena la melobi anak aku skit. Huhu. Korang takyah add aku as friend pun dakper. Tolong voite je kat page Modern Munchkins ni. Vote gambar Luth yang tergantung kat ampaian tu. Sape yang vote memang cool and rock and best and gorjes lagi menggorjeskan dapat pahala di bulan ramadhan.

53 comments:

  1. takpe kot..bagi biskut...saya dulu kecik-kecik mak dah beri makan tapi beri minum air nasi je..hehehe...semoga takde apa2..sebab pengalaman saya jaga budak mak pak diorang bagi nestum bila dah 5 6 bulan ke atas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la. Saya ni pun sebab fikir org2 dulu pun makan awal. So bertawakkal je la.

      Delete
  2. adeh..dibaginya biskut pd usia4 bulan..kalo sy lyd mmg bengang gile..terus jer tukar pengasuh..awak mmg penyabar and blh tolerate,baguslah lyd...tuhlah yg susahnya bila anak dok ngan pengasuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tukar2 pengasuh ni agak leceh. Nanti bergasuh dgn jiran2 susah. I wish i could nurse Luth myself.

      Delete
  3. ok dah vote.. :) comel.. :)
    terus masuk fb nor tadi... :) hehehe..

    ReplyDelete
  4. eh.. lagi 1.. ada biskut baby yg 2 bulan.. 4 bulan and 6 bulan punya.. why not gi cari biskut tu dari dok bagi biskut yg tak sure utk baby tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada eh? Saya tak pernah tau ada biskut 2 bulan tu. Nanti nak cari la. Mekasih ye bitau. Mekasih jugak sebab vote. Hoyey!


      *to mat azghul suamiku tercinta , jom cari biskut Luth minggu ni.

      Delete
  5. Gamba yg tu mmg menarik lyd.
    Saya dah like..vote la tu kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Ujie. Thanks ye. Sukanya ada ramai kawan2 blog ni.

      Delete
  6. 4bulan dh bg biskut lyd..? bukan apa takut nti bila dh terbiasa dgn biskut tue, takut xnak susu pulak nti..berat nti takut terjejas pulak. Agaknya nenet tue ok ke dgn stock susu lyd bagi tue..rasa2nya dia ok ke nak uruskan susu tue bg pd luth..bukan apa takut nenet tue malas nak renyah2..sudahnya di bagi biskut nak mudahkan keje dia..sbb lyd ckp pun nenet tue jg ramai org kan..nie just pandangan sy,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la. Saya pun serba salah. Tapi alhamdulillah setakat ni dia masih kuat menyusu. Malah lagi kuat dari dulu mungkin sbb dia dah besar. Nenet tu okay rasanya dgn cara saya bekalkan susu utk Luth. Takde renyah mana pun, cuma kena rendam dgn air suam je.

      Delete
  7. Buntang biji mata jap. 4 bulan dah bagi biskut. Sabar jer lah. Patut lah susu tak habis. Bukan apa lyd, takut luth dah biasa mkn, dia akan kurang minum susu. Klo biskut jer ok lagi, klo di baginya nestum tanpa pengetahuan kita? Ishhhh...sabar jer lah nenet nih.

    Dilema juga kan lyd. Nak tukar pengasuh lain, memang susah nak cari skang ni. Tapi kena make sure penghadaman luth ok. Sebab saya pernah baca kes baby 3 bulan dibagi nestum usunya rosak. Sebab perut baby masuh kecik lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul fiza. Nak tukar pengasuh lagi la leceh. Saya ni plak mmg tak suka berenyah dgn benda2 mcm tu. Kalo renyah tu hanya saya sorang je takpe. Ini melibatkan luth, nenet dan suami.

      Uih, awk bikin hati saya sentap la dgn berita baby makan nestum tu. Hanya mampu berdoa agar luth okay.

      Delete
  8. kak, dah like..kreatif juga akak ni...all the best.

    ReplyDelete
  9. insyaAllah, your baby will be fine..saya doakan yang terbaik utk baby awak.. :-) semoga Allah sentiasa melindunginya..amin..

    ReplyDelete
  10. Mak mrtua koi kata...anak2 dia dah diberi mkn since dr dalam hari. Tawakal ajelah. Mudah2an semuanya selamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org2 lama memang gitu la aok. Koi pun biasa tengok gak situasi tu. Tapi utk anak sndiri rasa tak cekok.

      Delete
  11. insya-allah takde ape kot...

    dah selalu makan nampak okey kan?

    ReplyDelete
  12. awal gila makan biskut. tapi ada sepupu sebelah husben bg mkn anak dia nestum lepas je habis pantang. tak ada susu badan katanya. semua anak2 dia mcm tu. adehhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuh lagi dasat. Kalo anak2 dia okay, alhamdulillah. Rezeki jugak tu dpt anak2 sihat.

      Delete
  13. Pasal biskut baby tu saya ok lagi.. tapiiii takut Luth terbiasa lalu terkurang selera nak minum susu ibu dia..huwaaa!!
    Pesan kat nenet, biskut tu dicampurkan dengan susu ibu bukan air kosong :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huwaaa.... takut gak. Tapi setakat ni okay je dia mennyusu. Cuma dia jadi makin kuat menyusu sbb kat umah tak bagi makan, dia asyik lapa je. Bukan saya yang pesan. Nenet yang pesan kat saya biskut tu jangan campur dgn susu. Kena campur dgn air kosong. *dia siap bagi saya sepeket biskut tu suh bagi kat Luth masa kt umah.

      Delete
  14. yehhhh... sy cool lg rockkk sbb dh vote luth yg comel 2...hehehehe moga luth comel lg hensem 2 menang!!!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, kak ahlam Luth ni sememangnya rawksss lagi cool. Ahlam ajak la kawan2 navy vote Luth.l Sekarang dah ketinggalan vote dia.

      Delete
  15. InsyaAllah mudah-mudahan takdak pape, tapi tula baby Luth masih kecil, terlalu awal nk bagi makan biskut pun kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Myra. Terima kasih di atas doa ini.

      Delete
  16. Tak apa. Allah permudahkan segala. Mana tau hasil biskut, Luth jadik budak bijak t. Hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... harap2 mcm tu la. Kot2 bleh jadi genius ke. Kalo betul2 jadi genius, nanti mama dia ni bleh jadi spokeperson farley's rusks.

      Delete
  17. cikgu dah vote utk luth yang kiut!!semoga Luth sihat dan selamat sentiasa..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih cikgu sebab vote utk Luth. InsyaAllah Luth akan sihat dan selamat.

      Delete
  18. Dah like, all the best..yang ni gambar lagi comell...

    ReplyDelete
  19. Masa saya baby dulu umur tak sampai sebulan mak dah beri biskut...alhamdulillah, sampai sekarang masih sihat walafiat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu tandanya usus JR kuat. Patut la sampai dewasa JR sihat. Hehe. Harap2 Luth juga akan sihat sentiasa.

      Delete
  20. dah 4 bulan start makan kira ok la tu..dari luth lapa susu tak cukup nenet bagi biskut pon boleh..

    blog baru tenpat aku nyorok--> http://bundlesmart.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku bukan apa, kalo dia tak cukup susu nape nenet kata takyah tambah doz susu tu. Aku banyak kali tanya tau. Susu cukup tak? Nak tambah tak? Nenet kata takyah. Siap tak habis lagi. Itu yg aku frust.

      Delete
  21. Pernah tgk kat tv9 nasi lemak kopi o, salah satu cara nak elak baby obes (yg menjadi masalah di Msia skrg ni) adalah beri susu badan selama 2 tahun... beri makan jika baby minta jer...act baby ni boleh bergantung kpd susu badan tanpa makan selama 2 tahun tau...esp bby lelaki... air kencing pun dikira najis ringan jika hanya menyusu badan... sy mmg tak kompromi dgn pengasuh hal penjagaan baby ni...boleh gaduh dibuatnya kalau depa jaga baby kita tak menepati cara kita... baby ni very fragile tau... rasanya dia tak suka minum susu pam kot... masalh sama ngn baby saya... susu pam asyik tak habis je...so setiap lunch hour sy akan dtg utk direct breastfeed... walaupun pengasuh buat muka tak suka setiap kali sy datang menyusu baby... biarkan je... to be honest masa sy breastfeed baby masa lunch hour tu, baby sy minum sgt lahapnye mcm kelaparan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusnya awak ni. Tegas dan berani. Kalo la saya ada kekuatan macam tu untuk bertegas dgn pengasuh. Lagi kental dari saya, balik tghr bagi direct feed terus. Saya pun dah rasa tak best la sbb luth baru 4 bulan tapi urine dia dah tak dikira najis ringan.

      Delete
  22. hidong tinggi mcm saya ....comel betul !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidung tinggi tu kalo ikut pepatah melayu = sombong. Hehehehe.

      Delete
  23. kalu ikut pngalaman sye sji pmbntu bbsitter dlu2, ble je baby mkn umo 4 bln...aslkan mknan tu lembik laa...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 takde masalah jugak dgn luth. Setakat ni macam okay. Auni penah jadi pembantu baby sitter ke? Mesti terer jaga baby ni kan.

      Delete
  24. sama macam pengasuh anak kite haritu.. dia bg bubur masa bby umo 5month.. then, ckp elok2 ngan pengasuh dia.. kite ckp, doc dia xbg bby makan lg.. tunggu 6bulan sbb tkut sembelit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang nenet ni dia tau doktor tak bagi. Dia siap cakap, jangan bgtau doktor, nanti doktor marah. Huhu.

      Delete
  25. OMG!!!! Ya Allah I pulak rasa mendidih bila baca ni. U punya la susah payah give him fresh bf semua, dia senang2 jer kasi beskut. Baby nangis tak semestinya lapar, and dia gigit jari sebab gatal gusi, omg marah ni marah. Hopefully nenek tu nnt ada kesedaran one day not to do this kind of thing to someone's kid anymore, come on la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tambah lagi sikit, of course la mak mak kita dulu baby few days dah terus bagi makan, and semua pun sihat walafiat sampai ke tua kan. But then now we know that we can do and give even better than that, honestly I dulu pasal JJ ni siap bergaduh dengan my mom, errr gaduh manja la, dengan mak sendiri gitu la gaduhnya. Orang tua kan, nak kita ikut cakap dia, I mmg berdegil dan berkeras tak nak suap. Orang kita dah biasa sangat feed babies at very young age, kat sini doctor always give reminder about this, baby food untuk sebulan dua semua tu still tak elok, biasa la taktik marketing, Jangan percaya iklan.

      Delete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...